Fitymaletapadás: hány éves korig normális, és mikor kell cselekedni? A gyerekorvost kérdeztük

Dr. Tajti Zsanett gyermekgyógyász szerint a szülők jellemzően nem elég türelmesek.

GettyImages-1061308068
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisfiús anyukák körében gyakran visszatérő téma a fityma letapadása. Mivel a gyermekorvosok között sincs egységes szakmai álláspont azzal kapcsolatban, kell-e húzogatni a kisbabák kukiján a bőrt, így az újdonsült anyukák már a startvonalnál elbizonytalanodhatnak.

Mikortól kell komolyabban foglalkozni a fitymaletapadással? Mi a különbség a fitymaletapadás és a fitymaszűkület között? Cikkünk megírásában dr. Tajti Zsanettet, a Tündéri doktornéni gyermekgyógyásza, gyermek-intenzívterápiás szakorvosa segített.

Fitymaletapadás vagy fitymaszűkület?

A fitymaletapadás lényege, hogy a fityma belső és a hímvessző külső oldala között sejtes összetapadás alakul ki. Olyan, mintha egy hártya tartaná, nem engedné a fitymát a makk mögé húzni. Ez a jelenség egy bizonyos korig normális, majdnem minden csecsemőkorú kisfiúnál megfigyelhető.

Ezzel szemben a fitymaszűkület egy jóval ritkább állapot: a fityma gyűrűje túl szűk, nem lehet a makk mögé húzni - előfordul, hogy még a húgycsőnyílás is nehezen látható. Ha akadályozottá válik a vizeletürítés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele.

Fitymaletapadás: hány éves korig normális?

- Születéskor a kisfiúk csak körülbelül 4%-ának húzható hátra a bőr a makkon, és közel 50%-uknál ekkor még annyira szűk a nyílás, hogy a húgycsövet is alig lehet látni. Ez az úgynevezett élettani letapadás, ahogy a nevében is benne van, teljesen normális, serdülőkorra szinte minden esetben magától oldódik, csak közel sem vagyunk ennyire türelmesek - mondja dr. Tajti Zsanett.

A letapadás oldásának elősegítése érdekében a kisfiúk kukiján a bőrt már csecsemőkortól minden fürdésnél tanácsos finoman hátrahúzni, „tornáztatni” - de csak addig, amíg nem feszül, nem fájdalmas. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy ha sikerül így feloldani a letapadást, amíg pelenkát hord a gyerek, visszaállhat a korábbi állapot. Épp ezért, amennyiben a pisilést nem zavarja, nem gyulladt, három-négy éves kor előtt nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a fitymaletapadásnak. Ezt követően azonban érdemes megmutatni a gyerekorvosnak, aki szükség esetén szteroidos kenőcsöt ír fel négy-nyolc hétig, mellyel könnyebben oldható a letapadás.

- Óvakodni kell az agresszív hátrahúzástól, mert éppen ezek a traumás sérülések eredményezhetnek olyan hegesedést, ami miatt kóros fitymaszűkület jelentkezik, és műtéti megoldás válhat szükségessé! Tehát tilos orvosi vagy védőnői vizsgálat során erővel hátrahúzni a fitymát! - hívja fel a figyelmet a szakorvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fehér göbök a fityma alatt

Előfordulhat, hogy a letapadt fityma bőre alatt apró fehér göbök jelennek meg: ez sejtes törmelék, melyet fitymafaggyúnak, más néven szmegmának neveznek. Megjelenése természetes, teendőt nem igényel, sőt oldja az élettani letapadást. Magától ürül normál tisztálkodás során, steril, nem okoz gyulladást. Fertőzést a nem megfelelő higiénia vagy gyakori, piszkos kézzel való fogdosás válthat ki, ami ugyancsak a kóros fitymaszűkület malmára hajthatja a vizet.

Önálló tisztálkodás

A fityma területének tisztán tartása a kezdetektől kiemelt jelentőséggel bír. Már babakorban érdemes elmondani a kicsinek, hogy mi történik épp a fürdés során - akkor is, ha még nem érti. A későbbiekben pedig javasolt egyre nagyobb önállóságra tanítani a tisztálkodás terén: a kétéves gyermek már megpróbálhatja egyedül mosni a kukiját - ha elég önálló, utána csak ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e.

A hátrahúzott fitymát minden esetben normál helyzetbe vissza kell helyezni, különben ez is komplikációkhoz vezethet. Óvodáskorban még ajánlott rendszeresen szemügyre venni, hogy kellő alapossággal fürdik-e a gyermek, sőt iskoláskorban is tanácsos az apukáknak rákérdezni olykor a témára.

Fiú vagy lánynév?

Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük