Orrfolyás, kis köhögés? Mikor nem szabad már oviba menni a gyerekorvos szerint?

dr. Tajti Zsanettet, a Tündéri doktornéni gyermekgyógyászát kérdeztük.

Orrfolyással oviba
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy szeptemberben elkezdődik az óvoda, sok szülő már rettegve várja, hogy mikor dől ki a csemetéje. A kevésbé szerencsés családokban a kiscsoport egy hét ovit követő két hét betegszabadsággal telik.

Az olyan enyhébb megbetegedések, mint az orrfolyás, köhögés azonban vitákat generál szülői körökben. Hogy ilyen esetekben lehet-e vinni a gyereket oviba, arról dr. Tajti Zsanettet, a Tündéri doktornéni gyermekgyógyászát gyermek intenzív terápiás szakorvosát kérdeztük.

- Kis orrfolyás, kis köhögés sokszor az óvónők szerint is belefér még, hiszen 6-7 éves kor alatt a téli szezonban kevés a tökéletesen egészséges gyerek. Ön orvosként hogy látja ezt?

- Az őszi-téli szezonban egymást érik a vírusos felső légúti hurutok, melyek a közösségbe járó kisgyermekek között halmozottan fordulnak elő. Ennek megfelelően folyamatosan tüneteik vannak: az orruk folyik, köhécselnek. Ugyanakkor az is említést érdemel, hogy a vírusos betegségek a lappangási időszakban is fertőznek - amikor a gyerek még egészségesnek tűnik -, tehát elkerülhetetlen, hogy átadják egymásnak a betegséget. Amennyiben a gyermek általános állapota jó, nincs láza, mehet közösségbe. Sok szülő aggódik amiatt, hogy az óvoda kezdete óta már 6-7. alkalommal hurutos a gyermek, de ettől nem kell tartani, ez így természetes, amíg meg nem edződik az immunrendszere. A legtöbb esetben felesleges immunológiai és allergológiai okokat keresni a háttérben, idővel jobb lesz.

- A hőemelkedés és a láz a betegség elég egyértelmű jele, de milyen egyéb tünetek utalhatnak még arra, hogy - bár a gyerek esetleg jól van, nem elesett, de - már nem kellene oviba vinnie a szülőnek?

- Ha egy gyermeknek ömlik az orrából a sűrű váladék, folyamatosan, kínzóan köhög, egyértelműen otthon a helye. Ezenfelül a magas fertőzési hajlamú megbetegedések gyanúja esetén is szigorúan kell venni az otthonmaradást: ilyen például a kötőhártya-gyulladás, a bárányhimlő vagy gyomor-bélrendszeri fertőző megbetegedések. Ezeknek enyhe formáiban a gyermek egyáltalán nincs rosszul, ugyanakkor a közösség összes tagját rövid idő alatt megfertőzheti. A gennyesen váladékozó szem egyértelmű jele a kötőhártya-gyulladásnak, illetve a különböző bőrtünetek is általában ragályos gyermekbetegségek kísérői: sárgás pörkkel fedett, csoportos sebek (ótvar), kéz-láb-száj betegség jellegzetes - vagy éppen atípusos megjelenésű - hólyagjai, vagy a bárányhimlő különböző stádiumú, hólyagos-pörkös kiütései. Az ismétlődő hányás és híg széklet szintén vészjósló tünet, otthoni megfigyelés és kezelés szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az elmúlt években gyakori vita tárgya, hogy könnyen gyógyuló betegségek esetén a szülő miért nem igazolhatja óvodás-iskolás gyermeke hiányzását - legalább előre meghatározott mennyiségi korláton belül. Ön szerint hasznos lenne, ha a szülők nagyobb önállóságot kapnának e téren?

- A felesleges igazolások gyártása hatalmas terhet ró az alapellátásra, a tényleges gyógyítástól veszi el az időt. Számos enyhe lefolyású betegség vény nélküli, tüneti szerekkel néhány nap alatt tökéletesen gyógyul. Amennyiben a gyermek jól van, láz esetén is csak 2-3 nap után javasoljuk a rendelés felkeresését, papírt viszont a legtöbb közösségben még mindig várnak a távolmaradásról. Ilyenkor a szülő bemondása alapján történik a papír kiállítása, ahogyan a gyermek állapotának megítélése is. Azt gondolom, hogy több teret kellene engedni a szülőknek, hogy saját hatáskörükben dönthessenek arról, engedik-e közösségbe a gyermeket, vagy elkezdik az otthoni kezelést. Inkább arra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy prevenciós előadásokkal felvértezzük a szülőket azzal a tudással, hogy mely tünetek esetén kell haladéktalanul orvoshoz fordulni, valamint akut betegségek esetén milyen elsősegély szükséges. Nagyon hasznos lenne, ha az összes óvoda és iskola csatlakozna ahhoz a haladó szemléletű kezdeményezéshez, hogy meghatározott számú napokkal a szülő szabadon rendelkezhet: úgynevezett szülői igazolást állíthat ki a betegség miatt otthon töltött napokról. Ezzel élhetőbbé tennénk a mindennapokat, és a rendelések zsúfoltságát is csökkentenénk.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

A következő képeken nemcsak a fertőző himlőbetegségek bőrtüneteit mutatjuk be, hanem azt is, hogy néz ki a csecsemők gyakori bőrproblémája, a koszmó, illetve milyen a Lyme-kórra utaló, kokárdaszerű bőrpír. 

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? Képeken az apró, de fontos különbségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük