Húzogassuk vagy ne a csecsemő kukiját? Fitymaszűkületet okozhat, ha rosszul jársz el
Mást mond a szomszéd, a gyerekorvos és a védőnő. Tiszta vizet öntünk a pohárba!

GettyImages-696313936
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fiús anyukák körében örökös kérdés a kisbaba nemi szervének tisztán tartása és ápolása, ugyanis megoszlanak a vélemények arról, hogy mi is a helyes eljárás ez ügyben: kell-e egy csecsemő kukiját húzogatni, vagy sem, és milyen gond lehet abból, ha egyik vagy másik opciót választják?

Míg általában az idősebb gyermekorvosok azt tanácsolják az anyukának, hogy az első hónapoktól kezdve fürdetés közben, heti rendszerességgel, óvatosan és finoman húzzák hátra az előbőrt, mások azt tanácsolják, hogy a "kukikérdéssel" elég kétéves kor után foglalkozni, hiszen a természet ezt magától is megoldja.

Most akkor húzogassuk, vagy ne?

A legtöbb fiú csecsemőnek kezdetben úgynevezett celluláris adhéziója van, ami azt jelenti, hogy a fitymabőr teljesen rátapad a makk bőrére, azaz nem húzható hátra. Ez egy normális jelenség, amit erőltetni semmi esetre sem szabad, hiszen ezzel csak felesleges fájdalom és a fityma többszörös berepedése okozható a babának. Az esetek döntő többségében kétéves kor után ez spontán megoldódik, emiatt nincs szükség a bőr húzogatására - olvasható a kidshealth.org.nz cikkében, amit dr. Frances Williams Babycare for beginners, azaz a Babaápolás lépésről lépésre című könyve is megerősít.

GettyImages-527030452

A csecsemő nemi szervének tisztításakor arra kell vigyázni, hogy ne legyen hátra húzva a fityma, mert ilyenkor annak nyílása még szűk, és az erőltetett hátrahúzáskor egyrészt rongálódik, másrészt könnyen a makk mögötti árokba szalad, ahonnan vissza nem húzható. Ahogy a csecsemő idősebb lesz, úgy a fityma nyílása is tágulni fog, addig pedig a természet megoldja a tisztán tartását - olvasható a Hajja & Fiai Könyvkiadó gondozásában megjelent Babaápolás lépésről lépésre című könyvben.

Mi történik, ha két év után sem mozdul a bőr?

Amennyiben a gyermeknek nincs gyulladásos panasza, azaz például a fitymazsák pisiléskor nem duzzad meg, és legalább gyufaszálnyi vastagságú sugárban tud pisilni, ezekben az esetekben nem sürgető az előbőr hátrahúzása, hiszen a bőr berepedhet, majd hegesedhet, az így kialakult fitymaszűkületet pedig már csak műtéti úton lehet eltávolítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ugyanakkor, ha a bőr letapadása kétéves kor után és óvodáskorban is fennáll, javasolt megvitatni a gyermekorvossal, gyermeksebésszel vagy gyermekurológussal a további teendőket, hiszen a letapadás által a faggyúanyagot termelő mirigyek váladéka nem tud kiürülni a fityma mögül, ezzel egyidejűleg fertőzés lép fel, ami gennyes fitymazsákgyulladást okozhat.

GettyImages-639539054

Így tanítsd meg a gyermeked, hogy tisztán tartsa a fütyijét!

Amikor már önállóan tud fürdeni a gyermek, érdemes neki elmagyarázni, hogy tudja tisztán tartani a saját nemi szervét. Már totyogó korban is rávehetőek, hogy pisilés után WC-papírral óvatosan itassák fel a maradék, lecsöppenő vizeletet, óvodás, kisiskolás korban pedig azt is meg lehet nekik tanítani, hogy fürdetéskor a fitymát hátrafelé húzva szappanos vízzel mossák meg magukat.

Gyönyörű szülés utáni képek

Következő galériánkban olyan, szerintünk rendkívül érzékletes képeket tekinthetsz meg, amelyek a baba megszületését követő percekben készültek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük