Down-szűrés: 10 ezer, 30 ezer vagy 150 ezer?

Melyiket válasszam?

A terhesség számos, elsőre ijesztő döntési helyzetet hozhat. Azt hiszem, nem érdemes kiborulni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy érzem, a várandósság első három hónapjának van egyfajta népmesei jellege. A történet elején sokat hallható az a bizonyos 3-as szám - bár mivel hetekben számolnak, legtöbbször 12-es formájában említik. A hős(nő)nek, csakúgy, mint a mesében, ez alatt a három hónap alatt számos kihívással kell megküzdenie.

Ilyenkor semmi alkohol - hiszen az idegrendszeri fejlődés legaktívabb szakasza van folyamatban -, jönnek a terhesvitaminok, a helyes táplálkozás és persze az állandó émelygés. A harmadik hónap végén pedig ott áll a hétfejű sárkány, Down-szűrés képében.

Az első három hónap - mint a mesében

Ám ha mindezen akadályokat sikeresen vette a hős, elnyeri a királylány kezét. Ja, nem… Viszont egyik napról a másikra hivatalossá válik a dolog: világgá kürtölheti a hírt, családi adókedvezményt kaphat, és nem mellékesen kicsit hátradőlhet: az első megpróbáltatásoknak vége.

Down-szűrés: 10 ezer, 30 ezer vagy 150 ezer?

Mielőtt azonban eljutna idáig, meg kell hoznia egy komoly döntést: hány aranyat szeretne, illetve tud kicsengetni a hétfejű sárkányért?

A nőgyógyászom már az első látogatás alkalmával elmondta, hogy különféle vizsgálatok léteznek a 21-es triszómia szűrésére.

Elsőként ott van a kombinált teszt 10 ezerért, amely nyolcvanvalahány százalékos eredménnyel szűr. Aztán létezik egy integrált néven futó is, amely lényegében ugyanazt tudja, mint a kombinált, csak kiegészül egy további vérvétellel a 16. héten - ennek megfelelően kilencvenvalahány százalékos biztonsággal állapítja meg az esetleges Down-szindrómát, és 30 ezer forintba kerül.

Végül mellékesen megemlítette a doki, hogy van még egy harmadik vizsgálat is, amely a kromoszómák szintjén szűr, ez már több mint 99 százalékos eredményt ad, ám ára meglehetősen borsos: 150 ezer forint.

Melyiket válasszam?

Én elsőre leginkább hümmögtem, ő pedig nagyon praktikusan felírt nekem minden elhangzott információt vázlatpontszerűen, alá egy telefonszámot, ahol bejelentkezhetek a vizsgálatra. Néhány napig félretettem a kérdést, aztán amikor éreztem, hogy holnap már tényleg kardot kell rántanom - akarom mondani, időpontot kell kérnem -, este nyolckor kissé hisztérikusan felhívtam néhány kismama barátnőt a nagy kérdéssel: most akkor melyiket válasszam?

Egyszeriben úgy éreztem, bukott hősnő, rossz anya vagyok, ha beérem a 10 ezres, mindössze ultrahangból, illetve vérvételből álló vizsgálattal. Utólag visszagondolva kétségkívül kicsit túlreagáltam a dolgot. Néhány nyugtató hatású légzőgyakorlat után eszembe is jutott, hogy mennyi hétfejű sárkányt, döntési helyzetet hozhat még magával a következő hat hónap, és talán nem kellene mindjárt az elsőnél kiborulnom.

Szerencsémre a vonal másik végén lévő kismamák közül senki nem paráztatott feleslegesen, nagyon higgadtan - bár nem kizárt, hogy belül kuncogtak - elmondták, hogy ők melyiket csináltatták, miért volt jó vagy rossz, legközelebb melyiket választanák.

Miután úgy éreztem, birtokába jutottam minden szükséges információnak, nem maradt más hátra, mint megvitatni a kérdést a leendő apukával. Meglepő módon alig 20 perc alatt sikerült közös nevezőre jutnunk a kérdésben. A vizsgálat eredménye negatív lett, én pedig egy időre elégedetten hátradőlhetek: az első hétfejű sárkány kipipálva.

Ezt is szeretjük