Tényleg árthat a gyereknek, ha a házi kedvenccel alszik? Sorra vesszük a problémákat
Bár megnyugtató lehet számára éjszaka az állatka közelsége, pár dologra érdemes odafigyelni.

GettyImages-873518568
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden gyermeknél elérkezik egyszer az a pont, amikor kijelenti, hogy ő bizony házi állatot szeretne, akit játszópajtásnak tekinthet. Sok családban aztán természetes dolog, hogy a házi kedvenc azonnal családtaggá válik, a cica vagy a kutyus fekhelye nem a teraszon vagy a kertben, de odabent van.


A gyerkőcök szeretnek odadörgölőzni és simogatni a kis kedvencek dús bundáját, és mivel imádják az állatok közelségét, szívesen alszanak hozzájuk bújva. Az állat szuszogása, puha szőre, közelsége kifejezetten megnyugtató lehet a kicsik számára, ugyanakkor az együtt alvásnak is megvannak a maga pozitívumai és negatívumai.


Árthat a gyereknek, ha a házi kedvenccel alszik?

Szinte mindenkinek van véleménye arról, hogy a kutya fekhet-e az ágyban, vagy sem, ezt minden családnak magának kell eldöntenie. Az is más kérdés, hogy a szülő megengedi-e a gyermeknek, hogy kedvenc négylábújával aludjon-e. A kutyus vagy cica közelsége megnyugtató lehet a számára, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az állat is felébredhet éjjel, forgolódhat, vagy épp moroghat, hangosan szuszoghat és nyáladzhat, a helyhiány pedig kényelmetlen lehet a gyerek számára, ezáltal a minőségi alvására is rányomhatja a bélyeget.

GettyImages-142020723

Bár a házban élő kutyusok tisztán tartására jobban odafigyelnek a szülők, még így is előfordulhat, hogy a kinti sétából vagy játszásból haza érkezve szennyeződésekkel teli lesz a tappancsuk és a bundájuk, de a kihulló szőr és a leváló hámsejtek is az ágyneműben végezhetik.

A cicákat nem szokták fürdetni, mivel lenyalják saját magukról a piszkot vagy az ürüléket, ami a bundájukon marad, de még így is kerülhet ürülékmaradvány a cicaalomból a bundájára vagy a tappancsára, ami rögtön az ágyneműre, a kanapéra vagy a fotelbe ragadhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Egy kutyus vagy cica lehet akármennyire tiszta, hordozhat valamilyen baktériumot, bolhát vagy fertőzést, ami allergiás reakciót válthat ki a gyermekből, így érdemes erre is kifejezetten figyelni. Csecsemőkorban nem célszerű együtt aludni a házi kedvenccel, mivel növelheti a bölcsőhalál kockázatát, hiszen az állat éjszaka véletlenül ráfeküdhet a picire, aki nem kap levegőt, és megfulladhat, nem beszélve arról, hogy három hónapos korig nagyon fejletlen a kis immunrendszerük, így könnyebben elkaphatnak fertőzéseket, betegségeket.


Mikor érett meg arra a gyerek, hogy együtt aludjon a házi kedvenccel?

Amennyiben a szülőket és a gyermeket sem zavarja, hogy egy ágyon osztozik a házi kedvenccel, a szakemberek azt javasolják, akkor aludhat már teljesen biztonságban a házi kedvenccel, ha a gyermek már van olyan idős, hogy felelősségteljes, gondos állattartóként viselkedjen.

GettyImages-1273294647

Dr. Carol Osborne állatorvos szerint a szülőnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy a gyermek szépen gondoskodik az állatról, rendesen eteti, itatja vagy sétáltatja. A szakember szerint a hat évnél fiatalabb gyermekek még nem elég érettek ahhoz, hogy a házi kedvenccel aludjanak. Az állat farkának a meghuzogatása, a durva játék, a huncutság vagy a szükségleteinek a figyelmen kívül hagyása mind félelmet kelthet az állatban, így már ezért sem szerencsés kettejüket egy éjszakára összeereszteni, nehogy a kutyus vagy a cica váratlanul odakapjon, és ezzel megsebesítse a gyermeket.

8 fotó, ami bizonyítja, hogy minden gyereknek kell egy kutya

A következő fotókat arra való bizonyítékként gyűjtöttük egy csokorba, hogy minden gyereknek kell egy kutya. Nézd, milyen aranyosan bolondoznak, játszanak és pihennek együtt!

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük