4 hasznos tipp, hogy mindig időben aludjon el a gyerkőc

A gyereknek is szüksége van pihenésre: alakítsd ki az elalvás ritmusát, hogy idővel magától menjen!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha kisgyermekes szülő vagy, akkor életed nagyban meghatározza az alvás. Mármint a babád alvása. Mindez azért van, mert a porontyok nagy része valamilyen különleges oknál fogva nem szeret olyan időpontokban ágyba kerülni, ami megadná az esélyét annak, hogy szülei kipihenjék magukat.

A gyermeki szeszély eme válfajának legjellemzőbb ismérve, hogy nagyon hatékonyan meríti ki az energiatartalékokat, és képes akár pár hét alatt végletesen fáradt állapotba taszítani a szülőket. Ez pedig nagyon rossz, hiszen hasonló helyzetben sok más negatívum mellett még a babázás örömeit sem tudod teljes mértékben kiélvezni.

Így hát nagyon fontos, hogy csemetéd esténként időben ágyba kerüljön, hiszen amíg ő szundít, azalatt végre az otthoni teendőkkel is foglalkozhatsz egy keveset, de természetesen ezekben az órákban van lehetőségetek partnereddel is a meghitt együttlétre. Másrészt magadra is kell időt szánnod, éppen ezért érdemes arra törekedned, hogy a gyerkőc már néhány órával azelőtt ágyba kerüljön, hogy téged is ledöntene lábadról a fáradtság.

Ki korán kel

Mit is kell tenned ahhoz, hogy gyermeked este időben elaludjon? Az első és legfontosabb talán az, hogy kelj fel korán, de legalábbis időben, hiszen az esti lefektetés kis túlzással már kora reggel elkezdődik. Ha csemetédet idejekorán ébreszted, és nem hagyod, hogy az egész napot végigaludja, valamint olyan aktivitást biztosítasz számára, ami elfárasztja, akkor biztos lehetsz benne, hogy este nem ütközöl akadályba részéről: örömmel veszi majd, hogy kiságya puha ölelésében végre átengedheti magát az álmok világának.

A szokás hatalma

A gyerkőc elaltatásának másik kulcsfontosságú eleme a napirend és a rituálé. Ha a vacsora-fürdetés-altatás triumvirátus minden nap ugyanakkor és ugyanúgy, azaz kiszámítható és megszokott módon történik, akkor gyermeked számára az események egymásból következő láncolatából válik egyértelművé, hogy ismét közeledik az álommanó. A lefektetés ellen pedig nem fog tiltakozni, hiszen emlékei szerint ez mindig így zajlott, ez a dolgok szokásos rendje.

A gyerekek pedig nem csak elfogadják a megszokott dolgokat, hanem igénylik is, mert az kiszámíthatóságot és biztonságot jelent számukra. A napirend követése nem csak csemetédnek fontos, hanem neked is hasznos lehet, mert ezáltal te is tervezhetsz pár dolgot még az estére, már ha nem pihenéssel szeretnéd tölteni a fennmaradó időt.

Hangulat

Az altatás sikeréhez nagyban hozzájárul a hangulat is, ezért törekedj arra, hogy az esti menetrend elemei csendes és nyugodt környezetben kövessék egymást. Az sem árt, ha a nappali fényár helyett kellemes hangulatvilágítással fokozod az otthon meghitt és álomba csalogató jellegét. Próbáld pihentető, altató tevékenységekkel lekötni gyermeked figyelmét: mesélj neki, vagy öledben tartva cirógasd.

Ha esetleg feszült vagy ideges vagy, akkor próbáld meg leplezni, különben a szülői hangulatra érzékeny babád átveszi tőled az alvásblokkoló állapotot. Fokozottan ügyelj arra is, hogy porontyod közvetlenül az ágyba fektetés előtt ne élénküljön fel, mert ha átlendül a holtpontján, akkor – bármilyen fáradt is – rejtett energiatartalékai felhasználásával képes további órákon keresztül szórakoztatni a családot.

Ha már egyedül alszik el

Ha babád hajlandó és képes önállóan elaludni, akkor egy kellőképp fárasztó nap után, a szokásos mederben, időben és hangulatban megvalósított esti lefektetés már rutinfeladat. Az esti fürdetés után porontyod jól tudja, hogy ő hamarosan bekerül a kiságyába, ezért a számára ijesztően hosszúnak tűnő éjszaka előtt még szeretne elbúcsúzni tőled.

A búcsúzást illeszd a lefektetési szeánszba, amelynél érdemes szintén egy, a babádra szabott és estéről estére betartott forgatókönyvet követni. Az esti altatódalos és összebújós búcsúzkodásra szánj időt, mert babád így könnyebben rá tud hangolódni a magányos éjszakára. Arra azonban vigyázz, hogy mindez ne húzódjon a végtelenségig, mert a másfél órás lefektetésnek nincs se értelme, se haszna.

Ha esetleg fél a baba
Ha gyermeked fél a sötéttől vagy az éjszakától, akkor szerezz be egy kis éjjeli gyereklámpát, amit hagyd égve éjszakára. Magyarázd el neki, hogy az ágya szereti őt, és semmitől sem kell félnie, mert a nagy és erős ágya megvédi, anya és apa pedig a másik szobában őrzi az álmát.

Amíg gyermeked biológiai órája nem áll rá az esti lefekvésre, a rituálét mindig kezdd el időben, és igyekezz nyugodt és meghitt körülményeket biztosítani hozzá.

Nem végezhetsz félmunkát, mert egy kutyafuttában összecsapott ágyba kényszerítés után biztos lehetsz abban, hogy a gyerek nem törődik bele helyzetébe, és hangosan fogja követelni a testi-lelki járandóságát. Vigasztaljon azonban az, hogy idővel az ő kis szervezete is hozzászokik a napi ritmushoz, és este hatalmas ásításokkal ő fogja tudtodra adni, hogy ideje ágyba bújni.

Ezt is szeretjük