Hogyan kell megmosni a gyerek fogát? Már a tejfogak állapota sem mindegy
A tejfogak egészsége befolyásolja, hogy milyen lesz a maradandó fogak állapota.

fogmosas-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden egyes fogunk óriási kincs, ezért kezdettől fogva nagyon kell rájuk vigyázni. A szülő feladata, hogy a még magáról gondoskodni nem tudó kicsi helyett ezt megtegye, már akkor is, amikor még csak tejfogai vannak: azok állapota meghatározza a maradandó fogak egészségét.

Attól kezdve, hogy az első fogacskák növekedni kezdenek, el kell kezdeni a rendszeres fogmosást. Lehet, hogy a baba eleinte nem fogadja túl jól, de idővel könnyebb lehet a dolog.

Hogyan kell mosni a gyerek fogát?

Másként kell felnőttként vagy gyerekként, és másként kell babakorban is tisztítani a fogakat. Babák esetében a fognyakra 45 fokos szögben helyezett fogkefét körkörösen kell mozgatni. Kívül és belül is végig kell haladni a fogakon, de oda-vissza sikálni csak a rágófogak felszínét szabad a sérülésveszély miatt.

A gyerek fogát a felnőttekéhez hasonló szabályok szerint kell mosni. Szülőként fontos átadni a tudást a gyereknek, és nem hagyni, hogy egyedül bajlódjon a fogkefével, amikor még jóformán fogalma sincs, hogyan használja. Jó taktika, ha szülő és gyerek együtt mosnak fogat, mert így a gyereknek könnyebb megmutatni, mit kell csinálni. Kezdetben, kisiskolás korig a szülő végezze a gyerek fogmosásának oroszlánrészét, hogy semelyik rész ne maradjon ki.

Minden területtel legalább 30 másodpercet kell foglalkozni, így a fogmosás körülbelül 2 percig fog tartani. Maximum 5 percig szabad kihúzni a tisztítás időtartamát, fölötte már esélyes, hogy sérül az íny. Fontos, hogy a mosás ne legyen túl erős, de túl gyenge se.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fogkefe sörtéjét félig a fogra, félig az ínyre kell helyezni úgy, hogy a fogkefe és a fogak 45 fokos szögben legyenek. A fogkefét körkörösen kell mozgatni, majd, ha ez megvolt, felfelé irányuló, söprögető mozdulatokkal, így még hatékonyabb a tisztítás. Sikálni csak a rágófelszínt szabad, és ügyelni kell, hogy a belülre eső részek se maradjanak ki a fogmosásból.

Mivel kell megmosni a fogát?

A babának először nem biztos, hogy szerencsés gyerekfogkefét venni, mivel a pici szájában még az is túl nagy lesz, ráadásul nem lesz könnyű megközelíteni vele a fogacskákat. Kapható viszont ujjra húzható, szilikon fogkefe, mellyel könnyebb lehet megmosni azokat.

Gyerekfogkrémet 18 hónapos kor felett tanácsos használni. Ennek az íze is csalogatóbb, illetve tartalmában is biztonságosabb a felnőtteknek való fogkrémnél. Utóbbi használata a lenyelés veszélye miatt nem tanácsos. Napi kettő fogmosás ildomos, reggel és este. A gyereknek mindig korának megfelelő fogkefét kell választani, megbízható forrásból, és érdemes rászánni picivel több pénzt az olcsó verziók helyett. A figurás, színes nyél jó kedvcsináló a fogmosáshoz, de, ha ez nem lenne elég, korábbi cikkünkben a fogmosás megszerettetésére is adtunk tippeket.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük