Az ekcéma első jelei a baba bőrén: sokan összekeverik más betegséggel

Viszkető, hámló, piros pöttyös foltok jelentek meg a baba bőrén? A kiváltó ok a táplálékban is meghúzódhat.

ekcéma nyitó baba
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ekcéma piros, érdes foltokban mutatkozik meg a baba bőrén, legtöbbször már pár hetes korban jelentkezhet. Egy hétköznapi jelenségről van szó, ami könnyen kezelhető, és a legtöbb csecsemő egyszerűen kinövi. 

Honnan lehet biztosra venni, hogy ekcémával van dolgunk, és nem koszmóval vagy ótvarral?

Ekcéma, koszmó, ótvar

Az ekcémás bőr pirosas, száraz és viszkető foltokban mutatkozik meg, a babának bármely testrészén előjöhet. Legtöbbször az orcákon, a térd- és könyökhajlatban bukkan fel. 

Elsőre ótvarnak tűnhet, azonban az ótvar kevésbé piros, és nem olyan nagy kiterjedésű, ráadásul a bőr kisebesedését okozza. Legtöbbször nyolc hónapos kor után már eltűnik, a fejtetőn, az orrok szélén, a szemhéjon, a szemöldökön és a fülek mögött jelentkezik.

A másik hasonló bőrtünet a sárgásfehéres színű koszmó, ami a baba hajas fejrészén alakul ki, és a túlzott faggyútermelődés okozza. Ez legtöbbször teljesen ártalmatlan, koszmó elleni készítményekkel könnyen orvosolható, de vannak esetek, amikor a koszmó gyakran kéz a kézben jár az ekcémával.

Bármilyen csecsemőkori bőrtünetről legyen szó, legtöbbször öröklött dolog. Ha a szülőnek van ekcémája, a babának is nagy eséllyel lesz. Ekcéma jelenlétekor a szervezet kevés zsírsejtet, ceramidot termel. Ha nincs elég, akkor a bőr könnyen kiszárad - írták a webmd oldalán.

A csecsemőkori ekcéma

Legtöbbször a csecsemőkori ekcéma magától elmúlik, a gyerek még az iskolába menet előtt kinövi. Azonban előfordulhat, hogy még felnőttkorában is elkíséri, de akár évek is eltelhetnek tünetmentesen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tüneteket felerősíti a száraz levegő, a szúrós gyapjúruha vagy a poliészter anyagú ruhaneműk, parfümök és szappanok, illetve az illatosított mosószerek. A stressz, a meleg és ebből fakadó izzadság, az allergének is rontanak az állapoton. Egyes szakértők szerint, hogyha az ekcémás gyerek étrendjéből a tej, a mogyoró, a tojás és bizonyos gyümölcsök kikerülnek, az ekcémás tünetek ezzel párhuzamosan enyhülnek. A karon ülő babák szervezetébe is be tudnak jutni ezek az allergének, hogyha az anya szoptatás alatt ilyen ételeket evett. 

A tünetek kezelése otthon

Az ekcéma tüneteit hatékonyan lehet kezelni hidratálókrémmel, legjobb a ceramidtartalmú, illatanyagmentes krémek, amivel egy rövid, tíz percnél nem hosszabb fürdés után érdemes óvatosan bekenni. A ruhanemű mosásához és a mosakodáshoz használt szer legyen illatmentes. A gyerekre adott ruhák pedig ne legyenek túl zártak, hogy levegőzzön a kipirosodott bőr.

Vakarás ellen érdemes gyakran vágni a baba körmét, egyesek zoknit vagy puha kesztyűt húznak a kicsi kezére. Orvosra akkor van szükség, ha a tünetek egy héten belül sem enyhülnek semmitől, ekkor már gyógyszerre is szükség lehet.

Súlyos beteg gyerekeknek saját hasonmás babáit készíti el a nő: csodálatos hatással van rájuk

Az Amerikában élő Amy Jandrisevits is ilyen módon szeretett volna segíteni a beteg gyerekeknek: olyan babákat készít kézzel, amik őket mintázzák, minden személyiségjegyükkel vagy elváltozásukkal együtt. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük