Kisfiút vagy kislányt szeretnél?

Hogyan befolyásolhatod a nemét?

Születendő gyermeked nemére több tényező is hatással van, melyet te is kihasználhatsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermek neme már a fogantatás pillanatában eldől annak függvényében, hogy a petesejtet női, azaz X nemi kromoszómájú vagy férfi, vagyis Y nemi kromoszómájú hímivarsejt termékenyíti-e meg.

Ez azonban nem csak a véletlenen múlik, ugyanis bizonyos külső tényezők szerepet játszhatnak abban, hogy a petesejt, illetve a méh mely spermiumokat részesíti előnyben. Ezeket a tényezőket pedig bizonyos határok között te is befolyásolhatod.

Nem mindegy, mit eszel

Egyre több szakember tartja elképzelhetőnek, hogy az étrend nagy hatással lehet születendő gyermeked nemére. Ismerd meg a leggyakoribb táplálékok hatását, hogy akár te is tehess egy kísérletet!

Kalória, ásványi anyagok és vitaminok

Brit tudósok egy erre irányuló kutatás során több száz nőt vizsgáltak meg. Az egyik csoport változatosan és kiadósan étkezett a megtermékenyülés körüli időkben: az általuk elfogyasztott élelmiszerek bővelkedtek ásványi anyagokban, különösen káliumban és nátriumban, valamint C-, B12- és E-vitaminban. A másik csoport étrendje ennél jóval szerényebb volt - mind kalória, mind ásványi anyagok, mind pedig vitaminok tekintetében.

A vizsgált nők 55%-a kisfiút hozott a világra - ők valamennyien kellő energiát vittek be szervezetükbe a teherbeesés környékén. 45%-uk kislánynak adott életet - ők kivétel nélkül kevesebb gondot fordítottak a táplálkozásra, és jellemzően nem is reggeliztek. A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étrend a hímnemű utódoknak kedvez.

Más kutatások során a tudósok azt tapasztalták, hogy, ha az anya súlya jelentősen gyarapszik a fogantatást megelőző időszakban, nagyobb valószínűséggel születik fiúgyermeke.

Ha viszont valamilyen oknál fogva - rosszullét, esetleg betegség miatt - kevesebbet eszik, nő az esélye annak, hogy a születendő baba kislány lesz. Mindez alátámasztja azt a közismert tényt, hogy a fejlett országokban, ahol a nők igyekeznek megőrizni alakjukat, és ezért gyakran diétáznak, az arányokat tekintve egyre több kislány születik.
 

Ásványi anyagok - arány és mennyiség

Egy állatkísérlet során megállapították, hogy a káliumban és nátriumban gazdag ételeket fogyasztó nőstények 70-80%-ban hím utódot, a magnéziumot és kalciumot fogyasztók pedig ugyanilyen arányban nőstény utódot hoztak világra. Feltételezik, hogy az embernél is befolyásolható ily módon a születendő gyerek neme. A módszer természetesen csak az ésszerűség határain belül hatásos, hiszen az egyensúly felbomlása rád és a leendő magzatra is veszélyes lehet.

Ezt edd, ha lányt szeretnél: tejtermékek, gabonafélék, fehér húsok, zöldségek a burgonya kivételével, gyümölcsök, kivéve banán, datolya, barack, cseresznye és aszalt gyümölcs.
Ezt edd, ha fiút szeretnél: vörös hús, főleg hirtelen megsütve, zöldségek, kivéve spenót, saláta, zöldbab, kenyér, tészta, sós rágcsálnivalók.

Vércukorszint

A dél-afrikai Pretoriai Egyetem kutatói nőstény egereknek dexametazon nevezetű szteroidot adtak, mely folyamatosan egy bizonyos érték alatt tartotta vércukorszintjüket, majd utódaik ivararányát összehasonlították olyan egerek kölykeiével, melyeket a szokott módon tápláltak. Előbbiek 41%-ban, utóbbiak 53%-ban ellettek hímnemű kicsinyeket, ami arra utal, hogy a több cukor jelenléte a hím utódok kifejlődésének kedvez, bár ennek pontos mechanizmusát egyelőre nem ismerik a tudósok, így az eredmény egyelőre csak feltételezésekre enged következtetni.

A Shettles-módszer

Az Y-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek kisebbek és fürgébbek, és kizárólag lúgos környezetben maradnak életben, míg az X-kromoszómát hordozó spermiumok lassabbak, de kitartóbbak, és savas környezetben sem pusztulnak el.

Ezen a tényen alapul Landrum B. Shettles amerikai orvos módszere, melyet a hatvanas években dolgozott ki. A szakember feltételezte, hogy, ha az aktus az ovuláció idejére esik, a férfi hímivarsejteknek gyorsaságukból adódóan több lehetőségük nyílik a petesejt megtermékenyítésre, vagyis a magzat nagyobb valószínűséggel lesz hímnemű. Amennyiben pedig a pár a peteérést megelőző egy-két napon belül van együtt, az Y-kromoszómás spermiumok nagyrészt elhalnak a peteérésre, így a magzat jó eséllyel nőnemű lesz.

Fiú utódnak kedvez az is, ha a közösülés során a férfi minél mélyebben tud behatolni, mivel így a hímivarsejtek eleve közelebb kerülnek a méhnyakhoz, és kevesebb ideig kell a savas kémhatású hüvelyben tartózkodniuk. Tovább javítja az esélyeket, ha a nőnek is van orgazmusa, mivel az ilyenkor termelődő váladék lúgosabbá teszi a méhnyakat.

Nagyobb valószínűséggel lesz a magzat lány, ha a kevésbé mély behatolást lehetővé tévő misszionáriust választjátok, mivel ekkor az Y-kromoszómával rendelkező spermiumok főként a hüvelybe jutnak, ahol a savas kémhatásból adódóan hamarosan elhalnak.

Shettles elmélete a mai napig nem nyert bizonyítást, ám a szülőszobai tapasztalatok szerint az esetek 75-95%-ában hatékonyan alkalmazható.

Ezt is szeretjük