Minden második héten náthás az óvodás? 4 egyszerű házi praktika, ami sokat segíthet

Nem immunerősítő csodaszerek, de használnak!

Nátha ellen házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülők számára ismerős, hogy ahogy szeptemberben elkezdődik az óvoda, a gyerek egyik héten megy óvodába, a másik héten nem megy. A legtöbbször csak nátha, torokfájás nehezíti a mindennapokat, de gyakran előfordul, hogy a lázmérő higanyszála is feljebb kúszik.

A gyerekek immunrendszerének érése úgy 10-12 éves korukra fejeződik be, de jó hír, hogy már az iskolakezdés idejére jelentősen javul a helyzet. Ám ha addig is szeretnél tenni azért, hogy legközelebb kicsit tovább maradjon egészséges a gyerek, néhány egyszerű házi praktikát javaslunk, melyek sokat segíthetnek.

Immunerősítő D-vitamin

Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy a D-vitamin nem csupán a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez szükséges, hanem az immunrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. Természetes forrásai többek között a tojássárgája, máj, tengeri halak. Kialakulásához azonban napfényre is szükség van. Épp ezért fordulhat elő, hogy a sötétebb, téli hónapokban hazánkban az emberek többsége D-vitamin-hiányos. Mindez pedig gyengébb immunrendszerhez vezethet. A szakemberek egyetértenek abban, hogy ősztől tavaszig gyereknek és felnőttnek egyaránt szüksége van D-vitamin-pótlásra! A napi ajánlott D-vitamin-bevitelt érdemes a gyerekorvossal egyeztetni, de általánosságban elmondható, hogy gyerekeknek - életkor függvényében - naponta 600-1000 NE (Nemzetköz Egység) D-vitaminra van szükségük.

Salvus vizes inhalálás

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a légúti megbetegedések megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgáló sószobák. Bár sok helyen készülnek a gyerekekre, és játékokkal teszik izgalmasabbá a bent töltött időt, van, aki mégis ódzkodik attól, hogy más náthás gyerekkel egy légtérben tartózkodjon. Ebben az esetben jó alternatíva lehet a Salvus vizes inhalálás. Ehhez be kell ruházni egy elektromos inhalátorkészülékre. Napi körülbelül 10-20 perces inhalálás már kialakult nátha vagy megelőzés céljából is hasznos lehet. Ha a kicsi nem szereti a készülékhez tartozó arcmaszkot, léteznek olyan párásító készülékek, melyekbe nemcsak vizet, hanem Salvus vizet is rakhattok. Ilyenkor a lakás egy kis helyiségében érdemes beüzemelni a párásítót. A legjobb talán, ha fürdés közben tudjátok használni, így két legyet ütsz egy csapásra, és a csempéről is könnyebb letörölni a lerakódott sós párát, mint a bútorokról.

Alvás, alvás

Olyan egyszerűnek látszik, mindenki tudja, hogy a jó közérzethez és a megfelelően működő immunrendszerhez elegendő alvásra van szükség. És mégis a hétköznapi rohanásban már sokszor az óvodás korosztály sem alszik eleget, reggelente keltegetni kell őket. Egy óvodás gyerek alvásigénye 10-13 óra, de még egy kamasznak is több mint 8 óra alvásra van szüksége. Elegendő alvás hiányában a test kevesebb citokinint termel. Ez a fehérje nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az immunrendszer felvegye a harcot a fertőzésekkel. De általában a sejtes immunválasz működésében szerepet játszó, úgynevezett T-sejtek tevékenysége is aktívabbá válik az alvás ideje alatt. Ha rendszeresen elcsúszik a lefekvés ideje, érdemes már este 6-kor leülni vacsorázni, így a következő két órában még jut idő beszélgetésre, fürdésre, és jó eséllyel 8 órára ágyban lehetnek az óvodáskorú gyerekek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kézmosás - még mindig!

Banális, de rendkívül fontos! Alapvető dolog, hogy amikor beér a gyerek az óvodába, kezet mos, amikor hazaér, kezet mos, evés előtt kezet mos, WC-használat után kezet mos. Érdemes azonban közelebbről is szemügyre venni, hogy elég alaposan teszi-e mindezt. Sokan inkább csak a tenyerüket, esetleg a kézhátukat szappanozzák be alaposan, pedig fontos figyelmet fordítani az ujjakra is. Ha kicsit már feledésbe merültek a 2020-as évben tanultak, korábbi cikkünkből felelevenítheted, milyen is a helyes kézmosási technika. Ne feledd rendszeres időközönként cserélni a kéztörlőt sem! A gyakoribb kézmosás mellett arra is tanítsd meg a gyereket, hogy ha tüsszentenie kell, azt zsebkendőbe vagy a könyökhajlatába tegye, ne a tenyerébe. Valamint - bár ez sokaknál ütközik nehézségbe -, hogy minél kevesebbet piszkálja az orrát, szemét! Ezek a technikák mind csökkenteni fogják a vírusok terjedését.

C-vitaminban gazdag táplálékok

A citromról még ma is sokan a C-vitaminra asszociálnak, pedig léteznek sokkal jobb természetes forrásai is az immunerősítő vegyületnek.

8-szor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban: 5 egészséges táplálék, ami felturbózza az immunrendszert

Az őszi-téli meghűlés ellen a táplálkozásoddal is sokat tehetsz.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük