4 nevelési tipp, ami mindig bejön
Egyszerűbb, mint gondolnád
A nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Most megtudhatod, hogy mire figyelj már újszülött korban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy újszülöttnek fogalma sincs róla, hogy mi egy ember. Még azt sem tudja, hogy, aki fölveszi, az anyja, vagy, hogy az, aki fölvette, tőle különböző, másik személy. Viszont azonnal ráhangolódik az arcod látványára és a beszéded dallamára.

Ennek az oka, hogy ösztönösen tudja, hogy az életben maradása, szükségleteinek rendszeres kielégítése valaki mástól függ. Ez a másik vagy te.

A baba jelez

Kutatások bizonyítják, hogy a magzat már az anyaméhben hall, és tudni vélik, hogy az újszülött felismeri az anyja hangját. Az anyák számára azonban el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy felismerjék gyerekük sírását, és még tovább tart megállapítani azt is, hogy miért sír. Éhes? Fáj a hasa? Álmos? Egyetlen anya sem tagadja, hogy a gyerek sírással jelzi, ha valamire szüksége van. Ez az egyetlen eszköze.

Az első hónapok tanulási görbéje igen meredek. Ha az első gyerekedet hoztad világra, úgy érzed magad, mintha egy hullámvasúton ülnél: az egyik percben fenn, a másikban lenn, és általában holtfáradt vagy. Ebben az időszakban nem az a legfontosabb, hogy szakavatott kezekkel cseréld a baba pelenkáját, hanem az, hogy mindig tudd, mire van éppen szüksége, és éppen ilyen lényeges az is, hogy a te szükségleteid is ki legyenek elégítve.

Csak semmi kényeztetés

Egy kisbabát nem lehet elkényeztetni. Ellentétben azzal, amit édesanyád vagy a nagymamád mond, az újszülött csecsemő még túl kicsit ahhoz, hogy az ujjacskája köré csavarjon - ez a szép időszak még várat magára! Ha reagálsz a pici sírására, nem engedsz neki, hanem gyengéd szeretettel gondoskodsz róla. És valahányszor így teszel, elmélyíted benne a bizalmat, hogy ez a világ olyan hely, ahol a szükségletei a jövőben is kielégülnek majd.

Ha élete első négy hónapja alatt hagyod, hogy a pici hosszan sírjon, akkor nem arra tanítod meg, hogy várjon egy kicsit tovább az etetésre, míg neked is megfelel az időpont. Arra sem, hogy nincs szükség még egy ölbe vételre, ölelésre. Arra sem tanítod meg, hogy elaludjon. Ebből kizárólag azt tanulja meg, hogy nincs, aki godndoskodjon róla - elhagyták, tehetetlen és kiszolgáltatott.

Napirend

Az első hónapokban a fegyelemnek nincs szerepe, ami nem azt jelenti, hogy a csecsemőknek nem tesz jót a rendszeresség. Az első hetekben azonban előfordul, hogy az evés és az alvás ritmusa még nagyon változó. Három-négy hét után már talán tapasztalod majd, hogy a dolgok egyszerre kiszámíthatóbbak.

Egy néhány hónapos csecsemőre nem kényszeríthetsz napirendet az alvásban, de megkönnyítheted, hogy az evés időpontjait közösen szabályozni tudjátok. Először is mérd meg, mennyit eszik. Ha szoptatás után sír, lehet, hogy éhesebb, mint egy átlagos csecsemő, és többre van szüksége. A harmadik és a hatodik hét között, amikor már többet szopnak, a babák általában valahol két- és négyórányi intervallum között beállítják azt az időt, amit alvással töltenek, mielőtt követelnék a következő kosztolást.

Most választhatsz. Vagy sodródsz az árral, és egyszerűen alkalmazkodsz a baba igényeihez, vagy kialakítasz egy etetési ritmust, persze az ő étvágyának megfelelően ritkább vagy sűrűbb időközönként. Ez tőled függ, de ne felejtsd el, hogy szülőként sokkal nagyobb hatalmad van a helyzet befolyásolására, mint gondolnád. Ha a kisbaba mindig ugyanabban az időben követeli az etetést, akkor fordíthatsz a helyzeten úgy, hogy egy kicsit mindig korábban veszed fel, mint szoktad, mindaddig, míg az időközök megfelelnek a te igényeidnek is.

Lelki problémák

Ha a kicsinek valami problémája van, előfordulhat, hogy nem lehet vele szót érteni, és hisztissé válik. Tudd meg, hogyan kezelheted ilyenkor a gyerkőcöt!

Szükségletek kielégítése

A csecsemő testi-lelki szükségleteit folyamatosan ki kell elégítened: etetni, tisztába tenni, megnyugtatni, ringatni, fürdetni. Szüksége van azonban más ingerekre is. Szólni még nem tud, de szereti hallani a hangodat, illetve nézegeteni az arcodat. Beszélj hozzá - hamarosan megjutalmaz az első mosolyával. Röviddel utána hallhatod majd az első gőgicsélés hangjait, melyekkel a baba válaszol neked, utánozva a te hanghordozásodat.

Jo Frost Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből?

"A nevelés az jelenti, hogy meleg szeretettel fordulsz a gyerek felé, ám határozott vagy, amikor arra van szükség."

A televízióból ismert Jo Frost - Segítség, szülő vagyok! - amolyan 21. századi Mary Poppins. Számára nem létezik kezelhetetlen lurkó és reménytelen helyzet. Jól áttekinthető és bájos humorral megírt könyvében nemcsak a gyereknevelés alapelveit fejti ki, de a mindannapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokat ad a szülőknek. Az általa javasolt technikai fogások segítségével a hatalmi harccá fajuló evésmizériák, a figyelemfelhívó magatartászavarok vagy a krónikus alvásproblémák is sikerrel kezelhetők.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük