Egy ártatlannak tűnő dolog, ami erőszakra neveli a gyereket
A játék a gyerekek életének szerves része. De lehet, hogy éppen ez tanítja agresszióra? Cikkünkből kiderül!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerek játéka az ő birodalma. Hogy mi minden történik benne, az senki másra nem tartozik, feltéve, hogy nem tesz kárt a környezetében: sem az emberekben, sem a tárgyakban. A kicsik játékvilágát azonban óhatatlanul érik külső hatások, és játék közben ő is befolyással van a környezetére.

Ártatlan erőszak a játékban

Bármennyire ellenzed is az erőszakot, ne lepődj meg, ha fegyverek híján egy fadarabbal puffogtat csemetéd, ahogyan azt a mesékben látta, vagy az ártalmatlan kötélhúzós játék pillanatok alatt harmadik világháborúvá alakul a kicsik között - ebben még nincs semmi rossz. Történelmünk, és ezért kultúránk is harcokkal van átitatva, amit a gyerekek a maguk módján megpróbálnak újrajátszani, amíg azonban mindezt a saját eszközeikkel és fantáziájukkal teszik, nincs gond.

A játékipar azonban egyre modernebb eszközöket ad a kezükbe, és a legújabb szuperhősök a fegyvereikkel együtt bebocsáttatást kérnek a gyerekszobákba. De vajon jól teszed, ha beengeded ezeket a holmikat? Lehet, hogy éppen a játékai nevelik erőszakra csemetédet.

Fegyvernek látszó játékok

Az valósághű fegyverek más lapra tartoznak, mint az alkalmanként pisztoly szerepét betöltő bot. A kutatási eredmények alátámasztják azt az általános megállapítást, hogy a játék fegyverek arra ösztönzik a gyerekeket, hogy agresszívebben játsszanak, mint amikor a saját kezükből vagy építőkockákból a képzeletük erejével formálnak harci eszközöket.

Erre az a legvalószínűbb magyarázat, hogy míg az univerzális eszközökből a fegyveren kívül még ezerféle dolgot lehet utánozni, addig a játék fegyvert csak öldöklésre lehet használni, ezért ahányszor a gyerek meglát egy puskát, azonnal lőni kezd vele.

Ha tehát egy csemete játékai között vannak fegyverek, kész helyzet áll előtte, mivel a pisztollyal orvososat nem lehet játszani, csak valami erőszakosat. Amennyiben tehát szeretnéd, hogy csemetéd ne készen kapja az erőszakot felnőtté válása folyamán, ne csak a tévét cenzúrázd, de lehetőség szerint ne adj a kezébe fegyver formájú játékokat sem.

Erőszakos szuperhősök

Ha úgy döntesz, hogy száműzöd az agresszív játékokat, ne állj meg a puskáknál, de azokra is gondolj, akikhez ezek hozzánőttek, mégpedig a szuperhősökre. Azok a gyerekek, akik az építőjátékos korszakukban legó vagy kirakós helyett harcos figurákkal játszanak, nemcsak ekkor fognak agresszívebben tevékenykedni, de a tudósok szerint később is fogékonyabbak lesznek az erőszakra.

A kutatások során ugyanis ezek a csemeték akkor, amikor mások a szerepjátékok idejét élték, és boltosat játszottak, sokkal agresszívabb szituációkba képzelték egymást. Persze önmagában egy superman figura és egy gumikard még nem nevel erőszakos felnőttet a gyerekből.

Rajtad is múlik, milyen felnőtt lesz!

A játékok főleg akkor lehetnek káros hatással csemetédre, ha valamilyen forrásból ihletet is kap ahhoz, milyen kontextusban kell kedvenceit használni. Ha olyan meséket olvasol neki, amelyek szintén állandó harcról szólnak, és erőszakos mesefilmeket lát a tévében, ne csodálkozz, ha ő is előkapja a játék pisztolyát.

Mindez igaz azokra a nagyobb gyerekekre is, akik olyan erőszakos számítógépes játékokkal múlatják az időt, amelyekben minél több embert minél erőszakosabban ölnek meg, annál több pontot kapnak.

Neked kell felügyelned, hogy csemetéd mit fogyaszt: amellett, hogy figyelsz a korhatár nemzetközi jelzéseire, tartalom szintjén is alaposan kontrolláld, hogy mi kerül a kicsi elé!

A játék legyen játék!

Agresszív jellegű és harcot utánzó játékok ugyan mindenhol vannak a világon, de ha ezekhez még fegyverzetet, szerepeket és díszleteket is kapnak a gyerekek, csak még nagyobb agresszivitással játszanak. Ebben az életkorban az a legjobb, ha a játékot valóban játéknak fogják fel, hiszen a kicsiknek még nincs fogalma az öldöklések és mészárlások valóságáról.

A bumm, puff, meghaltál kijelentés tehát nem jelent többet annál, mint hogy te vagy a hunyó. A kicsiket körülvevő világban azonban az erőszak valóságos, és ha eszköz kerül a kezükbe, könnyedén el is tanulhatják.

Cikkünk Penelope Leach Picik és kicsik című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük