90%-kal csökkentette a rákot megelőző állapotban lévő sejtek számát a HPV-oltás: 140 ezer fiatal nő adatait elemezték
Jelentősen visszaesett a méhnyakbetegségek száma a HPV-oltás elterjedése után.

hpv 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Látványosan csökkent a méhnyakbetegségek száma a HPV elleni védőoltás elterjedése után egy nagy létszámú, hosszú távú, új kutatás szerint - írta a BBC hírportálja. A humán papilloma vírus, azaz HPV szexuális úton fertőz, egyes típusai méhnyakrákot okoznak.

A British Medical Journal orvosi szaklap friss számában megjelent tanulmány szerint, mióta tíz évvel ezelőtt bevezették a lányok rutinszerű oltását a vírus ellen, szinte teljesen eltűntek azok az esetek, melyeknél méhnyakrákot megelőző állapotot diagnosztizáltak.

140 ezer fiatal nő adatait elemezték

Azt találták, hogy a vakcina majdnem 90%-kal csökkentette a rákot megelőző állapotban lévő sejtek számát, így a védőoltási program felülmúlta a várakozásokat. Az elmúlt évtizedben a lányok 12-13 éves korukban rutinszerűen megkapták a HPV-oltást az Egyesült Királyságban. Skóciában a lányok mintegy 90%-át immunizálták.

A Strathclyde-i, az Edinburgh-i, az Aberdeeni és a glasgow-i Caledonian Egyetem munkatársai mintegy 140 ezer fiatal nő adatait elemezték. Mindannyian 2008 és 2016 között vettek részt az első méhnyakrákszűrésükön.

A vakcina a betegségek majdnem 90%-át megelőzte 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a védőoltási program a méhnyakrákhoz vezető betegségek számának látványos csökkenéséhez vezetett. Hozzátették, hogy a vakcina nagyon hatékony, és a jövőben jelentősen visszaszorítja a méhnyakrák előfordulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A méhnyak daganata a rák második leggyakoribb fajtája a 35 év alatti brit nők körében. Amikor a védőoltási program elkezdődött, a kutatók úgy vélték, a vakcina a HPV két típusát tartja távol, ezek a méhnyakrákos esetek 80%-át okozzák. Most azonban azt találták, hogy Skóciában a méhnyakrákot megelőző betegségek majdnem 90%-át sikerült megelőzni vele.

A csökkenés még a be nem oltott nőknél is jelentkezett, ami arra utal, hogy a védőoltási program jelentős nyájimmunitást hozott létre, vagyis az oltatlanokat is védi Skóciában. Korábbi kutatások szerint a HPV más ráktípusok, mindenekelőtt a nyak, a fej, a női nemi szervek és a végbél daganatainak kialakulásában is szerepet játszik.

Gyulladáscsökkentő ételek

Egyes ételekről már régóta tudjuk, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk van. A halakban, bizonyos diófélékben megtalálható omega-3 zsírsavak tudományosan bizonyított gyógyhatással rendelkeznek, de számos további élelmiszer hatékonyan képes csökkenteni a gyulladást.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük