A 3 legalattomosabb betegség kisbabáknál

Vedd észre, ha baj van!

A súlyos, esetenként életveszélyes kórok sokszor csak enyhe tünetek formájában adnak hírt magukról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak olyan, a legkisebbeket is érintő betegségek, melyek tünetei meglepően enyhék, így megesik, hogy a szülő eleinte csak egyszerű megfázásra vagy gyomorrontásra gyanakszik.

Ismerd meg a három legalattomosabb kórt - minél hamarabb veszed észre az esetleges problémát, annál többet tudnak segíteni a szakemberek.

Anafilaxiás sokk

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a táplálékallergiás esetek száma, ami nemcsak genetikai, hanem környezeti és táplálkozásbeli tényezőkre is visszavezethető.

Sokat nyom a latban, hogy gyerekeink étrendjébe is egyre korábban építünk be új, szokatlan elemeket. A másik lehetséges ok a szoptatás idő előtti elhagyása a cumisüveg és a gabonafélék kedvéért, holott az utóbbiak fokozottan allergének.

A csecsemőkori allergiák a második életév előtt jelentkeznek: az egyévesnél fiatalabb gyermekek 90%-ánál a betegséget a tehéntej, a tojás és a hal váltja ki, az első-második életév között kialakuló allergiákért pedig elsősorban a tojás a felelős. Mindazonáltal ma már 170 élelmiszerről tudjuk, hogy allergiát okozhat.

Az allergia abból fakad, hogy az immunrendszer helytelenül káros - idegen - anyagként azonosítja az adott ételt, és specifikus antitesteket termel. Amikor pedig a kicsi legközelebb elfogyasztja azt a bizonyos ételt, az immunrendszerében különböző vegyületek szabadulnak fel a szervezet védelmére, melyek számos tünetet idéznek elő - ám ezek alapján a szülő nem feltétlenül gondol allergiára, hiszen más, kevésbé súlyos betegséget is jelezhetnének.

Holott már csak azért is létfontosságú lenne, hogy időben fény derüljön a tüneteket kiváltó okra, mert ritkán bár, de az allergia nyomán anafilaxiás sokk is kialakulhat a babánál. Ez pedig azért veszélyes, mert az allergiás reakció egyszerre több szervet érint, és sajnos akár halállal is végződhet.

A nagyobb bajt megelőzendő feltétlenül kérd ki az orvos véleményét, ha a kicsinél több-kevesebb rendszerességgel hányást, hasmenést tapasztalsz, illetve, ha ártalmatlannak tűnő bőrkiütés jelenik meg a kicsi testén - elképzelhető, hogy többről van szó egyszerű irritációnál. Egyes esetekben az allergia kifejezettebb tünetek formájában is hírt adhat magáról, úgymint izomgörcs, légzési nehézség, zilálás, valamint az ajak, nyelv és garat megduzzadása.

Szerzett idegrendszeri működési zavarok

Az idegrendszeri zavaroknak számos okuk lehet, úgymint a méhlepény nem megfelelő működése a terhesség során, csökkent oxigénszint születéskor, de akár egy oltás szövődményeként vagy egy kisebb baleset következtében is kialakulhat ilyesfajta rendellenesség. A problémára nemritkán csak óvodás- vagy iskoláskorban derül fény, például úgy, hogy a gyerek rendszeresen visszatérő fejfájásra panaszkodik, illetve tanulási nehézségei - diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia - adódnak.

Bár az idegrendszeri zavar korai tünetei nem mondhatók kifejezettnek, némi odafigyeléssel már kisbabakorban is felfedezhetőek. Gyanúra ad okot a nyugtalanság és a nem megfelelő alvás, bár az is megesik, hogy a baj éppen a túlzott nyugalomban nyilvánul meg. Idegrendszeri zavart jelezhet a feszes vagy túlságosan laza izomzat is. Ha a baba nehezen eszik, túl rövid ideig vagy egyáltalán nem szopik, ugyanez a rendellenesség állhat a háttérben.

Feltétlenül mutasd meg orvosnak akkor is, ha úgy látod, hogy a kicsi másképp használja két kezét és lábát, illetve a reflexei renyhének tűnnek. Az időben felfedezett idegrendszeri zavar általában jól kezelhető táplálékkiegészítők adásával, illetve mozgásterápiával.

Szoptatási nehézségek

Az anyatej a legjobb védőital a kisbabának. Videónkból megtudhatod, mit tehetsz, ha nincs tejed.

Leukémia

Az összes daganatos megbetegedés 1-3%-át gyerekeknél, illetve csecsemőknél diagnosztizálják. E sajnálatos tény mellett mégis reménykeltő, hogy ma a kis betegek 75%-a meggyógyul, sőt, bizonyos típusoknál ez az érték eléri a 90%-ot. A kicsiknél leggyakrabban előforduló daganatféleség a leukémia, mely az összes daganatos megbetegedés 23%-át adja.

A leukémiás megbetegedés jelei megtévesztőek lehetnek, hiszen más, kevésbé súlyos kórokra is utalhatnak. Ilyenek lehetnek az influenzaszerű tünetek, a visszatérő láz, valamint a fertőzésekre való hajlam. Tovább erősíti a gyanút a látszólag indokolatlan étvágy- vagy súlyvesztés, a sápadtság, a nyirokcsomók érzékenysége, valamint apró, foltos bevérzések kialakulása a bőrben. Ha a fenti panaszok bármelyikét tapasztalatod, azonnal fordulj szakemberhez - bár nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy a baba netán leukémiás, jobb félni, mint megijedni.

Cikkünk Gustavo Villalobos és Myriam Canas Gyermekeink egészsége című könyve alapján készült, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük