Milyen a jó gyerekszandál? 4 fontos szempont, amit minden szülőnek ismernie kell
A gyerekszandálok kiválasztásánál néhány fontos szempontot figyelembe kell venni. Bár jó volna az egész nyarat mezítláb tölteni, de sajnos nem lehet.

kisfiu-szandal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó idő beköszöntével évről évre minden kisgyerekes családban előkerül a téma: milyen szandált is vegyünk a kicsinek? A gyermek lábszerkezete a járás megkezdésével kezd fejlődni, ám csak 10-12 éves korra alakulnak ki a felnőttkorra jellemző terhelési felszínek és lábboltozatok.

Az egészséges fejlődés érdekében a nyári időszakban - különösen a bölcsődés, óvodás korosztály esetében - fontos, hogy minél többet szaladgáljon egyenetlen talajon, homokban, pázsiton, illetve kell egy jó szandál is.

A gyerekszandál kiválasztása

Rugalmas talp

Fontos, hogy a szandál talpa ne legyen túl lapos, a sarokrész mindig kicsit magasabban legyen, mint az orra - ez egyébként még felnőttlábbelik esetében is lényeges szempont. A talp pedig legyen rugalmas! Nem jó, ha túl merev, de az sem, ha könnyedén össze tudod hajtani a lábbelit. Az ideális, ha a szandál sarkát és orrát a kezeddel összenyomod, érezhető a rugózása. Az ilyen szandál járáskor segíti a gördülési fázist - minden korosztály esetében.

Zárt sarkú vagy nyitott sarkú?

Az igazán jól szellőző, nyitott sarkú fazonok csábítóak, de inkább nagyobb gyerekeknek ajánlhatóak. Ameddig a gyerek bokája még jobbra-balra kimozdul járás közben, fontos, hogy zárt sarkú fazont válassz neki, a cipő kérgi része, mely a sarkat stabilizálja, oldalirányba ne legyen nagyon elmozgatható. Ezek a zárt sarkú - esetleg magasított - szandálok megtámasztják a még laza ízületeket, segítenek a biztonságos járás kialakításában, nem engedik oldalra kidőlni a bokát. 

Ha 10 fokot dől befelé a boka, az bölcsődés-, kiscsoportos korban még életkori sajátosságnak tekinthető, ám ha ennél többet, akkor érdemes ortopéd orvosnak megmutatni a gyereket, mert előfordulhat, hogy szupinált szandálra lesz szükség. Ezek lényege, hogy a lábbeli talpának belső éle kicsit magasabban van, így a befelé dőlő bokát kiemeli. Hogy valóban szükségetek van-e ilyen típusú szandálra, azt azonban szakorvosnak kell megállapítania!

Nyitott vagy zárt orrú szandál?

Ha a kicsi csak most tanul járni, mindenképpen ajánlott kintre zárt orrú szandált választani - bölcsis benti szandálnak, illetve idősebb gyereknek jó a nyitott is. Ha még sokszor elesik, belerúg a csúszdába, játszótéri homokozó szélébe, kövekbe, ezzel a fazonnal óvhatod a lábujjakat és körmöket a kisebb-nagyobb sérülésektől. Nemcsak járni tanuló, de idősebb gyerekeknek is érdemes zárt orrú szandált venni, amennyiben a mozgása még nem elég ügyes, vagy sokat motorozik, esetleg a temperamentumából adódóan előszeretettel keveredik balesetveszélyes kalandokba. Ebben az esetben válassz olyan modellt, melynek orrára felér a gumitalp, mert így hosszabb életű lesz, tovább koptatható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetes anyagból

Részesítsd előnyben a természetes anyagokat! Ez a szandál esetében talán még fontosabb, mint az átmeneti cipőknél, hiszen nyáron az apró lábak is izzadnak, a szandált pedig sokszor zokni nélkül viselik. Természetesen a valódi bőrből készült darabok ára borsosabb, de ha terveztek még, vagy már van is kis tesó, érdemes egy uniszex színt választani, így jó eséllyel megörökölheti a kicsi. Egy jó minőségű, nem elhasználódott gyerekcipő akár két-három gyereket is kiszolgálhat élete során, hiszen a kicsik lába olyan gyorsan nő, hogy egy szezonnál tovább nem tudják viselni ugyanazt a lábbelit.

Így lesz csapatjátékos a testvérekből!

Ha a testvérek közötti szeretetteljes kötelék elmélyítése a lényeg, olyan célkitűzések kellenek, amik nem tárgyiasíthatók, az élményben és az együttműködés örömeiben teljesednek ki.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük