Ijesztő kiütések a kisbaba fején
Ez lehet az ok a szakértő szerint
Az apró, piros kiütések megjelenésének számtalan oka lehet. Tudd meg, melyek ezek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aggódó anyukaként valószínűleg te is megijedsz, ha kisbabád bőrén akár csak egy apró elszíneződést is észreveszel, nem beszélve arról, hogyha csúnya, piros kiütések jelennek meg a kicsi bőrén.

Gyarmati Andrea gyermekorvos segít abban, hogy mi állhat a probléma hátterében, de azért a legjobb, ha orvoshoz fordulsz a problémával!

Éva kérdése a kiütésekről

Egyéves kislányom fején kis pirosas kiütések lettek a hajtöveknél. Vajon mitől lehet ez? Babasampont használunk, gondolom, azt bírnia kéne.

Gyarmati Andrea válasza

Nem könnyű rövid kérdésére válaszolnom, mert sok mindent nem tudok. Egy egyéves kislány hajtövénél jelentkező piros kiütésféle lehet egyszerű, banális érzékenység, amivel tulajdonképpen nincs semmi tennivaló.

Természetesen ez lenne a legjobb megoldás, de ahhoz, hogy egy elváltozásra kimondhassuk a nem kell vele foglakozni varázsigét, azért ennél sokkal több kell! Mire is lenne szükségem ahhoz, hogy közelebb jussunk a diagnózishoz?

Hol vannak ezek a kiütések - a hajvonalnál körkörösen, tehát a homlok és a nyakszirt tájékán is, vagy csak hátul? Lapos vagy bőrből kiemelkedő az elváltozás? Viszket-e, hámlik-e, volt-e láza, bármi egyéb tünete a gyereknek?

Mióta észlelik a pöttyöket? És ezen felül, mit eszik a kislány? Van-e valami étel, esetleg mosószer vagy bármi változás az életében - nemcsak a babasampon -, ami összefüggésbe hozható a pöttyök jelentkezésével? Milyen alkatú, fehér bőrű, világos szemű, pufók vagy soványka, sötét hajú, sötét szemű ez a pöttyöske? Mindezek útba igazíthatnak.

A diagnózis felállítása

Fontosak lehetnek a helyes kórisme felállításában és a terápia megtervezésében. Azt sem írja Éva, mióta látja ezeket a pöttyöket. Néhány napja vagy hosszabb ideje észlelik az elváltozást?

Változik-e a színe, állaga, mérete például fürdéskor, lesz-e valamire kifejezettebb, illetve elhalványul-e, ha levegőre vagy hidegbe mennek. Mindezek hiányában találgatni tudok, illetve van néhány ötletem, amit érdemes átgondolniuk.

A lakosság egyötöde a statisztikai adatok szerint gyerek. Az alapellátásban - házi gyermekorvosi rendszer - működő gyermekorvosokhoz a betegek átlagosan 30%-a bőrpanaszokkal érkezik. A csecsemők és gyerekek, a serdülők számos olyan bőrbetegségben szenvednek, amelyek felnőtteken nem, vagy más formában fordulnak elő, illetve másképp zajlanak le.

A szemmel látható tünetek értékelése, a megfigyelés még ma is a legfontosabb a klinikai orvostudományban. Ez különösen fontos, kiemelt jelentőségű a bőrbetegségek esetében. Itt alaki eltérésekből olvas a szakember, miközben tudni kell arról is, mi a kórelőzmény. Mióta tart a folyamat, terjed-e, szenved-e a beteg más betegségben, szed-e gyógyszert, van-e a tünetnek évszakos jellege, volt-e a családban hasonló elváltozás, vagy bármi, ami összefüggésbe hozható a kiütéssel.

A baj okozója

Kedves Éva! Ettől is szép a mi szakmánk. Ha megfelelő az információ, és van egy vizsgálatkor észlelt bőrjelenség, összeáll a kép, és orvosolni lehet a bajt.

Olyan ez, mint egy keresztrejtvény, csak sokkal izgalmasabb. Atópiás alkat, mondjuk gyakran, ez érzékenységet és allergiára való hajlamot jelent. Ez az érzékenység jellemző az idegrendszerre, a bőrre és a nyálkahártyákra. Ez alkati sajátosság, sokat lehet azonban megelőzésképpen is tenni.

Az alapvetően száraz bőr gondozása például nagyon fontos. A száraz bőr nem tud védekezni, a benne lévő sejtek ugyanis csak megfelelő víztartalom esetén képesek jól működni. A mosakodókrém használata - ha azt jól alkalmazzuk - és a bőrpuhító hidratáló krémmel való fürdés utáni bekenés segít a szárazság legyőzésében.

Lehet sampon, lehet étel, lehet valami új ingecske, ami a bajt okozza. Ne találgasson, haladéktalanul keresse fel orvosukat. Ha nem dönthető el pontosan, mi az ok, érdemes bőrgyógyász szakorvos segítségét is igénybe venni.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, vagy te is kérdeznél tőle, kattints ide.

Te azonnal orvoshoz fordulsz, ha valamit felfedezel a baba testén?

Ezt is szeretjük