Az építőkocka 5 pozitív hatása: fejleszti a gyerekek térérzékét és kreatív gondolkodását

Alig van olyan ember, aki nem játszott gyermekként építőkockával. Nem véletlen tartozik a legnépszerűbb játékok közé.

építőkocka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek életük első néhány hónapjában és évében elképesztő fejlődésen mennek keresztül. Rengeteget tanulnak a világ dolgairól, mindezt pedig játékos formában teszik. 

Ehhez nem kellenek a boltok polcain sorakozó legújabb fejlesztőjátékok, hiszen a kicsik mindent érdeklődéssel vesznek kézbe. A legtöbb édesanya megtapasztalja, hogy hiába a sok drága játék, a gyerkőc a műanyag flakonnal és a legkülönfélébb használati tárgyakkal játszik inkább. Az építőkocka talán nem tűnik a leglátványosabb, legizgalmasabb elemnek az üzletek kínálatában, ám már régóta töretlen népszerűségnek örvend a csemeték és a szülők körében is. Nem véletlenül: a gyerekek kiélhetik vele a kreativitásukat, és közben fontos készségeik, képességeik is fejlődnek.

Így fejleszt az építőkocka

A kicsik fantáziája a legegyszerűbb formákba is bármit képes belelátni. Egy kocka lehet például egy sütemény, egy egész ház, de akár még egy élőlény is. Az egymásra pakolt építőkockákból pedig kacsalábon forgó palotákat, nyüzsgő városokat, autópályákat építhetnek. Így aztán az építőkocka talán az egyik legsokoldalúbb játék lehet a gyerekszobában, ami számos fejlesztő hatással büszkélkedhet. 

Fejleszti a kreativitást

Az előzőekből következik, hogy az építőkocka a gyerekek kreativitására nézve igen előnyös tulajdonságokkal bír. Csak a fantáziájuk szab határt annak, hogy mit építenek belőle, előbb-utóbb pedig valóságos kis történeteket szőnek az elkészült művek köré a kicsik. Cselekményt, szereplőket gondolnak ki, egyre több lehetőséget fedeznek fel benne. Egyes szakértők szerint a problémamegoldó képességükre is jó hatással van, hogy sokféleképpen használhatják az elemeket, hogy nincs egy előre kijelölt, egyedüli helyes út, mód. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Fejleszti a térérzéket

A térérzék a mindennapok során elengedhetetlen. Az ember minden szituációban kölcsönhatásban van a környezetével, látja, érzékeli az őt körülvevő objektumokat, és azt is, hogy azok hogy helyezkednek el egymáshoz képest. A gyerekek térérzéke már igen korán kialakul, részben a játékok során. A különböző méretű és alakú, egymás fölé, alá, mellé helyezhető tárgyak, így az építőkockák is segítenek ebben.

Fejleszti a szem-kéz koordinációt

A szem és a kéz összehangolt munkája nagyon sok tevékenység előfeltétele, például az írásé és egyes mozgásformáké is. A szem-kéz koordinációt fejleszti többek között a kicsikkel is játszható labdagurítás, az igen kedvelt formabedobó, a puzzle és az építőkocka is. Utóbbi nagy koncentrációt igényel, az egyes elemek egymásra pakolásához a szemeknek és a kezeknek ügyesen kell együttműködniük, pláne a magas és ingatag tornyok esetében. 

Fejleszti a finommotorikát

Az építőkockák összerakása, szétszedése a kezek és az ujjak ügyesedésében, a finommotorika fejlődésében is segít. Ez szintén elengedhetetlen a későbbiekben például az íráshoz. A gyurmázás, a gyöngyfűzés, az ujjakkal festés, a papírtépegetés mind-mind jók erre a célra.

Segíti az alapvető matematikai ismeretek megismerését

A matematika sok családban nagy mumus, a megszerettetése talán a játékokon keresztül lehet a legegyszerűbb. Az építőkocka segítségével a gyerekek alapvető matematikai ismeretekkel is találkoznak. A legkézenfekvőbb a geometriai alakzatok megismerése, de az elemek számolása, a méret, szín, forma alapján történő csoportosítás is hasznos az iskolára készülődés során. 

Ma már nagyon sokféle építőkocka kapható, érdemes lehet több anyagból, például fából is beszerezni, hogy különböző felületeket tapinthassanak a kicsik a játék alatt. 

8 nagyszerű, ám filléres játék, amivel órákig elvan a gyerek

Áldás egy-egy olyan játék, ami kreatív, és akár még fejleszti is őket. A szenzomotoros játékok például fejlesztő hatással vannak a kicsi és nagyobbacska gyerekek agyi és mozgásfejlődésére egyaránt, ezeket pedig még a legegyszerűbb hozzávalókból is könnyedén elkészíthetik. Nyolc olyan filléres ötletet mutatunk, amelyek nemcsak fejlesztik a kézügyességüket, de szórakoztatóak is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük