Kedvtelen és túlsúlyos a gyermek? A gyerekkori depresszió 10 jele, amit komolyan kell venni
A fejfájástól a változó étvágyig több jele lehet, ha a gyermek depressziós.

GettyImages-1197735827
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sokan úgy gondolják, a depresszió csak a felnőtteket érintheti, a gyerekeknél, kamaszoknál is kialakulhat szorongás és kedvetlenség, amit a szülők csupán általános rosszkedvnek tekinthetnek, pedig sokkal komolyabb dologról lehet szó.

Mivel a gyerekkori depresszió tünetei gyakran eltérnek a felnőttekétől, életkoroktól függően különféle súlyossági fokozatai lehetnek, ezért sem érdemes félvállról venni a kérdést, hiszen idővel az iskolai teljesítményükre, valamint a felnőtt életükre is rányomhatja a bélyegét.

Mitől lehet depressziós a gyerek?

A depresszió kialakulása magyarázható genetikai, biológiai és pszichológiai okokkal is, utóbbira a család és a környezet lehet nagy hatással. Ha a gyermek nehéz élethelyzetbe került, ha a családban haláleset volt, ha a szülők különváltak, vagy ha az iskolában, interneten, esetleg szexuálisan zaklatták a kicsit, ezek mind előrevetíthetik a depresszió kialakulását, hiszen tudják, hogy nincs valami rendben, de ezt érzelmileg egyedül nem képesek feldolgozni.

GettyImages-840814418

A depresszió jelei gyerekeknél

Ha egy gyermek szomorúnak tűnik, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy depressziós. Amíg egy depresszióban szenvedő felnőttet általában a lehangoltság, szomorúság, önértékelési gondok, motivációhiány jellemez, addig a gyerekeknél és kamaszoknál teljesen más jelek utalhatnak ennek meglétére: valójában a tünetek intenzitásától és időtartamától függ, hogy depresszióról van-e szó, ezt a pszichológiában egy szakmai protokoll alapján állítják össze.

  • Félénkség, gátlásos viselkedés,
  • kedvetlenség, levert hangulat,
  • hirtelen, váratlan, intenzív félelem ismétlődése,
  • félelem adott helyzetektől vagy dolgoktól, például fél iskolába menni,
  • alvászavarok megjelenése, éjszakai ágybavizelés,
  • fej- vagy hasfájás,
  • nehézlégzés, szédülés, remegés,
  • ingerlékenység, düh,
  • örömtevékenységek iránti érdeklődésvesztés,
  • étvágyvesztés, különösebb ok nélkül jelentkező fogyás vagy hízás. 

Az alaptüneteken kívül más depresszióra utaló jelek is lehetnek, mint például a koncentrációs zavar, figyelemhiány, fáradékonyság, önpusztító magatartás, például alkohol túlzott fogyasztása kamaszkorban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A depressziós tünetek kezelése

A fentebb felsorolt tünetek közül, ha öt tartósan fennáll legalább két hétig, akkor elképzelhető, hogy depresszióról van szó. Ez természetesen lehet átmeneti, például egy családtag elvesztése vagy más városba, országba való költözés miatt. Legjobb, ha ilyenkor a szülő szakember segítségét kéri, hiszen a probléma nem fog önmagától elmúlni, kezeletlenül pedig súlyosabb következményei lehetnek. A gyermek tünetei mellé, ha úgy érzi, nem hallgatják meg, nincs aki segítsen neki, öngyilkossági gondolatok társulhatnak.

GettyImages-918576766

A kezelés történhet egyénileg is, de szükséges családterápia keretein belül kideríteni a gondok forrását. A gyógyszeres kezelés csak nagyon indokolt esetben jöhet szóba, kognitív viselkedésterápiával és az interperszonális terápiával azonban sokat lehet segíteni a gyermeken. 

A szülés utáni depresszió tünetei

A probléma gyakori, sőt gyakoribb, mint amilyennek sokan hinnék. Számtalanszor előfordul, hogy a tüneteket egyszerűen a szülés testi-lelki megpróbáltatásai miatt érzett fáradtságként azonosítják a családtagok, vagy észre sem veszik. A szülés utáni depresszió azonban komoly dolog, amivel foglalkozni kell, így óriási hiba leegyszerűsíteni a helyzetet.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük