Így fejleszti a gyerek idegrendszerét a csúszda és a hinta: a legtöbb szülő nem is sejtené
Csúszdázni és hintázni minden kisgyermek szeret, és bár sokan nem gondolnák, még fejleszti is őket.

GettyImages-1072630032
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csúszdázni és hintázni évszaktól függetlenül minden gyerek szeret. Amellett, hogy kikapcsolódást nyújtanak számukra ezek a kellemes tevékenységek, sok szülő talán nem is gondolná, hogy milyen fejlesztő hatással bírnak.

A csúszdákat és hintákat már a legkisebbek is használhatják, mi több, a kertben is felállíthatóak, így valóban egy egész napos, kellemes tevékenység lehet belőle, miközben sok mindent tanulnak.

Így fejleszti a gyermeket a csúszda és a hinta

A test irányításáért az idegrendszer felelős, amelynek fejlődéséhez sokféle inger szükséges a külvilágból. A gyerekek már kicsi koruktól kezdve mindent megtapintanak, megízlelnek, megszagolnak, hiszen ezek segítik a tanulási folyamatokat. A játszóterezés nem csupán a szocializációs készségeket fejleszti, de az egyensúlyérzékükre, mozgásukra, ezáltal pedig az idegrendszer fejlődésére is hatással van.

GettyImages-986697744

A csúszdázás elsősorban a térészlelésben segít. A mélység és magasság megtapasztalása mellett arra is figyelniük kell, hogyan helyezzék a testüket a csúszda felületén úgy, hogy az biztonságos legyen, például, hogy ne sodródjanak ki. A testhelyzet változásait és annak folyamatos szabályozását a fülben található vesztibuláris rendszer, azaz egyensúlyszerv felelős, amely szerepet játszik a szemmozgások, az egyensúly, a reflexek, a testtartás, valamint az izomtónus szabályozásában.

A szem-kéz koordináció is javul azáltal, hogy tudja, mikor kell elengedni kezével a kapaszkodót és elrugaszkodni a csúszdán, azaz a látást és a kéz munkáját kapcsolja össze. Ez elengedhetetlen fontosságú lesz később az írás, olvasás tanulásnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akárcsak a csúszdázás, úgy a hintázás is stimulálja az idegrendszert, és nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgás kialakulásában, miközben növeli a tértudatosságot. A lengés során a kis ujjacskák megkapaszkodnak a hinta kötelében, miközben egyidejűleg mozognak a lábak saját maguk lendítésekor, így a finommotorikus mozgás is remekül fejleszthető általa.

Az idegrendszerének képessé kell válnia összehangolni a látást az egyensúlyozással, hogy a szemgolyók mindig vízszintesen, tehát a térlátás szempontjából optimális helyzetben maradjanak. 

GettyImages-468490766

A ritmikus mozgás - ahogy kisebb korban a ringatás - segíti őket a szorongások, feszültségek levezetésében, aminek köszönhetően megnyugszanak, és kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Bár szinte minden kisgyermek remek mókának tartja a hintázást és a csúszdázást, van, aki ódzkodik tőle, vagy fél kipróbálni. Ha úgy érzed, nem sikerül pár alkalommal megszerettetned a gyerkőccel ezeket a játékos tevékenységeket, valószínű, hogy az egyensúly-érzékeléssel van problémája, így mindenképp érdemes szakember segítségét kérni ennek megállapítására.

4 játék, ami órákra leköti a gyermeket

Természetesen az egyik legjobb módja annak, hogy kieresszék a gőzt, a mozgás, de ezenkívül is találni olyan játékos-kézműves tevékenységeket, amelyek amellett, hogy oldják a szorongást, és megnyugtatják a gyermeket, még a memóriáját és a képzelőerejét is fejlesztik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük