Így ellenőrizheted bárhonnan, hogy mit csinál a gyerek a gép előtt
Bizonyos programok segítségével nemcsak korlátozhatod, de nyomon is követheted csemetéd kattintásait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha biztonságban szeretnéd tudni gyermekedet, nem kell elsietned a számítógéppel való ismerkedést. Bőven elég, ha csak iskoláskorában engeded elé, amikor a tanulmányainak köszönhetően óhatatlanul megismerkedik a technikával, ám ekkor sem árt korlátok közé szorítanod tevékenységét.

Kezdetben a legjobb, ha közösen számítógépeztek, és legfeljebb egy órát engedélyezel neki, ám később, kamaszkorában már valószínűleg nehezebben tudod őt felügyelni. Ha szeretnéd megóvni a káros tartalmaktól, remek megoldást nyújthatnak a korlátozó programok, ám ezzel sem tudod teljesen biztonságossá tenni a gépet. Amennyiben szívesen nyomon követnéd, hogy csemetéd mit csinál, akár távolról is megteheted, anélkül, hogy állandóan leskelődnöd kellene.

Tartalomkorlátozó programon keresztül

A 8-10 éves gyerekek esetében elsősorban az addiktív vagy erőszakos játékok, valamint a közösségi portálokon és a chatprogramokon keresztül érkező illetéktelen kíváncsiskodók jelentik a legnagyobb kockázatot. Amennyiben szeretnéd megóvni csemetédet ezektől a hatásoktól, választhatod az egyszerű korlátozó programokat, melyekkel szabályozhatod, hogy a kicsi mihez férhet hozzá.

Ezeken belül azonban olyat is találhatsz, amivel amellett, hogy személyre szabottan korlátozhatod gyerekeid hozzáférését az internetes tartalmakhoz, még arra is lehetőséged nyílik, hogy figyelemmel kísérd, gyermeked éppen merre kalandozik a neten. Ilyen a Firefox kiegészítőjeként futtatható Glubble for Families is, melynek segítségével egy családi közösségi oldalt hozhatsz létre, ahol te határozhatod meg, hogy kinek adsz hozzáférést, és ezzel együtt a kicsi profilját is beállíthatod.

Így egy személyre szabott böngészőt fog látni, melynek segítségével alapból is csak a gyerekbarát tartalmakat érheti el, de ezen belül is figyelheted, hogy mit néz. A profiloldala ugyanis elmenti a látogatott webhelyeket, de, ha szeretnéd, arról is értesítőt kaphatsz e-mailben, ha mégis olyan oldalt szeretne meglátogatni, ami le van tiltva. A programot ingyen letöltheted.

Monitorfigyelő programmal

A korlátozó alkalmazások mellett számos program létezik, melynek segítségével kifejezetten arra nyílik lehetőséged, hogy a távolléted alatt is nyomon kövesd az otthoni gépen zajló eseményeket. A monitorfigyelő programokkal akár élőben is követheted, hogy mi zajlik az otthoni gépen. Bár az alkalmazások nagy része az illegális kémprogramok közé tartozik, szerencsére legális fajtái is vannak, melyeket részben pont a gyermekfelügyeletre fejlesztettek ki.

Ezek közé tartozik a Refog Personal Monitor nevű program is, mely teljes körű távfelügyeletet biztosít, a felhasználó számára észrevétlenül. Az alkalmazás nemcsak az utólagos ellenőrzést teszi lehetővé, hanem a veszély észlelésekor azonnal üzenetet küld neked, hogy még időben közbe tudj avatkozni. Hogy mi alapján riasszon a gép, azt szintén te adhatod meg: akár programokat vagy bizonyos kifejezéseket is felvehetsz a listára.

Mindemellett az alkalmazás képes tárolni a monitoron megjelent minden egyes képet, így a játékok mellett a csevegőprogramokban lefolytatott beszélgetéseket is vissza tudod ellenőrizni. Ugyanakkor ez a fajta kíváncsiskodás a gyermekek esetében is sérti az intim zónát, jobb tehát, ha csak akkor teszed, ha feltétlenül szükség van rá, mert tudod, hogy rossz társaságba keveredett. A Refog Personal Monitor három napos próbaverzióját ingyen letöltheted, a korlátlan felhasználáshoz azonban meg kell vásárolnod.

Ha csak a csevegések érdekelnek

Hasonló elven működik a kifejezetten az MSN csevegőprogramban zajló eseményeket rögzítő MSN Sniffer 2.1, mely a monitoron megjelenő információkat menti el. A program alkalmazásával lehetőséged nyílik visszanézni, hogy gyermeked kikkel és miről beszélgetett, ám ebben az esetben sem árt, ha tiszteletben tartod, hogy neki is lehet magánélete.

Jobban teszed tehát, ha kifejezetten csak a gyanús részleteket figyeled meg, ha tegyük fel, csemetéd idegenekkel beszélget, vagy úgy gondolod, hogy zaklatják. Amennyiben több számítógép is van a családban közös hálózatra kötve, a program segítségével akármikor bele tudsz pillantani az aktuálisan zajló csevegésekbe. Próbaverzióját innen töltheted le.

Bár a megfigyelő programok segítségével bármikor megbizonyosodhatsz arról, hogy gyermeked biztonságban van-e a gép előtt, és valóban csak neki való alkalmazásokat használ, nem árt, ha te is felelősségteljesen viszonyulsz a lehetőségekhez. A legjobb, ha csak a valóban veszélyesnek ígérkező kifejezésekre és alkalmazásokra állítasz be riasztást, de, ha már elég nagy hozzá, egyébként meghagyod csemetédnek azt a szabadságot, hogy saját maga is felfedezhesse a számítógépben rejlő lehetőségeket.

Ezt is szeretjük