6 játék, ami növeli a gyerek IQ-ját: egészen kicsi kortól elkezdheted
Érdemes készségfejlesztő játékokat kipróbálni a gyerekkel, mert szórakozás közben rengeteget tanulhat.

fejlesztő játék gyereknek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek agyának fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik, az agysejtjeik is másképp működnek, sokkal fogékonyabbak az új tudás elsajátítására. 

Kutatók szerint leginkább játékkal fejleszthetőek a picik képességei, és vannak köztük olyanok, melyek kifejezetten az intelligenciájukat növelik. Persze minden gyerek született géniusz a maga módján, ezt senki nem vitatja el a szülőktől, de azért érdemes lehet kipróbálni egy-két játékot a listánkból.

2-4 éves korban

A szituációs szerepjátékok nemcsak a kicsik szociális készségeit, de intelligenciájukat is fejlesztik, ráadásul nem kell hozzá drága dolgokat beszerezni. Ilyen, amikor például egy láthatatlan bögréből fogyasztasz el egy finom teát a gyerekkel egy kitalált teázóban, vagy akár „átlátszó” karddal is kardozhattok a fantáziavilágban. Minél több dolgot bízol a kicsi képzeletére, annál jobban fejlődik a logikai képessége is. 

A kézzel fogható játékok közül szakértők javasolják a gyerekpuzzle-t, ami nagy, könnyen egymáshoz illeszthető darabokból áll, és általában szivacsból készül, nehogy megsértsék magukat a gyerekek. Nemcsak a memóriájukat és koncentrációs készségüket fejleszti, hanem bizonyítottan a különböző alakzatok térbeli elhelyezkedését is jobban átlátják. Hároméves kortól pedig már akár lehet venni duplót, ami szintén remek agyserkentő játék a picik számára.

5-8 éves korban

Már sokkal fejlettebbek a gyerekek ebben a korban, és szinte kielégíthetetlen kíváncsisággal fordulnak a világ felé. Minél több impulzus éri a gyereket, annál jobban fejlődik az agyuk, egy ingerszegény környezetben nagyon lelassul ez a folyamat.

Szakértők szerint az egyik legjobb játék számukra a Tangram fejtörő, mely már egy fokkal bonyolultabb, mint az egyszerű szivacspuzzle. Különböző verzióban kaphatóak, és valamilyen formát kell kirakniuk a fadarabok segítségével. Az USA-beli Matematikatanárok Országos Tanácsa ajánlja azok számára, akik szeretnék a gyerek logikai készségeit fejleszteni. 

Az előbb említett játékszer jól mutatja, hogy leginkább az építőjátékok fejlesztik a logikát, így érdemes lehet akár fakockákat beszerezni, hogy azokból a gyerek azt kreáljon csak, ami neki jólesik. Ötéves kortól legó építőkockákat is lehet venni, amiket külön a legkisebbek számára alakítottak ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

8 éves kortól

A társasjátékok nagy része már játszható 8 éves kortól, ami jó hír minden szülő számára. Az ok-okozati kapcsolatok megértését segíti elő, fejlesztik a logikát, és türelemre tanít, hiszen ki kell várni, amíg a játékban ő lesz a soros.

Többek között a Kígyók és létrák társasról is bebizonyították, hogy annak ellenére, milyen egyszerűnek tűnik a metodikája már így felnőttfejjel, a gyerekeket szinte észrevétlen tanítja számolni. De már szinte Dunát lehetne rekeszteni, annyifajta társasjáték elérhető a boltokban, és az ilyen jellegű játékok mind-mind segítenek fejlődni a kicsiknek.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek: nem drágák, nem koszolnak, de szórakoztatóak

Hogyan érezheti jól magát, és játszhat önfeledten egyedül is akár órákig? Adunk pár jó tippet, melyeket érdemes szülőként bevetni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük