Már csak egy hétig kérhető a méhnyakrák elleni oltás - Ha hetedikes lányod van, ne feledd
A HPV-vakcina két oltást tartalmaz, melyeket pár hónap különbséggel adnak be a lányoknak.

vakcina
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavalyi évben a jogosultak 81,1%-a kérte a HPV-oltást. Idén, hetedikes lányok szüleiként fontos tudni, közeleg a határidő: már csak egy hétig, szeptember 12-ig, csütörtökig lehet igényelni az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltást.

Az MTI értesülése szerint a vakcinát azok a hetedikes lányok kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket. Az igényléshez szülői nyilatkozat szükséges, melyet az említett határidőig kell visszajuttatni az iskolákba.

Két oltásból áll

A HPV-oltás két részből áll, első részletét októberben, második részletét pedig fél év múlva, áprilisban kapják meg a lányok. A vakcina a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus (HPV) kilenc típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet.

Reményt adhat a kevesebb megbetegedésre

Hazánkban sajnos folyamatosan emelkedik a HPV-megbetegedések száma, de bízhatunk abban, hogy a kérhető HPV-oltás egyre szélesebb körű elterjedésével a rákos megbetegedés érintettjeinek száma csökkenni fog. Ezt egy általunk is közölt kutatás vetíti előre, melyet az Egyesült Királyságban végeztek 140 ezer fővel: mióta az elmúlt tíz évben kérhető lett a HPV-oltás, alig van olyan eset, hogy méhnyakrákot megelőző állapotot diagnosztizáltak volna.

A HPV-ről

A HPV, azaz humán papillomavírus olyan víruscsalád, mely a bőrön és nyálkahártyán okozhat elváltozást. Hajlamosító tényezők a gyenge immunrendszer, a dohányzás és az egészségtelen életmód, de bárki lehet érintett.

A HPV-nek mintegy 170 típusa ismeretes, melyekből 15-20 okoz rákot, így például méhnyakrákot, hüvelyrákot vagy végbélrákot. A méhnyakrákos megbetegedések 90%-ában a humán papillomavírus tehető felelőssé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos mielőbb felfigyelni a HPV okozta betegség tüneteire. Mind a nők, mind a férfiak veszélyeztetettek. Rendszerint a bőrön vagy a nyálkahártyán jelentkezik szemölcs, gyulladásos tünet, női nemi szervet érintő betegség esetén gennyes hüvelyfolyás, esetleg hüvelyelzáródás is kialakulhat. Férfiak esetében a péniszen, illetve a herezacskón is jelentkezhet karfiolszerű szemölcs. Olykor arcon, állon, kézen, talpon is megjelenhetnek ilyen bőrelváltozások.

Ahogy a felismerés, úgy a megelőzés is rendkívül fontos. Az egyik lehetséges megelőzés a védőoltás lehet, a másik, mivel a HPV leggyakrabban szexuális úton terjed, az óvszerrel történő védekezés. A gyerekek szexuális oktatásában ezt is fontos megemlíteni, hiszen a nem kívánt terhesség csak egy aspektusa a védekezés fontosságának, a HPV elleni védelem ugyancsak létfontosságú.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Szülőként fontos felismerni a leggyakoribb gyerekbetegségek bőrtüneteit, hogy szükség esetén mielőbb orvos láthassa a kicsit. Képeken a különböző kiütések.

Ezt is szeretjük