Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? Képeken az apró, de fontos különbségek

Így tudsz szülőként különbséget tenni közöttük.

GettyImages-175444393

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőr felszínén megjelenő pirosló kiütések és pöttyök gyermekkorban a megfázásos megbetegedéseken és a hányás-hasmenéses vírus után a leggyakrabban megjelenő vírusos betegségek közé tartoznak. Ettől függetlenül sok szülőt aggodalommal tölti el a gyerkőc bőrén levő kiütések látványa, hiszen nem tudhatják pontosan, mivel állnak szemben. 

A diagnózis felállítása egyértelműen az orvos feladata - ahogy a kezelési mód kijelölése is -, de melyik szülő az, aki ne szeretné azonnal, legalább megközelítőleg tudni, mire utalhatnak a kicsin megjelenő kiütések?

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Ha például gyanús, hogy gyermek kiütéseit nem allergia, hanem valamilyen himlő okozza, fontos, hogy még indulás előtt felhívja a szülő az orvost. Jó esetben a tünetek leírása alapján a gyerekorvos érkezéskor egy elkülönített váróban vagy soron kívül fogadja majd a szülőt és a gyereket a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. De addig, amíg sikerül eljutni az orvoshoz, nézd meg az alábbi képeket és a leggyakoribb gyerekbőrbetegségek tüneteit. 

baranyhimlo

Bárányhimlő

A bárányhimlő folyadékkal teli hólyagos, viszkető kiütés, amely elsősorban a három- és tízéves gyermekek között, az őszi-téli időszakban tombol leginkább. A cseppfertőzéssel terjedő betegség leggyakrabban köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülve fertőz, így pillanatok alatt elkaphatják azok, akik nem estek át a fertőzésen korábban, vagy nem kapták meg a bárányhimlő elleni védőoltást. Kórokozója a herpeszvírus csoportba tartozó varicella zoster vírus, lappangási ideje pedig 14-16 hét, ezt követően megjelennek az első tünetek, a hőemelkedés vagy láz, a rossz közérzet. Ezután piros, hólyagos, viszkető kiütések jelennek meg a test felszínén. Ez a szakasz 2-3 hétig is eltarthat.

Bárányhimlő gyerekkorban.
Bárányhimlő gyerekkorban.
Fotó: Getty Images Hungary

A vakaródzást lehetőség szerint el kell kerülni, hiszen a kivakart kiütés helye egy életen át a bőr felszínén marad. Az orvos viszketés elleni készítményt ír fel a kis betegnek. A súlyos szövődmények elkerülése végett érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást, ami nem a betegség ellen véd, de az ellen, hogy a betegség ne legyen súlyos lefolyású. 

Rózsahimlő

A rózsahimlő - vagy más néven rubeola - annyiban hasonlít a bárányhimlőhöz, hogy kiütései aprócska, testszerte megjelenő, piros foltok, ám a pöttyök nem folyadékkal teli hólyagocskák, mint a bárányhimlő esetében. Ugyanakkor, mivel a tünetek nem specifikusak, ezért a betegséget könnyű más lázzal és bőrkiütéssel járó betegséggel összetéveszteni. Mivel a csecsemőket kötelezően beoltják 15 hónapos koruk körül rubeola ellen (kombinált védőoltásban kanyaró, mumsz és rubeola ellen),  így napjainkban már elvétve fordul elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Enyhe tünetekkel, egyebek között mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, orrfolyással, nyaki és tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával, valamint lencse nagyságú, rózsaszínes kiütéssel járó ragályos vírusfertőzéssel jár, amely köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Kórokozója a Togaviridae családba tartozó Rubella virus, lappangási ideje 14-21 nap. Az enyhe tünetek után a test felszínén apró pöttyök, az orcán pedig vörös pír jelenik meg, és a kiütések megjelenése után még egy hétig fertőz. 

Mivel jelenleg nincs orvosság a betegség kezelésére, az orvos lázcsillapítást, ágynyugalmat, bőséges folyadékpótlást javasolhat. 

Rubeola.
Rubeola.
Fotó: Bilanol / Getty Images Hungary

Skarlát

A skarlát - régies nevén vörheny - a Streptococcus pyogenes által okozott, akut fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. Az élénkvörös, grízes tapintatú kiütések gombostűfejnyiek, és kitüremkednek. A betegséget torokfájás, láz, nyirokcsomó-duzzanat, vörös garat, esetenként hányás, émelygés, fejfájás kísérheti. A láz általában 3-5 nap alatt elmúlik, a bőr felszínén, főként a hajlatokban jelennek meg a pöttyök, amelyek - ahogy a szájban, a nyelven kialakult fehér színű lepedék - egy hét alatt elmúlnak. 

Skarlát.
Skarlát.
Fotó: Wikipedia

A skarláttal szemben védőoltás nem áll rendelkezésre, az orvos antibiotikum-kúrát rendelhet el. Kezelés után már a második nap nem tekinthető fertőzöttnek, kezelés nélkül azonban még két hétig az lehet. 

Súlyos beteg gyerekeknek saját hasonmás babáit készíti el a nő

Az Amerikában élő Amy Jandrisevits is ilyen módon szeretett volna segíteni a beteg gyerekeknek: olyan babákat készít kézzel, amik őket mintázzák. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük