Fejleszti az agyat, oldja a szorongást, és a gyerek is szereti - Még 3 dolog, amire nagyon jó a hintázás

Az iskolában is jobban veszi az akadályokat az a gyerek, aki sokat és szívesen hintázik.

GettyImages-529363153
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során volt egy rövid idő, amikor azt mondták, a hintázás a mákteához hasonló módon kábít. Ma már szerencsére tudjuk, hogy nagyon is egészséges, sőt fontos a fejlődő szervezet számára.

A játszóterek elmaradhatatlan kelléke a fából, fémből vagy műanyagból készült hinta, mely nem csupán játékeszköz, hanem komoly fejlesztő hatása van.

Miért szeretnek a gyerekek hintázni?

A ringatózás, hintázás az élet legelső, anyaméhben eltöltött hónapjaira emlékezteti a gyerekeket - és a felnőtteket egyaránt. A várandósság idején, amikor a kismama sétál, tornázik, azt a baba a magzatvízben hullámzó, ringó mozgásként éli meg. Ennek köszönhető, hogy - kisebb vagy nagyobb amplitúdóval persze -, de szinte minden ember szeret ringatózni, hintázni. A mindennapi feszültségek, félelmek, szorongások leküzdésében a mozgásnak önmagában is komoly szerepe van, hiszen csökkenti a stresszhormonszintet. A hintázásnak azonban megvan az az előnye, hogy a levegőben való mozgásnak köszönhetően egyfajta születés előtti biztonság- és szeretetérzést elevenít fel.

Mit fejleszt még a hintázás?

A vesztibuláris rendszer ingerlésén keresztül a hintázásnak számos pozitív hozadéka is van. A vesztibuláris rendszer - vagyis egyensúlyközpontunk - alapja a belső fülben lévő, folyadékkal telt három félkörös ívjárat. Mozgás hatására a folyadék stimulálja ezt a területet.

Fejlődik az egyensúlyérzék

A hinta folyamatos imbolygó mozgásának következtében a rajta ülő embernek állandóan keresnie kell az egyensúlyt. Hintázás közben tehát a gyerek tudattalanul számos izom mozgását hangolja össze - egyszer megfeszíteni, majd ellazítani kell -, ami egy igencsak bonyolult feladat. Általa fejlődik az egyensúlyérzék, javul a mozgáskoordináció és az izomerő.

Javul a térérzékelés

Kutatások szerint a térérzékelés kialakulása 3-5 hónapos kor körül kezdődik. Ezt a folyamatot segítheti elő a már babakorban elkezdett hintázás. Érdemes olyan speciális babahintát beszerezni, melyben a még ülni nem tudó gyerekek is kényelmesen, a gerincüket nem terhelve ringatózhatnak, hintázhatnak. Nem mellékesen ezek a hinták a napközbeni altatást is megkönnyíthetik.

Fejlődik a szem-kéz koordináció

A hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, javítja a szem-kéz koordinációt, amire különösen nagy szükség lesz az iskolás évek során. Az írás-olvasás elsajátítása során fontos, hogy a gyerek tudjon vonalközbe írni, képes legyen szemével követni a kezét, illetve a leírt szöveget. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik sokat hintáznak, kisebb eséllyel cserélik fel az a, b, d és p betűket, esetükben csökken a diszgráfia és a diszlexia esélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nem szeret hintázni a gyerek

Vannak gyerekek, akik nem szeretnek hintázni, nem érzik biztonságban magukat benne. Ennek oka lehet korábbi rossz tapasztalat vagy akár csak egyéni érzékenység. Amennyiben más mozgásformáknál is tapasztalsz a gyereknél bizonytalanságot, szédülést, érdemes bejelentkezni egy gyermekneurológiai vizsgálatra. Ha nincs szó ilyesmiről, a továbbiakban óvatosan, fokozatosan, a gyerek jelzéseit figyelembe véve, kellő türelemmel ajánlott próbálkozni a ringatással, hintáztatással.

Kerti hinta házilag

Ha nincs még kerti hintátok, de van kedved kicsit barkácsolni, a következő cikkünkből ötleteket meríthetsz a kivitelezéshez.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük