Szeretni fogja a gyermek a fogmosást: 4 egyszerű módszer, amivel rászoktathatod

A kicsik szeretnek kibújni a fogmosás alól, azonban, ha játéknak látják, nem lesz vita.

Fogmosásra szoktatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres fogápolás elengedhetetlen, hiszen annak, aki nem figyel fogai épségére, később súlyos problémái lehetnek. Éppen emiatt fontos, hogy a gyerekeket időben megtanítsák a szülők a megfelelő szájhigiéniára. 

Azonban sokak számára gondot okoz, hogy a kicsiket rászoktassák a fogápolásra, hiszen a lurkók általában makacsok, és még nem teljesen értik, hogy mindez az ő érdekükben történik. 

Mikortól ideális a rászoktatás?

Érdemes az első tejfogak megjelenésekor kifejezetten babáknak gyártott fogkefével elkezdeni a tanítást. Nagyjából 18 hónapos kortól már gyerekfogkrémet is lehet használni. Kétéves korig naponta egyszer kell fogkrémet használni, de csak apró mennyiséget. Azonban két- és hatéves kor között már naponta kétszer ajánlott borsószemnyi fogkrémet használni.

fogmosás kisfiú

Fontos, hogy mindenképp gyerekfogkefét válassz, mert annak sokkal kisebb a feje, így kevésbé lesz zavaró a kicsi számára a mosási rituálé.

Hogyan lehet vonzóvá tenni a fogmosást?

Ha a gyermeket semmilyen módon nem tudod a mosdókagyló elé állítani, akkor érdemes bevetned néhány trükköt. 

Vegyétek meg együtt az eszközöket!

Kedvcsináló lehet a gyerek számára, ha hagyod, hogy ő maga válassza ki a fogkeféjét. A gyermekeknek még kifejezetten fontos a szín, illetve éppen az, hogy milyen figura szerepel a kefe nyelén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Az öblítős pohárra és a gyerekfogkrémre is vonatkozzon ez a szabály, hiszen, ha mindent ő választ ki, motivált lesz, hogy este, lefekvés előtt megmossa a fogait.

Legyen családi rutin a fogmosás!

A gyerekek szeretik utánozni azt, amit a felnőttek csinálnak, hiszen játéknak tekintik a családi mintákat. Így, ha reggel a fürdőben mosakodsz, ne zárd ki a kicsit, helyette hagyd, hogy nézze, hogyan is tisztítod a fogaid. Idővel ő is kedvet kap, és odaáll melléd, hogy fogat mosson. Sőt, akár rendszert is lehet ebből csinálni: mossatok együtt fogat minden este, lefekvés előtt.

Fogd fel játékosan a tisztítást!

A gyerekek imádnak játszani, ezért ezzel a módszerrel egyszerűen megszerettetheted a kicsivel a fogmosást. Találj ki egy mesét neki: mondd, hogy a szájában valamilyen aprócska képzeletbeli lények élnek, akik ártani akarnak a fogaknak, erre viszont csak a fogkefés ellentámadás lehet a megoldás. Fontos, hogy minél részletesebben taglald a történetet, hogy minél inkább beleélje magát a kicsi a sztoriba.

fogmosas

Az is jó trükk, ha fogmosás közben versenyeztek egymással. Például: ki tudja alaposabban megtisztítani a felső fogsorát? Emellett számos olyan gyerekmondóka és vers létezik, melyet direkt azért írtak meg, hogy a kicsiket motiválja a fogmosásra.

Ne maradjon el a jutalmazás!

Gyermekedet úgy is fogmosásra ösztönözheted, ha vezeted egy táblázatban, melyik nap mosott fogat, és melyik nap nem. Alkoss valamilyen szabályt: ha például már harminc napja megmosta reggel és este is a fogacskáit, akkor elmentek az állatkertbe. Természetesen az is fontos, hogy sűrűn megdicsérd, miután megmosta a fogát, mert akkor úgy érzi a gyermek, hogy valami jót csinált.

Fontos a tudatosság

Azért, hogy a gyermek életében tényleg rendszerré váljon a fogmosás, elengedhetetlen, hogy tudatosítsd benne, mennyire fontos a lepedéktől megszabadulni. Rendszeresen vidd el fogorvoshoz már kicsi korától, hogy minél inkább rögzüljön benne, hogy a fogakkal törődni kell, és a fogorvos nem feltétlenül jár fájdalommal.

A táplálkozásra is oda kell figyelni. Nézd meg a képeken, melyek azok az édességek, amelyeket tényleg csak ritkán adj a gyermekednek, ha nem szeretnéd, hogy rosszak legyenek a fogai.

Ha betartod mindezeket, akkor sokat teszel azért, hogy a gyermeked fogazatával minden rendben legyen, és később ne legyen szüksége túl sok fogorvosi beavatkozásra.

14 csábító, de annál károsabb édesség

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük