Ugató köhögés, láz, rekedtség: mi a különbség az influenza és a krupp között?

Az őszi-téli időszakban mindkettő gyakran fordul elő a gyermekek körében.

GettyImages-1290990166
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli időszakot nem véletlen hívják náthaszezonnak, szinte nincs olyan gyermek, aki ebben a hideg időben ne küzdene meg néhány kisebb-nagyobb megfázással, esetleg lázzal, hosszan tartó köhögéssel. 

Ám nem minden légúti problémával és rossz közérzettel járó megbetegedést kell egy kalap alá venni az influenzával, hiszen vannak olyan, jellemzően az őszi, téli időszakban előjövő betegségek, amelyeknek a tünetei hasonlóak, mégis teljesen más a lefolyásuk és lehetséges szövődményeik. 

Influenza vagy krupp?

Az őszi időszakban mindkét megbetegedés, az influenza és a krupp is előfordulhat a gyermekeknél, ám a laikus szülők sokszor nehezen tesznek különbséget a kettő között. Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb különbségeket a kettő között.

GettyImages-81724437

Az influenza tünetei

Az influenza egy vírusos megbetegedés, ami hirtelen jelentkezik, erős végtag- és izomfájdalommal, valamint magas lázzal jár, de orrfolyás, köhögés, torokfájás is kísérheti. Nagyon agresszív betegségről van szó, ami cseppfertőzéssel terjed, helyi, valamint országos járványokat kialakítva ezzel. Ha valaki félvállról veszi a kezelését, az súlyos szövődményekre - tüdőgyulladásra, agyhártyagyulladásra, hörghurutra - számíthat, így érdemes a tünetek alapján orvossal konzultálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A krupp tünetei

A kruppról kevesebbet hallani, noha az őszi, téli időszakban jócskán megkeserítheti a 12-14 évnél fiatalabb gyermekek és aggódó szüleik életét. 

A kruppot leggyakrabban egy influenzaszerű vírus okozza, gyakran semmi előjele nincs, esetleg egy kis orrfolyás vagy köhögés, ám a gyermek egyik este arra ébredhet, hogy nem kap levegőt, és fuldokolhat, vagy sípolva, zihálva, „ugatva” veszi a levegőt. Gyakran hasonlítják a kruppot emiatt az asztmához, hiszen mindkettőnél a nehézlégzés a jellemző, a roham pedig életveszélyes állapotot is előidézhet a kialakuló oxigénhiány és a légutak teljes elzáródása miatt.

GettyImages-1290990559

Mit tegyen a szülő kruppos roham esetén?

A legfontosabb, hogy a gyermeket a szülő megnyugtassa, hiszen ha nyugodt a gyermek, akkor a légzése is egyenletesebbé válik. A beszűkült légutakra jó megoldást nyújt a hideg, párás levegő, jól bugyolálja be a szülő a gyermeket, és üljenek ki egy kicsit a teraszra, vagy sétáljanak, ahol egyenletesen, mélyen lélegezzen a párás levegőből, de az is segít, ha a hűtő ajtaja vagy a szoba ablaka kinyitva marad. Érdemes párásítókészüléket is beszerezni, amely biztosítja a szoba páratartalmát, de jó megoldás erre az is, ha a nedves ruhák a radiátoron kapnak helyet.

Amennyiben a sípoló, fuldokló köhögés mellé sápadtság, egyre szaporább pulzus és kék ajkak társulnak, érdemes minél előbb hívni a mentőket. Az első éjszaka után a roham még egy-két éjszaka megismétlődhet, így nagyon fontos a szülők részéről a folyamatos, gondos odafigyelés. 

Gyógynövények megfázás ellen

Enyhe panaszok esetén nem kell azonnal a gyógyszeres dobozhoz nyúlni, a gyógynövények is nagy segítségedre lehetnek a tünetek enyhítésében.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük