Irritáció és betegség miatt is megvastagodhat a bőr: ezek a leggyakoribb okok a bőrgyógyász szerint
A bőr megvastagodása több kórképre is jellemző, megjelenhet ekcémában, de fénykárosodás és nyomás következményeként is.

ekcéma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hiperkeratosis megnevezés tulajdonképpen a bőr megvastagodását jelenti, amelyet többek között gyulladás, mechanikai hatás és bőrbetegség, például ekcéma és szemölcs is okozhat.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés a diagnózisnak megfelelően összetett lehet.

Mi okozza a bőr megvastagodását?

Az elszarusodó hám szarurétegének megvastagodását hiperkeratosisnak nevezik a bőrgyógyászok. A szaru keratin nevű összetevője az, ami ilyen esetben nagyobb tömegben jelenik meg a bőr felhámjában. A bőr megvastagodásának két fő formája ismert.

Nyomás okozta hiperkeratosis: túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatás, gyulladás vagy a bőr irritációja következtében vastagodik meg a bőr. Ez akkor történik, amikor a bőr extra réteg keratint kezd el termelni, hogy megvédje önmagát a károsodástól. Így alakul ki a bőrkeményedés, vagy ahogyan emlegetni szokás, a tyúkszem, a bőrkérgesedés.

Nem nyomás okozta hiperkeratosis: előfordul, hogy nem külső irritáció okozza a megvastagodást, a bőrgyógyászok ilyenkor a genetikai okokat keresik, illetve fertőzések után kutatnak, mint például öröklődő elszarusodási zavarokhoz tartozó betegségek, illetve fertőzéses eredetű a HPV okozta szemölcs, a verruca vulgaris.

A hiperkeratosis megjelenhet számos bőrgyógyászati kórképben, az ekcémában, pikkelysömörben, a különböző szemölcsök formájában, valamint a fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző lehet a szaruréteg megvastagodása (actinikus keratosis). Ezenkívül még számos bőrbetegségben megvastagodhat a bőr, ezt a diagnózis felállítása során vizsgálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megelőzés lehetőségei

  • Fontos a kényelmes, jól illeszkedő cipő vagy akár talpbetét viselése a bőrkeményedések, tyúkszem kialakulásának megelőzése végett.
  • Szükség lehet esetleges ortopédiai szakvizsgálatra, gyógycipő viselésére.
  • Gombás fertőzések lehetőség szerinti kerülése, papucs viselése például uszodában, strandon, tornateremben, közös zuhanyzóban.
  • Ekcémára hajlamosaknál az illatosított kozmetikai termékek, erős kemikáliák, az extrém hideg vagy meleg hőmérséklet, a száraz levegőjű helyiségek kerülése.
  • Megfelelő hidratálás, lehetőleg bőrgyógyász által ajánlott mosakodókkal és testápolókkal.
  • Természetes anyagú, nedvszívó ruhadarabok viselése, amelyekben a lehető legjobban elkerülhető a tartós izzadás.
  • Már az első napsugaraknál és a téli napsütésben is ajánlottak a napvédő termékek minden fedetlen testrészen.

Hogyan segíthet a bőrgyógyász?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a bőrön jelentkező változásokat mindig bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni. A hiperkeratosis csak néhány formájánál jelentkezik fájdalom, például bizonyos bőrkeményedéseknél, szemölcsöknél, de ennek hiányában is fontos a bőrgyógyászati vizsgálat - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

A kezelés mindig a diagnózistól függ, tudni kell, mi okozza a bőr megvastagodását. Ha a bőrképlet olyan helyen van, ami zavarja a pácienst, esetleg fáj, kipirosodik, vagy csak esztétikailag zavaró, számos módszer közül választhatunk az eltávolításnál. Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos vagy lézerkéssel való roncsolás és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása egyaránt. Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, szükség lehet biopsziára, vagyis egy olyan mintavételre, amely során szövettani elemzés történik.

Mit árul el az ekcéma helye?

Az ekcémáról és a lehetséges kezelési módszerekről sokat elmond az is, hogy a test melyik részén merül fel a probléma. A bőrgyulladás során jellemzően erős viszketés, bőrpír, száraz bőr jelentkezik, mely a vakarás miatt kisebesedhet vagy megvastagodhat. A problémát kiválthatják, illetve erősíthetik a külső, környezeti hatások, allergének, de a hajlam is szerepet játszik benne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük