Tényleg jó a kóla hányinger és gyomorrontás ellen? A gyerekorvost kérdeztük a közkedvelt házi gyógymódról

Sok szülő bevált házi gyógymódként tekint a kólára. De mit mond a gyerekorvos?

GettyImages-1172719297

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hányást, hasmenést gyerekek esetében leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés vagy romlott étel fogyasztása okozza. A népi gyógymód ilyenkor pirítós-főtt krumpli-háztartási keksz diétát ír elő reszelt almával, amit a gyerekek jellemzően egy nap alatt megunnak.

Napjainkban már léteznek ennél megengedőbb nézőpontok is: sokan csak tejtermékek, zöldségek-gyümölcsök, illetve fűszeres ételek fogyasztását nem ajánlják. Megkérdeztük a témában dr. Tajti Zsanettet, a Tündéri doktornéni gyermekgyógyászát, gyermek-intenzívterápiás szakorvosát, hogy látja, mennyire szükséges a szigorú diéta ilyenkor, illetve mire kell figyelni. 

Előzzétek meg a kiszáradást!

Hányás-hasmenés esetén a legfontosabb a kiszáradás megelőzése folyadékpótlással - már az első hányást követően. Általában a hányás után 20 perccel megkezdett itatás elegendő. Javasolt apró kortyokban adni a gyereknek a hideg vizet.

- Csecsemők esetében 2-3 teáskanál vagy gyógyszeradagoló fecskendőben 10-15 ml, gyermekeknek 2-3 evőkanál vagy 30-40 milliliterenként érdemes adni a vizet. Anyatejes babáknak a szoptatás folytatása javasolt - 1-2 óránként kínálva, de rövidebb ideig. Véletlenül sem kell tápszert váltani! - figyelmeztet dr. Tajti Zsanett.

Mi a helyzet a diétával?

Bár - mint a doktornőtől megtudtuk - nagyon súlyos hasmenés esetén szóba jöhet néhány napig a magas tejcukortartalmú ételek kerülése - a másodlagosan kialakuló tejcukor-érzékenység miatt -, alapvetően nincs szükség az ilyenkor szokásos háztartási keksz-banán étrendre.

- Szigorú diéta semmi esetre sem javasolt, sőt néhány órás itatás után, ha a gyermek nem hányt, mindent ehet, amit kíván. Ezek között akár tejtermék, gyümölcs vagy főtt étel is lehet - mondja dr. Tajti Zsanett.

Hasznos lehet a kóla hányás-hasmenés esetén?

Ma már szuper rehidratációs folyadékokat lehet kapni a gyógyszertárban, melyek segítenek helyreállítani a hányás-hasmenés miatt felborult ionegyensúlyt. Gyakorló szülők tapasztalatai szerint azonban ezeket túlságosan sós vagy éppen édes ízük miatt a gyerekek gyakran nem isszák meg. Ilyenkor kerül elő mentő ötletként a hideg kóla - melyből kikeverik a buborékokat.

- Az a folyadékpótlás hatásos, ami a gyerekben marad! A szakmai irányelvek a rehidráló folyadékok alkalmazását javasolják a folyadékhiány rendezésére, amik meghatározott mennyiségben tartalmazzák a különböző ionokat. Ezek kész oldatként kaphatók a drogériákban, vagy gyógyszertárban vásárolhatók por formájában. A kész italok lehűtve, szívószállal kortyonként fogyasztva, almás ízesítésben egész jó ízűek, de elképzelhető, hogy egyes gyermekek nehezen fogadják el. Ilyenkor saját tapasztalat alapján nem elvetendő ötlet, hogy hígított almalevet vagy nagyobb gyermek számára elfogadott „színes” izotóniás italt alkalmazzunk kontrollált mennyiségben, melyben ugyanúgy megtalálhatóak a szükséges összetevők: cukor, só és elektrolitok (+Mg, Ca). A hideg, buborékmentes kóla itatása nagyon elterjedt, és sokak szerint enyhülést hoz a gyomornak, de magas cukortartalma és egyéb összetevői miatt szakmailag nem elfogadott megoldás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor muszáj orvoshoz fordulni

Hacsak nem csecsemőről van szó, a szülők általában nem ijednek meg túlságosan egy hányós-hasmenéses betegségtől. Ám amennyiben elhúzódik, szükség lehet rá, hogy gyerekorvos is lássa a beteget. Mik azok a tünetek, melyek láttán nem folytatható tovább otthon a kezelés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni?

- A kiszáradás tünetei esetén haladéktalanul orvosi vizsgálat szükséges: beesett kutacs, csökkent vizeletürítés (babák esetén nincs elegendő pisis pelus), száraz ajak, acetonos lehelet, száraz nyelv, aláárkolt szemek, könnyezés hiánya, ráncolható bőr, bágyadtság, aluszékonyság, hűvös végtagok. Egy év alatti csecsemő esetén már 1-2 etetés kimaradása/hányás is életveszélyes folyadékveszteséget eredményezhet! Náluk különös körültekintéssel kell a kiszáradást mérlegelni és idejekorán orvoshoz fordulni! - figyelmeztet dr. Tajti Zsanett.

Olvass tovább: mit ehetsz terhességi rosszullét ellen?

Kismamák esetében gyakori probléma - különösen az első trimeszterben - a terhességi rosszullét, émelygés. Lássuk, milyen ételek, italok segíthetnek enyhíteni a problémát.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük