Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? Képeken az apró, de fontos különbségek
Így tudsz szülőként különbséget tenni közöttük.

GettyImages-175444393
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr felszínén megjelenő pirosló kiütések és pöttyök gyermekkorban a megfázásos megbetegedéseken és a hányás-hasmenéses vírus után a leggyakrabban megjelenő vírusos betegségek közé tartoznak. Ettől függetlenül sok szülőt aggodalommal tölti el a gyerkőc bőrén levő kiütések látványa, hiszen nem tudhatják pontosan, mivel állnak szemben. 

A diagnózis felállítása egyértelműen az orvos feladata - ahogy a kezelési mód kijelölése is -, de melyik szülő az, aki ne szeretné azonnal, legalább megközelítőleg tudni, mire utalhatnak a kicsin megjelenő kiütések?

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Ha például gyanús, hogy gyermek kiütéseit nem allergia, hanem valamilyen himlő okozza, fontos, hogy még indulás előtt felhívja a szülő az orvost. Jó esetben a tünetek leírása alapján a gyerekorvos érkezéskor egy elkülönített váróban vagy soron kívül fogadja majd a szülőt és a gyereket a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. De addig, amíg sikerül eljutni az orvoshoz, nézd meg az alábbi képeket és a leggyakoribb gyerekbőrbetegségek tüneteit. 

baranyhimlo

Bárányhimlő

A bárányhimlő folyadékkal teli hólyagos, viszkető kiütés, amely elsősorban a három- és tízéves gyermekek között, az őszi-téli időszakban tombol leginkább. A cseppfertőzéssel terjedő betegség leggyakrabban köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülve fertőz, így pillanatok alatt elkaphatják azok, akik nem estek át a fertőzésen korábban, vagy nem kapták meg a bárányhimlő elleni védőoltást. Kórokozója a herpeszvírus csoportba tartozó varicella zoster vírus, lappangási ideje pedig 14-16 hét, ezt követően megjelennek az első tünetek, a hőemelkedés vagy láz, a rossz közérzet. Ezután piros, hólyagos, viszkető kiütések jelennek meg a test felszínén. Ez a szakasz 2-3 hétig is eltarthat.

Bárányhimlő gyerekkorban.
Bárányhimlő gyerekkorban.
Fotó: Getty Images Hungary

A vakaródzást lehetőség szerint el kell kerülni, hiszen a kivakart kiütés helye egy életen át a bőr felszínén marad. Az orvos viszketés elleni készítményt ír fel a kis betegnek. A súlyos szövődmények elkerülése végett érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást, ami nem a betegség ellen véd, de az ellen, hogy a betegség ne legyen súlyos lefolyású. 

Rózsahimlő

A rózsahimlő - vagy más néven rubeola - annyiban hasonlít a bárányhimlőhöz, hogy kiütései aprócska, testszerte megjelenő, piros foltok, ám a pöttyök nem folyadékkal teli hólyagocskák, mint a bárányhimlő esetében. Ugyanakkor, mivel a tünetek nem specifikusak, ezért a betegséget könnyű más lázzal és bőrkiütéssel járó betegséggel összetéveszteni. Mivel a csecsemőket kötelezően beoltják 15 hónapos koruk körül rubeola ellen (kombinált védőoltásban kanyaró, mumsz és rubeola ellen),  így napjainkban már elvétve fordul elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Enyhe tünetekkel, egyebek között mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, orrfolyással, nyaki és tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával, valamint lencse nagyságú, rózsaszínes kiütéssel járó ragályos vírusfertőzéssel jár, amely köhögéssel, tüsszentéssel terjed. Kórokozója a Togaviridae családba tartozó Rubella virus, lappangási ideje 14-21 nap. Az enyhe tünetek után a test felszínén apró pöttyök, az orcán pedig vörös pír jelenik meg, és a kiütések megjelenése után még egy hétig fertőz. 

Mivel jelenleg nincs orvosság a betegség kezelésére, az orvos lázcsillapítást, ágynyugalmat, bőséges folyadékpótlást javasolhat. 

Rubeola.
Rubeola.
Fotó: Bilanol / Getty Images Hungary

Skarlát

A skarlát - régies nevén vörheny - a Streptococcus pyogenes által okozott, akut fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. Az élénkvörös, grízes tapintatú kiütések gombostűfejnyiek, és kitüremkednek. A betegséget torokfájás, láz, nyirokcsomó-duzzanat, vörös garat, esetenként hányás, émelygés, fejfájás kísérheti. A láz általában 3-5 nap alatt elmúlik, a bőr felszínén, főként a hajlatokban jelennek meg a pöttyök, amelyek - ahogy a szájban, a nyelven kialakult fehér színű lepedék - egy hét alatt elmúlnak. 

Skarlát.
Skarlát.
Fotó: Wikipedia

A skarláttal szemben védőoltás nem áll rendelkezésre, az orvos antibiotikum-kúrát rendelhet el. Kezelés után már a második nap nem tekinthető fertőzöttnek, kezelés nélkül azonban még két hétig az lehet. 

Súlyos beteg gyerekeknek saját hasonmás babáit készíti el a nő

Az Amerikában élő Amy Jandrisevits is ilyen módon szeretett volna segíteni a beteg gyerekeknek: olyan babákat készít kézzel, amik őket mintázzák. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük