3 tipikus szülői hiba, amitől csak még inkább hisztizik a gyerek
Üvölt, visít, könnyek nélkül bőg? Tudd meg, mit ne tegyél, ha csendet és nyugalmat akarsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időnként mindenkinél elszakad a cérna - nem jelentenek kivételt ez alól a gyerekek sem, főleg a szülők rémeként is emlegetett dackorszak idején.

Az úgynevezett kis Néró-rohamban a gyerek a homloklebenyét, azaz az agy felső emeletét használja fel arra, hogy tudatos és szándékos viselkedést produkáljon - ily módon megszerezve, amit akar. Az édesapa vagy édesanya jó szándékú megnyilvánulásai pedig sokszor csak rontanak a helyzeten. Eláruljuk, mit ne tegyél.

- Add ide, amit akarok, most!

A kis Néró-roham arról szól, hogy a gyerek megpróbálja megszerezni, amit akar - figyelmet, egy bizonyos játékot vagy ételt -, erőszakos módon behódoltatva szüleit.

A csemete, akinek gyakran vannak ilyen típusú kitörései, megtanulta azt, hogy a kiabálás és ordítás eredményre vezet.

Az ilyen apróságnak tudomásul kell vennie, hogy nem mindig elégülnek ki a vágyai, vagy nem akkor, amikor ő szeretné, és hogy egyáltalán nincs rendben az, ha az életben másokat kényszerítve éri el, amit akar. Ennek érdekében a következő szülői magatartásokat kell kerülnöd.

Ha a szülő közönség a gyereknek

A kis Néró-rohamot produkáló gyereknek az a célja, hogy magára vonja a szülő figyelmét - azaz minél nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a hisztinek, annál tovább tart. Ám ha figyelmen kívül hagyod az efféle megnyilvánulásokat, a kicsi idővel fel fog hagyni velük. A legjobb, amit tehetsz, hogy egyszerűen kisétálsz a szobából. Közönség híján a kis üvöltő dervisnek semmiféle élvezete nem lesz a műbalhéban.

Puszilgatás

Sok édesapa és édesanya puszilgatás révén igyekszik lecsillapítani a hisztériázó gyerkőcöt. Az ilyesféle gyengédségnek általában nagyon is van létjogosultsága, ám ez esetben a szülő azt az üzenetet küldi a gyereknek: ha követelőzöl, sok-sok szeretetet kapsz tőlem.

Határozatlanság

A kicsik láthatatlan antennájuk révén azonnal érzékelik, ha rés keletkezik a pajzson, azaz a szülő csak egy kicsit is bizonytalan magában, illetve eszközei hatékonyságában - és persze még inkább rázendítenek. Hozd világosan és határozottan porontyod tudomására, hogy a parancsolgatás nem elfogadható módszer. Ha például kekszért visít, mondd azt: szívesen beszélgetek veled arról, hogy mit szeretnél, ha ugyanolyan nyugodt hangon beszélsz, mint én. Folytasd ezt mindaddig, amíg a kis despota le nem csillapodik, és azt nem mondja, hogy kérem szépen.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ne figyelj rá viszont akkor, ha megpróbál irányítani vagy kontrollálni. Ha leállsz vele alkudozni, amikor ő még mindig parancsokat osztogat neked, voltaképpen megjutalmazod az úgymond hatalmi törekvéseit és általában az indulatosságát, ezáltal pedig akaratod ellenére elősegíted, hogy azok személyiségi vonásaivá váljanak.

Ami mindig bejön

Néhány egyszerű trükkel könnyebben leszerelheted a hisztizsákot, mint hinnéd.

Beszélj neki a kedves viselkedésről!

Ez idősebb gyerekeknél jobban működik, mert az agyuk fejlettebb. A következőt mondhatod csemetédnek: - Ha parancsolgatsz az embereknek, ők nem akarnak majd segíteni neked. Ezért, ha szeretnél tőlem valamit, el kéne gondolkodnod, hogy megtaláld a módját, hogy kedves legyek hozzád. Szólj, ha segítségre van szükséged.

Légy humoros!

Ettől kipukkad a kis Néró hatalmi hólyagja. Mondj neki ilyesfélét: - Tényleg parancsolgatni akarsz nekem? Próbáljuk ezt ki ezzel a konzervvel: borsókonzerv, adj nekem azonnal egy kekszet! Vagy parancsoljunk a fogkefének: fogkefe, gyere ide!

Ily módon kifejezésre juttatod, hogy nem veszed komolyan a kicsi zsarnokoskodását - a feszültséggel teli helyzet pedig pillanatokon belül feloldást nyer.

Vond ki a forgalomból!

Ez az eljárás csak akkor alkalmazandó, ha a gyerek megharap, megüt vagy megrúg valakit, különösen, ha már elmúlt ötéves, azaz tisztában van cselekedete súlyával. Vidd át egy másik helyiségbe, és mondd neki a következőt: - Azért kerültél ide, mert megharaptál. Ha lecsillapodtál és bocsánatot kérsz, kijöhetsz.

Így az indulatok - újabb impulzusok híján - lassacskán alábbhagynak, és a gyerkőcben felülkerekedik a vágy, hogy újra a számára kedves emberek között lehessen - még akkor is, ha ennek érdekében moderálnia kell magát.

Cikkünk Margot Sunderland Okosan nevelni tudni kell című könyvének segítségével készült, amely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük