Viszkető kiütések csecsemő- és kisgyermekkorban: a gyerekorvos szerint ez a 4 leggyakoribb ok

Sokszor nehéz azonosítani a gyerekkori bőrbetegségeket.

kislany-vakarozik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csecsemők és kisgyermekek érzékeny bőrén több okból is megjelenhetnek viszkető, piros kiütések.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának  segítségével néhány gyakori kiváltó okot gyűjtöttünk össze.

Ezért nagyon fontosak a kísérő tünetek

Az olyan ismert gyermekkori fertőző betegségek, mint a bárányhimlő, skarlát vagy kéz-láb-száj betegség, rózsahámlás rendszerint lázzal is járnak, a viszkető kiütések és egyéb, az egyes betegségekre jellemző tünetek mellett. Ha a bőrtüneteket nem kíséri láz vagy légúti tünet, akkor is fontos megfigyelni, milyen egyéb panaszok jelentkeztek - magyarázza dr. Balogh Ádám. A tünetek kialakulásának ideje, annak körülményei - például az, hogy mit fogyasztott előtte a gyermek, történt-e bármilyen kozmetikum-, tusfürdőcsere - fontos információ a kiváltó ok meghatározásához. Ezeket javasolt feljegyezni az orvosi kivizsgálás előtt.

Viszkető kiütések leggyakoribb okai gyerekeknél

Ekcéma

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori bőrtünet az ekcéma. A vörös foltokban jelentkező kiütések erős bőrszárazsággal és viszketéssel járnak, mely sok esetben az éjszakai alvást is megnehezíti. Az ekcéma már pár hónapos korban is jelentkezhet: a táplálékallergia mellett tusfürdő, mosószer, öblítő is kiválthatja a tüneteket. Az ekcéma kezelésében fontos a bőr rendszeres hidratálásra, a tünetek enyhítésére szteroidos krémek átmeneti használatára is szükség lehet. Emellett lényeges lehet a kiváltó ok felderítése, csecsemőknél még a hozzátáplálás időszakát megelőzően.

Gombás fertőzés

A tinea a bőr gombás, fertőző megbetegedése. A gombák a nyirkos, meleg helyeken tudnak jól elszaporodni, gyerekeknél a fejbőrön, lábon vagy az ágyék területén alakulhat ki. Jellegzetes tünete a nagyobb kiterjedésű, belül üres, piros kör alakú bőrtünet. A tinea gombaellenes krémekkel kezelhető, de a fertőzés továbbterjedését megelőzendő, az érintett gyermek nem mehet közösségbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Melegkiütések

Bármelyik évszakban előfordulhat, ha túlöltöztetjük a kicsit, melegkiütések jelennek meg a bőrén. Az apró kiütések, viszkető dudorok megjelenése ijesztő lehet, azonban teljesen ártalmatlanok. A legfontosabb, hogy a gyermek öltözete laza legyen, és a bőre az érintett területen szellőzhessen. A melegkiütés 2-3 napon belül egyéb kezelés nélkül is meggyógyul.

A csalánkiütés komplex kivizsgálást igényel

Csalánkiütés esetében a kiváltó ok keresését nehezíti, hogy a tünetek gyakran megszűnnek, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Sok esetben nem is térnek vissza, előfordul azonban, hogy a csalánkiütés krónikussá válik. Ilyenkor az időszakos tünetmentességet követően újra megjelennek az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések - elsősorban mellkas, has, hát területén vagy a végtagokon. A csalánkiütést gyermekkorban leggyakrabban vírusok okozzák, de többek közt ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, okainak felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel. A kezelésben lényeges a beteg alapos kikérdezése, az allergiás háttér felderítésében pedig a korszerű multiplex allergiatesztek is segítséget nyújtanak.

Olvass tovább: fertőző bőrbetegségek képeken

A fertőző bőrbetegségek érintés vagy cseppfertőzés útján terjednek, ezért minden esetben érdemes orvossal konzultálni. Mutatjuk a legtipikusabb bőrbetegségeket és tüneteiket.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük