A sárgadinnye 10 áldásos hatása az egészségre: ezért add az egész családnak
Szuperegészséges, és senki sem tud ellenállni neki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy olyan finom, hogy akár a desszertet is kiválthatja, a sárgadinnye számos roppant pozitív élettani hatással is büszkélkedhet. Ismerd meg ezeket, és tedd az illatozó, mézédes gyümölcsöt minél többször az asztalra.

Nem tudni, honnan jött, de jó, hogy van

Nem tudni, hogy a sárgadinnye honnan származik - hazánkba örmény kereskedők hozták el, de őshazája éppúgy lehet Afrika, mint a Kaukázus vagy Perzsia, bár a legvalószínűbbnek India tűnik a genetikai vizsgálatok alapján. A gyümölcs az úgynevezett kabakosok családjába tartozik, és mint ilyen, közeli rokonságban áll a görögdinnyével - kissé talán meglepő módon pedig a cukkinival és az uborkával is. De mindegy is, a lényeg, hogy élettani hatásai miatt érdemes sokszor fogyasztania nemcsak a gyereknek, hanem a család valamennyi tagjának - addig, amíg szezonja van.

A sárgadinnye élettani hatásai

A sárgadinnye bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős. Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökökkel, de például az inak és a csontok fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul.

A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. A benne lévő nem csekély mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, amivel nemcsak a fogyást támogatja, illetve a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében játszik közre, hanem a megelőzésben is fontos szerepet tölt be - többek között a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja. Van még a sárgadinnyében nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor is, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenek.

10 perces cukormentes finomság a gyereknek

A sárgadinnye mellett a következő nassokat is érdemes adnod a gyereknek. Nemcsak finomak, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ártalmas dolgokat viszont nem. Kattintsd végig a galériát, és ismerd meg őket!

Így válaszd ki a boltban vagy a piacon!

Ahhoz, hogy a fenti hatások érvényesülni tudjanak, és persze az egész család jóízűen fogyassza majd el a csemegét, fontos, hogy hibátlan és éppen kellően érett példányt válassz a boltban vagy a piacon. Inkább ne vedd meg, ha túlságosan puha vagy kemény, illetve nyilvánvalóan sérült, netán a héján vizenyős foltok láthatóak, és a biztonság kedvéért szagold is meg a gyümölcs kocsánnyal szembeni részét. Ha nincs különösebb illata, a sárgadinnyét valószínűleg idő előtt szedték le, így nem lesz olyan finom, a túl intenzív aroma pedig túlérettségre utal.

Így tedd az asztalra!

Bár a behűtött dinnye önmagában is megállja a helyét akár desszertként is, még vonzóbbá teheted szeretteid számára a következő módokon. Készíthetsz belőle például salátát - minél színesebb gyümölcsöket választasz hozzá, annál kellemesebb lesz a szemnek is az összhatás. Csavarhatsz rá citromlevet, vagy megszórhatod egy kis fahéjjal is. Ugyanígy készíthetsz a sárgadinnyéből turmixot, akár önmagában, akár más gyümölcsökkel keverve. Ha pedig összevágva a mélyhűtőbe teszed, majd szintén fagyasztott banándarabokkal turmixolod össze, kiváló fagyit nyerhetsz - mindenféle mesterséges cukortól és adalékanyagtól mentesen, ráadásul sokkal olcsóbban, mint ha a bolti vagy a cukrászdai hagyományos változatot vennéd.

Ezt is szeretjük