6 játék, ami növeli a gyerek IQ-ját: egészen kicsi kortól elkezdheted

Érdemes készségfejlesztő játékokat kipróbálni a gyerekkel, mert szórakozás közben rengeteget tanulhat.

fejlesztő játék gyereknek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek agyának fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik, az agysejtjeik is másképp működnek, sokkal fogékonyabbak az új tudás elsajátítására. 

Kutatók szerint leginkább játékkal fejleszthetőek a picik képességei, és vannak köztük olyanok, melyek kifejezetten az intelligenciájukat növelik. Persze minden gyerek született géniusz a maga módján, ezt senki nem vitatja el a szülőktől, de azért érdemes lehet kipróbálni egy-két játékot a listánkból.

2-4 éves korban

A szituációs szerepjátékok nemcsak a kicsik szociális készségeit, de intelligenciájukat is fejlesztik, ráadásul nem kell hozzá drága dolgokat beszerezni. Ilyen, amikor például egy láthatatlan bögréből fogyasztasz el egy finom teát a gyerekkel egy kitalált teázóban, vagy akár „átlátszó” karddal is kardozhattok a fantáziavilágban. Minél több dolgot bízol a kicsi képzeletére, annál jobban fejlődik a logikai képessége is. 

A kézzel fogható játékok közül szakértők javasolják a gyerekpuzzle-t, ami nagy, könnyen egymáshoz illeszthető darabokból áll, és általában szivacsból készül, nehogy megsértsék magukat a gyerekek. Nemcsak a memóriájukat és koncentrációs készségüket fejleszti, hanem bizonyítottan a különböző alakzatok térbeli elhelyezkedését is jobban átlátják. Hároméves kortól pedig már akár lehet venni duplót, ami szintén remek agyserkentő játék a picik számára.

5-8 éves korban

Már sokkal fejlettebbek a gyerekek ebben a korban, és szinte kielégíthetetlen kíváncsisággal fordulnak a világ felé. Minél több impulzus éri a gyereket, annál jobban fejlődik az agyuk, egy ingerszegény környezetben nagyon lelassul ez a folyamat.

Szakértők szerint az egyik legjobb játék számukra a Tangram fejtörő, mely már egy fokkal bonyolultabb, mint az egyszerű szivacspuzzle. Különböző verzióban kaphatóak, és valamilyen formát kell kirakniuk a fadarabok segítségével. Az USA-beli Matematikatanárok Országos Tanácsa ajánlja azok számára, akik szeretnék a gyerek logikai készségeit fejleszteni. 

Az előbb említett játékszer jól mutatja, hogy leginkább az építőjátékok fejlesztik a logikát, így érdemes lehet akár fakockákat beszerezni, hogy azokból a gyerek azt kreáljon csak, ami neki jólesik. Ötéves kortól legó építőkockákat is lehet venni, amiket külön a legkisebbek számára alakítottak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

8 éves kortól

A társasjátékok nagy része már játszható 8 éves kortól, ami jó hír minden szülő számára. Az ok-okozati kapcsolatok megértését segíti elő, fejlesztik a logikát, és türelemre tanít, hiszen ki kell várni, amíg a játékban ő lesz a soros.

Többek között a Kígyók és létrák társasról is bebizonyították, hogy annak ellenére, milyen egyszerűnek tűnik a metodikája már így felnőttfejjel, a gyerekeket szinte észrevétlen tanítja számolni. De már szinte Dunát lehetne rekeszteni, annyifajta társasjáték elérhető a boltokban, és az ilyen jellegű játékok mind-mind segítenek fejlődni a kicsiknek.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek: nem drágák, nem koszolnak, de szórakoztatóak

Hogyan érezheti jól magát, és játszhat önfeledten egyedül is akár órákig? Adunk pár jó tippet, melyeket érdemes szülőként bevetni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük