Biztató felfedezés az autizmus kezelésében: erre jutottak San Diegó-i kutatók
Rájöttek, mit lehetne tenni a tünetek visszaszorítására.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autizmus egy idegi rendellenesség, amelynek jelenléte esetén speciális odafigyelésre van szükség. Statisztikai adatok szerint százból négy gyereket érint, közülük is a legtöbben kisfiúk. Kialakulásának oka máig tisztázatlan, ám feltételezik, hogy genetikai eredetű.

Akárhogyan is alakul ki, a legtöbb emberben az a kérdés merül fel, vajon gyógyítható-e az autizmus. A tudomány jelenlegi állása szerint nem, ám kutatócsoportok dolgoznak azon, hogy ez változhasson.

Egy ilyen kutatás keretében történt most nagy előrelépés az autizmus kezelését illetően. San Diegó-i kutatók rámutattak ugyanis, hogy az autisták agyában több szinapszis, vagyis agysejtek közt lévő, mintegy hídként működő kapcsolódási pont van, mint a nem autisták agyában. Kutatók szerint ezek a plusz kapcsolódási pontok állnak az autizmus tüneteinek hátterében, ezek okozzák például a zajokra való érzékenységet.

Ahogy a gyerekek növekednek, agyukban a kapcsolódási pontok száma csökken, de az autisták esetében túl sok marad fenn, ezért olyan agyterületek maradnak aktív kapcsolatban és kommunikálnak túl sokat egymással, amelyeknek nem kellene.

A kutatók szerint ezeknek a kapcsolódási pontoknak a számát kell csökkenteni, hogy az agyterületek közti kusza kommunikáció okozta zavart megszüntessék. Autista egereken már végeztek beavatkozást, melynek keretében el tudtak távolítani bizonyos kapcsolódási pontokat, aminek hatására az állatok autista tünetei csökkentek. Bár a kutatók azt mondják, ez egy nagy lépés, óvva intenek attól, hogy bárki is a közeljövőre várja, hogy az autizmus eredményesen kezelhetővé váljon. A kutatás azonban mindenképpen ígéretesnek tűnik.

Indigó a gyermeked?

Megtudhatod, mit jelent indigónak lenni, és hogy mik az árulkodó jelek, hogy egy gyermek indigó.

Ezt is szeretjük