Így párásíts a gyerekszobában télen - A tüdőgyógyász gyakorlati tanácsai

Dr. Papp Esztert, a Zero Medical gyermektüdőgyógyász szakorvosát kérdeztük.

GettyImages-1299835061
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már évtizedekkel ezelőtt is tettek az édesanyák vízzel teli edényt a konvektorra a téli időszakban. Napjainkban a hidegpárásító készülékeket ajánlják a szülőknek. Mi a különbség a hideg és meleg pára egészségre gyakorolt hatása között?

Mennyi a lakás ideális páratartalma? A témában dr. Papp Esztert, a Zero Medical csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász szakorvosát kérdeztük. 

- Miért jó a párásítás légúti betegségek esetén?

- Ahhoz, hogy ezt megértsük, először is ismernünk kell a légutainkat. Az egész légúti rendszer olyan, mint egy barlangi járatrendszer termekkel és az őket összekötő tágabb-szűkebb járatokkal. A barlangrendszer minden egyes részét belülről nyálkahártya béleli. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy toll belsejét, melyet lapos párnák bélelnek egészséges esetben. Hurutok során azonban ezek a párnák megduzzadnak, mint a felütögetett párnák. Mivel a duzzadt párnák a légutak falai miatt kifelé nem, csak befelé tudnak terjeszkedni, a járatokban a levegő útja beszűkül. Gyerekek esetében fontos erre külön gondolni, hiszen minél kisebbek, annál szűkebbek eleve a járataik, ezért hamarabb dugul el orruk, alakul ki gége- vagy akár hörgőszűkületük. Másrészt a gyulladás következtében a nyálkahártyák felszínén amúgy is termelődő váladék mennyisége általában növekszik, állaga változik - valamennyire ezek is pluszban szűkítik a légutakat.

- A párás levegő a hurutok esetén azért fontos, mert ezt a gyulladásos izzadmányt segít bizonyos mértékig lazítani. Gondoljunk bele, ha száraz, kevésbé párás levegőt lélegzünk be, azt a saját légutainkban fogjuk páradúsítani, majd kilélegezve gyakorlatilag a saját légutaink nedvességéből fokozzuk a levegő páratartalmát. Ugyanakkor e folyamat során saját légúti váladékunk víztartalma csökken, szikkadtabbá, nehezebben üríthetővé válik. A fertőzött váladék tovább pang odabent. A meleg, nedves helyek pedig kedveznek a kórokozók további szaporodásának, fokozva ezzel a fertőzést. Mindezek miatt érdemes mind akut, mind krónikus légúti betegségben a lakások levegőjét párásítani. Javasolt külön is inhalálni betegségek idején sót tartalmazó vízzel, mert segít a sűrű, kocsonyás váladékokat elfolyósítani, ezáltal üríteni.

- Betegség esetén miért jobb a hideg, mint a meleg pára?

- A belélegzett meleg párás levegő tisztító hatással van a légutakra, fokozza a be- és kilélegzett levegő mennyiségét. Akár a törülköző alatti inhalálásra, akár a szaunázásra gondolunk, mindkettő során megnő a légzési perctérfogat - automatikusan felületesebben, de gyorsabban kezdünk lélegezni. A légzőrendszert jellemző különböző mérhető értékek - mint például a vitálkapacitás, erőltetett kilégzés során egy másodperc alatt kilégzett levegőtérfogat - kismértékben ugyan, de emelkednek. Mindez segíti a légcserét, és ezáltal a tüdő jobb átszellőzését eredményezi, ám ezen változások a melegből kijőve rövid idő alatt visszaállnak a kiindulási értékekre. 

- Rendszeres párás meleg levegő inhalálása a hurutok megelőzése mellett a légutakat a gyógyulásban is segíti, mint például krónikus arcüreggyulladások esetén. Mindemellett tudnunk kell, hogy akut betegség idején a meleg fokozza a keringést - törülköző alatt inhalálva helyileg, vagy ha túl meleg van a lakásban. Ennek következtében az erek jobban kitágulnak, a nyálkahártyák jobban megduzzadnak. Emiatt orrunk bedugulhat, nehézlégzések fokozódhatnak, így a krupp, illetve asztmás roham esetén semmiképp nem ajánlott meleg párás levegő inhalálása! Kamillateával való inhalálás a pollenallergiásoknál, asztmásoknál súlyos tüneteket provokálhat! A fokozott keringés ugyanakkor segít a gyulladást keltő anyagok elszállításában, segítve a gyógyulási folyamatot.

- Tehát a hideg pára nem okozza a nyálkahártya duzzanatát?

- A hideg párás levegő a pára jótékony hatásai mellett a gyulladt nyálkahártyát nyugtatja, benne a kisereket összehúzza. Ezáltal enyhíti a gyulladásos folyamatokat jellemző ödéma mértékét, csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát, tágítva a légutakat. Így kruppos roham esetén mindenképpen javasolt kifejezetten hideg levegőn tartózkodás, nyáron, amikor nincs erre mód, gyors segélyként akár a nyitott ajtajú fagyasztó elé ülés is szóba jöhet. Ugyanakkor a hideg levegő az arra érzékenyeknél asztmás rohamot provokálhat!

- A légutak egészsége szempontjából mennyi a lakás ideális hőmérséklete?

- Egészséges állapotban a 19-21°C-os levegő tekinthető ideálisnak a lakásban.

- A kruppon kívül milyen légúti betegségek esetén ajánlott kifejezetten a hidegpárásító használata?

- A fent leírtak alapján mértékkel minden légúti betegségben javasolható. A kiszáradt nyálkahártya egyrészt irritáló, köhögést, orrban égő érzést provokál, másrészt a nyálkahártya immunvédekezése lecsökken, kórokozók sokkal könnyebben elszaporodnak rajta. Így egészséges állapotban is célszerű a lakások levegőjének páratartalmát folyamatosan az ideális 40-60% között tartani.

- Mire érdemes figyelni a hidegpárásító készülék használata során?

- Használatuk során rendkívül fontos a rendszeres takarításuk, a víz kiürítése, mert a pangó vízben könnyen elszaporodhatnak baktériumok, gombák, melyeket aztán a levegőbe porlasztva, könnyen tüdőgyulladást is okozhatnak - elég, ha csak a klímaberendezések által terjesztett Legionella-fertőzésekre gondolunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- Párásítókészülék hiányában sokan próbálnak meg radiátorra tett vizes törölközővel párásítani a gyerekszobában. Van-e olyan házi módszer, ami valóban hatásos lehet?

- Nagy méretű vizes törülköző, ruhák teregetése mindenképp célszerű, mert nagy felületen bocsátanak párát a levegőbe. A kisebb edények radiátorra téve kevésbé hatékonyak, hiszen azokból kevesebb víz kisebb felületen tud a légtérbe jutni. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy szinte folyamatosan legyen vizes ruha, mely párásítja a levegőt. Ugyanakkor arra is fontos ügyelni, hogy ne képezzünk az ablakokon lecsorgó párát, hőhidakat, mert azok viszont a penész, az atkák és gombák megtelepedésének, elszaporodásának is kedveznek. Azonkívül a túlzott párásítás betegséget is okozhat. Az első, túlzott párásítás miatt kialakult „párásító-lázról”, mely köhögéssel, lázzal, nehézlégzéssel jár, 1959-ben számoltak be először orvosi cikkben. Hasonló veszélyt jelenthetnek a szobai szökőkutak vagy hidromasszázskádak is. Összességében elmondható, hogy a mérték a fontos. Mérték a párában, mérték akár a hideg vagy meleg tekintetében. Otthoni vizes/párásító készülékeinket/diffúzorainkat rendszeresen takarítsuk! Azt azonban mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, mennyire meleg vagy hűvös esik jól az adott betegségben!

Légúttisztító olajok

Nem csak a párásítás, de egyes 100%-os illóolajok is segítik megőrizni a légutak egészségét. Ha olyan típusú párásítót veszel, akár a készülékbe is beleteheted.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük