Így lesz a babából okos ember

4 dolog, amit nem szabad elmulasztanod

Az, hogy valakinek mekkora lesz az IQ-ja, részben már élete első évében eldől.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy valakinek mekkora lesz az IQ-ja felnőttként, részben eleve meghatározott, részben viszont azon múlik, hogy az illető milyen körülmények között nevelkedett.

Számos szakember van azon a véleményen, hogy már a gyermek első évében is döntő jelentősége lehet a környezetnek a szellemi fejlődés szempontjából. Az alábbi módszerek alkalmazásával te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy csemetéd IQ-ja a lehető legoptimálisabb módon alakuljon.

Közelíts hozzá szeretettel!

A szeretetteljes környezet számos szakember szerint pozitív hatással van a kicsi IQ-jának fejlődésére, ami vélhetően az elfogadottság és a biztonság érzésével áll összefüggésben. Természetesen nem feltételezzük, hogy egy édesanya ne szeretné a kisbabáját, ám nem mindegy, hogy ezt miképp és milyen gyakorisággal nyilvánítja ki.

Mosolyogj sokat csemetédre, mondj neki kedves szavakat, mondatokat - teljesen mindegy, hogy érti-e őket, hiszen a hangsúly az érzelmi töltésen van -, puszilgasd, simogasd, dédelgesd minél többször! Az általános tévhittel ellentétben egy ilyen apróságot nem lehet elrontani a babusgatással. Persze, valamiféle kereteket ki kell alakítanod, amihez aztán - még ha esetenként némi rugalmassággal is, de - alkalmazkodnod kell, ám a szeretet kifejezésének nincs felső határa.

Beszélj hozzá!

A nyelv szóbeli használata - magyarul: a beszéd - jelenti az alapot az íráshoz és az olvasáshoz. Ahhoz, hogy ezt a lehetőségekhez képest minél előbb sajátítsa el az apróság, illetve minél nagyobb biztonsággal alkalmazza, nincs más dolgod, mint beszélni hozzá.

Ennek legegyszerűbb módja, ha folyamatosan kommentálod, éppen mit csinál valamelyikőtök, vagy mi történik körülöttetek, de kiváló szolgálatot tehetnek a mondókák is - ide kattintva jó néhányat találhatsz. Ezek az egyszerű praktikák mindkettőtöknek örömet szereznek, miközben folyamatosan mélyül a kettőtök közötti kapcsolat, és a kicsi nyelvi és kommunikációs készségei is fejlődnek.

A Mozart-effektus

Elsőként Alfred Tomatis francia fül-orr-gégész orvos alkalmazta az osztrák zeneszerző muzsikáját beszéd- és kommunikációs zavarokkal küzdő gyerekek esetében. Azóta több száz olyan központ létesült a világon, ahol Mozart műveit gyógyító céllal hallgattatják az apróságok. Mostanra az is valószínűnek tűnik, hogy a klasszikus zene hallgatása - mivel jótékony hatással van az idegrendszerre - közvetetten az IQ fejlődését is elsegíti, méghozzá már babakorban is.

Nem mindegy, mit eszik

Az omega-3 zsírsav támogatja az agy és a központi idegrendszer működését, ezáltal pedig az intelligencia fejlődését is.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amíg szoptatsz, vegyél magadhoz elegendőt ebből a létfontosságú esszenciális zsírsavból, később pedig a védőnővel vagy a gyermekorvossal konzultálva illeszd be a kicsi étrendjébe. Arról, hogy mely életkorban mennyire van szüksége, ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük