Miért nem jó, ha túl sok játék veszi körül a gyereket? Ezért hat rá negatívan
Az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni.

profimedia-0324333530
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan közelegnek az ünnepek, vannak, akik már elkezdték a karácsonyi ajándékok beszerzését. Ebben az időszakban sok szülő és nagyszülő hajlamos túlzásokba esni játékvásárlás terén, komplett játéklistát állítanak össze, és igyekeznek a gyerkőc minden kívánságát teljesíteni.

A szoba később tele van csillogó-villogó, búgó, mozgó, beszélő, színes-szagos játékkal, mégis azt vehetjük észre, hogy gyermekünk unatkozik, és nem tudja magát hosszú időre lekötni. Rendszerint a játékok nagy része a doboz alján végzi, így a szülő okkal lehet mérges, ha csemetéje nem becsüli a több tízezer forintos ajándékot.

"Az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni."

A neves klinikai gyermek-szakpszichológus, író, műfordító és egyetemi oktató, Vekerdy Tamás Belső szabadság című könyvében írt arról, hogy az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni, és az elmélyülést az egyszerűség segíti elő.

GettyImages-669715496

- A játékiparban öldöklő verseny megy, hogy melyik cég tud még érdekesebb, még részletgazdagabb, még automatizáltabb, még több funkciójú játékokat előállítani, melyek egyre kevesebb elmélyülést tesznek lehetővé. Az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni, és az elmélyülést az egyszerűség segíti elő. Ha az agyunkat ehelyett egy csomó bonyolult, vibráló dolog érinti meg felületesen, az nagyon hamar fárasztóvá és érdektelenné válik - olvasható könyvében.

Nem fejlődnek a képességei megfelelően

Nem véletlen, hogy annak idején a gyerek a kertben pár darab faággal és kővel órákig el tudott szöszmötölni, most pedig ott az a temérdek drága játék a szobában, mégis unatkozik. A bőség zavara miatt túl sűrűn váltogathatja a játékokat, és sokkal kevesebb időt tölt bizonyos játékkal vagy tevékenységgel ahhoz, hogy képességei megfelelően fejlődjenek. Mert az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni, legyen szó rajzolásról, gyurmázásról, építőkockázásról, hiszen ezek gyakorlása révén fejlődik finommotorikus készségük is, ami az iskolában az írástanulásnál elengedhetetlen lesz, nem beszélve arról, hogy ezek a tevékenységek segítenek az elme megnyugtatásában is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Azok a gyerekek, akiknek a szemük előtt csupán egy-két játék van, elmélyülten tudnak koncentrálni a játék során, minden szituációban kényelmesen érzik majd magukat, és magabiztossá válnak. Az elmélyült, koncentrált játszás vagy tevékenység ezek mellett megnyugtatja, és kiegyensúlyozottá is teszi a kicsiket. Ehelyett a sok csillogó-villogó játék a figyelmüket csak rövid időre köti le, idegrendszerüket pedig gyorsan lefárasztja, így sokkal ingerlékenyebbek, frusztráltabbak lehetnek. 

Hogyan segítsd szülőként?

Jó hír, hogy szülőként még semmit sem rontottál el. Ha sok a gyerkőc szobájában a játék, egyszerűen fogd meg a nagy részét, tedd őket egy dobozba, és irány a padlás vagy a szekrény alja. Mindig csak egy-két játék legyen kéznél, így könnyebben és elmélyültebben játszhat azokkal, mintha egy doboznyi játék közül kellene választania. Pár hét elteltével cserélheted a játékokat, hogy azok se maradjanak parlagon, amit korábban a szekrény mélyére suvasztottál. Ha a gyerkőc korábban elfeledkezett róla, most az újdonság erejével hathat rá a rég nem látott játék.

GettyImages-922780372

Ha pedig játékválasztásról van szó, mindig ajánlott az egyszerűbbet előnyben részesíteni, azt, amire rá lehet vetíteni a fantáziát, amiből a gyerkőc egy kis képzelőerővel bármit kitalálhat, és megmozgathatja kreativitását. Ehhez pedig kell a gondolkodóidő. Ha a szülő azt látja, hogy a gyermek elmélyülten játszik, ne zavarja meg, és ne avatkozzon a játékába. A könnyebb koncentrálás érdekében érdemes a háttérzajokat, a televíziót, rádiót is kiiktatni.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek

Hogyan érezheti jól magát, és játszhat önfeledten egyedül is akár órákig? Adunk pár jó tippet, melyeket érdemes szülőként bevetni.

(Képek: Profimedia, Getty Images.)

Ezt is szeretjük