Ennyit kell orvoshoz járni a terhesség alatt: nem sok egy kicsit?
Megpróbáltam kiszámolni, mennyi orvosnál, védőnőnél tett látogatással jár a kilenc hónap.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várandósgondozási kiskönyv szerint a terhesség első harmadában nyolc vizsgálatot kell elvégezni, a másodikban négyet, az utolsó trimeszterben szintén négyet. Vagyis összesen 16 kötelező vizsgálat jut a kilenc hónapra. Ezek közül néhányat - vérkép, vizeletvizsgálat - egy időben végeznek. A könyvet lapozgatva a gyanútlan, terhesség elején járó kismama úgy érezheti: ez nem is olyan sok.

A kiskönyv azonban nem említi, hogy várandósság alatt az ember lánya a nőgyógyász, a háziorvos és a védőnő Bermuda-háromszögében ingázik, így a valóságban mindez jóval több szaladgálást, intéznivaló feladatot jelent. Jelenleg a terhesség 24. hetében járok - vagyis túl a felén.

Megpróbáltam kiszámolni, vajon összesen hányszor kell orvoshoz, laborba, védőnőhöz látogatni a kilenc hónap alatt.

Nőgyógyász, védőnő, háziorvos

Az első trimeszterben nagyjából havonta kell nőgyógyászhoz járni, majd a 36. hétig háromhetente, az utolsó hónapban már hetente. Aki pedig túlhordja a babát, annak kétnaponta kell megjelennie további ellenőrző vizsgálatokon. A védőnőnél tett látogatás a 9-10. héttől körülbelül havonta javasolt. A laborvizsgálatokkal kapcsolatban pedig jellemzően a háziorvoshoz is be kell futni még néhányszor.

Tehát - ha nincs komplikáció - a nőgyógyászodat körülbelül 14-szer látod a baba születéséig, a védőnőt hétszer, és ha magánorvoshoz jársz, a laborvizsgálatos beutalók miatt a háziorvost is legalább háromszor fel kell keresned. Ez összesen 24 alkalom, de ehhez még hozzájön néhány egyéb dolog - fogorvos, kardiológia és így tovább.

Első trimeszter

7-8. hét

Az elmaradt menstruáció, illetve a pozitív terhességi teszt után általában a várandósság 7-8. hetében javasolják a nőgyógyász felkeresését. Ekkor az orvos megállapítja a terhesség tényét, hüvelyi ultrahang segítségével megnézi, hogy az embrió jó helyen van-e - tehát nem méhen kívüli a terhesség -, illetve ekkor már meghallgatható a szívhang. Ezen kívül kapsz majd egy csomó beutalót és instrukciót, hogy mire figyelj. Előfordulhat, hogy magánorvoshoz jársz, és a dokinak nincs ultrahangkészüléke: sajnos ebben az esetben kénytelen leszel még egy kört futni.

9-10. hét

Mehetsz az első laborvizsgálatra: ilyenkor néznek teljes vérképet, vizeletet, a vérből is megállapítják a terhesség tényét, vércsoport-meghatározás történik - Rh faktort ellenőriznek -, hepatitisszűrést csinálnak, valamint egy bizonyos rejtélyes, Wassermann nevű vizsgálatot is végeznek vérből - ami voltaképpen a szifiliszszűrés eufemisztikus megnevezése.

A jó hír, hogy a legtöbb laborban a kismamákat soron kívül fogadják, a rossz pedig, hogy mivel ilyenkor még nem látszik a pocak, vagy kiírod magadra, hogy babát várok, vagy vállalod, hogy szembeszállsz az SZTK dühödt törzsközönségével.

A laborban tett látogatáson kívül ekkortájt kell bejelentkezned a védőnőnél, a háziorvosnál, elmenned fogászati szűrésre és kardiológiára is.

12. hét

A terhesség első trimeszterét lezáró rettegett vizsgálatról valószínűleg minden nő hallott már. Ekkor végzik el Down-szűrést, amely ultrahangvizsgálatból és vérvételből áll. Amennyiben itt mindent rendben találnak, már elő lehet vezetni a nagy hírt a szűkebb-tágabb családban, illetve a munkahelyen is.

Második trimeszter

18-20. hét

Ekkor jön el a harmadik ultrahangvizsgálat időpontja. A 12. hetihez hasonlóan ilyenkor is ellenőrzik a szívműködést, a végtagokat, a koponya alakját, szerkezetét.

24-28. hét

Ezekben a hetekben végzik a terheléses cukorvizsgálatot - de bizonyos esetekben már korábban is sor kerülhet rá -, amely során először éhgyomri vérvétel vár rád, majd hirtelen 75 gramm émelyítően édes cukros vizet kell elfogyasztanod, és 120 perc múlva újból vért vesznek.

Sok laborban ezt a vizsgálatot megelőzi egy pár nappal korábbi éhgyomri vércukorszintmérés - amely azt hivatott szolgálni, hogy ha a kismama alapból cukorbeteg, de nem tud róla, ne legyen rosszul a nagy mennyiségű cukortól. Vagyis ilyen esetben két kört is kell futnod a laborban, és összesen háromszor szúrnak meg - hogy másodszorra mi szükség van az éhgyomri vércukorra, az már egy másik kérdés. Ugyanezekben a hetekben végzik el a második teljes vérképet és vizeletvizsgálatot.

Harmadik trimeszter

30-32. hét

Következik a negyedik kötelező ultrahangvizsgálat. A magzat méretei alapján megbecsülik a súlyát, vizsgálják a lepény működését, a baba növekedési ütemét, méhen belüli elhelyezkedését, valamint a magzatvíz mennyiségét.

36-37. hét

Eljött az újabb vérkép és vizeletvizsgálat ideje.

38-39-40. hét

Az utolsó hónapban hetente kell menni kardiotokográfos szűrővizsgálatra - röviden CTG-re.

Ezzel a vizsgálattal a magzati szívhangot és méh aktivitást nézik, amit papírszalagon rögzítenek: a felső vonal előbbit, az alsó vonal utóbbit jelzi. A vajúdás és a szülés során ezt a vizsgálatot kétóránként megismétlik.

Hányszor kell orvoshoz menned?

Kicsit magam is belezavarodtam a számokba. Természetesen sok múlhat azon, hogy magán vagy állami nőgyógyászati rendelésre jársz, de durva számítások szerint az alábbiak szerint alakul a dolog.

A cikk elején összeszámolt 24 alkalomhoz hozzájön még három laborvizsgálat, egy kardiológián és egy fogászaton tett látogatás, egy Down-szűrés, egy terheléses cukorvizsgálat és legalább három CTG. Ha nincs a dokinak ultrahangja, akkor még körülbelül három további ultrahangvizsgálat. Mindez összesen: 34+3. Hát… Kicsit már bánom, hogy nekiálltam kiszámolni.

Ezt is szeretjük