Így lesz okos ember a babából

5 játékos IQ-növelő praktika

A gyerkőc imádni fogja, miközben észrevétlenül tanul, és napról napra okosabbá válik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a viszonylag közeli múltban is azt tartották, hogy a csecsemő gyakorlatilag öntudatlan lény, és csak azután kezd valamiféle fogalma kialakulni önmagáról és a környezetéről, hogy kimondja az első szót.

Valójában már az egészen kicsi baba is sok mindent képes felfogni, értelme pedig meglepő gyorsasággal fejlődik - feltéve, hogy kellő mennyiségű és minőségű információt kap, hiszen a csöppség ezek által fedezi fel a világot, alakítja ki a fogalmakat, ismeri fel az ok-okozati összefüggéseket.

Pozitív kommunikáció - magasabb IQ

A kommunikáció tehát a kicsi élete első percétől meghatározó jelentőséggel bír. Ezt támasztja alá egy, a közelmúltban végzett amerikai kutatás is, melynek eredményeképp a tudósok megállapították: azoknál a családoknál, ahol sokat és gyakran kommunikálnak pozitív módon - utasítás helyett magyaráznak, parancsolás helyett kérnek, és mindezt kedvesen teszik -, a gyerekeknek kimutathatóan magasabb az intelligenciahányadosa.

Ennek jegyében segítik elő a csemete értelmi fejlődését az alábbi praktikák, melyek a mindennapos játék részeként is felfoghatók - így a kicsi élvezni fogja őket, miközben napról napra okosabbá válik.

Beszélj babául!

Bután érzed magad, amikor a néhány hetes vagy hónapos csecsemőhöz beszélsz, aki nyilván egy szót sem ért az egészből? Pedig ez így helyes.

Az a baba, akivel hamar és gyakran beszélgetnek, gyorsabban tanulja meg a nyelvet, miközben úgy érzi, szeretik és méltányolják. Valahányszor együtt vagytok, és a kicsi figyelmes és éber, beszélj hozzá - hidd el, hogy a látszat ellenére a legkevésbé sem egyoldalú a kommunikáció. Tápszerkotyvasztás közben mondd el neki, hogy készül az ennivalója, kérd ki a véleményét, hogy sárgarépát vagy uborkát vegyél-e a zöldségesnél, énekelj gyerekdalokat, vagy mondj versikéket.

17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcök

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gügyögésre - ekkor még - nyugodtan válaszolj gügyögéssel, hiszen a kicsi így tanulja meg, hogy az emberek beszélgetnek egymással. Ha azt mondja, ó-ga-ba, ismételd meg ugyanezt, esetleg állj elő a saját verzióddal, mint például da-da-da , de válaszolhatod azt is: Ne beszélj, tényleg? Amikor már egyértelműen kér valamit, vele együtt próbáld kideríteni, mi lehet az: A labdát kéred?

Fogalmazz egyértelműen!

Lassan, tisztán és egyszerűen fejezd ki magad. Nevezz meg mindent, amivel a környezetetekben találkozni lehet - mondd el a babának az emberek, állatok, tárgyak nevét, és közben mutass rájuk. Amikor beszélgettek, emelj ki egy-egy szót vagy rövid mondatot, és ismételgesd: Kiöntöm a tejet, A baba szereti a tejet, Itt a finom tej. Mellőzd a névmásokat, mivel ezek zavaróak lehetnek az apróság számára. Mondd inkább azt: Ez Péter labdája vagy Hol a mami könyve?

Adhatsz csemetédnek kedves utasításokat is, például Integess a kislánynak  vagy Légy szíves, add oda a kulcsot a papának, és közben mutasd is, hogy kérsz tőle, vagyis integess, vagy helyezd a kezébe a kulcsot.

Próbálkozz fogalmakkal!

Erre a leghétköznapibb szituációkban is kiváló alkalom nyílik. Például a kádban magyarázd el a különbséget a meleg és a hideg között, a lépcsőn mutasd meg a fent és a lent közötti különbséget. Pelenkázás közben felvilágosíthatod a babát a nedves és a száraz, a nagyobb testvérrel folytatott játék során a nagy és a kicsi, a parkba vagy a játszótérre menet a kint és a bent fogalmáról.

Énekelj, olvass sokat!

A rímelő dalok segítségével a baba hatékonyabban tanulja meg a hangokat, és élvezi is majd őket. Ami pedig az olvasást illeti, nem lehet elég korán elkezdeni - ebben a korban még színes illusztrációkkal teli, egyszerű könyveket válassz, és mindig mondd el azt is, hogy mi látható a képeken.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Beszélj felnőtt módjára!

Miután a baba elkezd beszélni, fokozatosan hagyj fel a gügyögéssel. Használj egyszerű felnőttszavakat, bár a kicsinyítő végződések és alakok egy bizonyos határon belül ekkor még megengedhetők, mivel így a szavak a kicsi fülének kellemesebben csengenek. Nevezz mindent a nevén. Ha a gyerkőc gügyög, holott már képes lenne egy-egy szóval is kifejezni magát, ne kritizáld, hanem próbáld meg összekapcsolni számára a felnőtt- és a babaszavakat. Ha például a szomszéd kutyát megpillantva azt mondja, hogy vau, akkor mondd azt: Igen, ez egy kutya.

Cikkünk Heidi Murkoff és Sharon Mazel Mire számítsunk? - A bébiszitter kézikönyve című műve alapján készült, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük