Kis súllyal született a gyerek? - Nagyobb eséllyel lesz autista
Egy új kutatás szerint a kis súllyal születettek közül meglepően sokan mutatnak később autisztikus tüneteket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint a kis súllyal született babáknál a későbbiek során ötször gyakrabban nyilvánul meg valamilyen formában az autizmus, mint azoknál, akik normális súllyal látták meg a napvilágot, írja az Msnbc.com.

A tanulmány az Egyesült Államokban elsőként vizsgálta az átlagosnál kisebb születési súly és az autizmus közötti összefüggést.

Megdöbbentően magas arány

Az autizmust sok éven át fejlődési rendellenességnek hitték, ám valódi oka ismeretlen. A kialakulásában feltehetően genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak - és, mint kiderült, feltehetőleg az alacsony születési súlynak is köze van hozzá.

Egy kísérlet során a Pennsylvaniai Egyetem kutatói összesen 623, 2000 grammnál alacsonyabb súllyal született alanyt teszteltek, akik 1984. október 1. és 1989. július 3. között látták meg a napvilágot. A 21. életévüket betöltöttek között ötször akkora gyakorisággal volt felfedezhető valamilyen fokú autisztikus spektrumzavar, mint normális esetben. Vagyis azok, akik kis súllyal látják meg a napvilágot, vélhetően ötször gyakrabban szenvednek kisebb vagy nagyobb mértékű károsodást a szociális interakciók, a kommunikáció és a rugalmas viselkedésszervezés terén.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már sok koraszülöttet meg tudnak menteni, akiknek a súlya lényegesen alacsonyabb, mint időre született társaiké - a feltételezések ez lehet az egyik magyarázat arra, hogy egyre több gyermeknél fedezik fel az autizmus különböző tüneteit.

Keresik az ellenszert

Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, ám - időben megkezdett kezelés esetén - viszonylag jó eredmény várható gyógypedagógiai módszerektől, azon belül is a viselkedésterápiáktól. Mindazonáltal a kutatók keresik az autizmus ellenszerét.

Amerikai genetikusok olyan egérmodellt hoztak létre, amelyen tanulmányozható az autizmus, a rágcsálók az emberi autizmushoz nagyon hasonló viselkedést mutatnak - írja az MTI. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem - UCLA - kutatói szerint az egerek tünetei is megegyeznek az autista gyerekekével és felnőttekével, ráadásul jól reagáltak egy autizmus kezelésére engedélyezett szerre.

Az autizmus olyan spektrum jellegű zavar, amellyel számos gént összefüggésbe hoztak már. Ezek közül az UCLA genetikusai egy génvariációt választottak ki, és azt módosították egereknél, hogy megfigyeljék, milyen változásokat okoz az állatok biológiai, agyi folyamataiban és viselkedésében.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A Cell című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmány szerzői azt remélik, hogy az egérmodell vizsgálatával közelebb juthatnak az autizmus gyökereinek feltárásához, és hatékony gyógyszerek, kezelési módok kifejlesztéséhez.

Te ismersz autista kisgyereket?

Ezt is szeretjük