Cukinak hiszik, de nagyon káros: sok szülő ad ilyen napszemüveget a gyerekre

A gyereknapszemüveg sokszor többet árt, mint használ, sőt!

Ártalmas gyereknapszemüvegek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vicces, színes keretek, divatos színek, cukorfalat vagányság - a szülők gyakran elcsábulnak az árusoknál, és nem veszik elég komolyan a figyelmeztetést: az olcsó, nevenincs napszemüvegek ártalmasak a gyerek szemére.

Pedig, ha mérlegre tennénk a gyerek szemének egészségét és az aranyos megjelenést, amit a kis napszemüveg ad, nyilvánvaló, hogy nem a kiegészítő győzne.

Ezért ártanak az olcsó szemüvegek

A káros sugarakat csakis a megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüvegek szűrik meg. Mivel a gyerekek szeme még különösen érzékeny, esetükben ez hatványozottan fontos szempont. Ha nem rendelkezik megfelelő UV-szűrővel a gyereknek vásárolt napszemüveg, a sötét lencse mögött kitáguló pupilla védtelen a rá érkező UV-sugarakkal szemben. Az UV-sugarak a később kialakuló betegségek kockázatát fokozzák, így például a szürke hályogét, illetve a makuladegenerációét.

Nemcsak az UV-védelem okozhat gondot. Mivel az olcsó szemüvegek lencséje préselt plexi anyagból van, görbülete torzít. Hamar jelentkezhet fejfájás, szédülés, ráadásul hosszútávon a megterhelés látásromlást is okozhat. Az is kellemetlen, ha a lencse nem polarizált, így a rávetülő tükröződések zavarják a szemet.

Az olcsó szemüvegek keretének az anyaga is problémát okozhat. Ezeket gyakran készítik, vagy vonják be allergizáló vagy nyomot hagyó anyaggal. A gyerek bőrét meg kell védeni ezektől a veszélyektől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Hol ne vegyél napszemüveget?

Utcai árusoknál, piacokon, kirakodóvásárokban, aluljárókban nem szabad gyereknapszemüveget - és általában napszemüveget - venni, mert ezeknek a védelme még a matricájuk ellenére is kétséges.

A matricán egyébként azt is figyelni kell, UVA-, UVB- vagy UVC-sugarak ellen nyújt-e védelmet a szemüveg, hiszen az A-sugarak a legerősebbek, és, ha azok ellen nem véd a szemüveg, akkor mit sem ér.

Ha a gyereké lesz, a divatüzletekben vagy hipermarketekben kapható szemüveg megvételét is meg kell fontolni, még akkor is, ha ezek elvileg adnak UV-védelmet. A biztonság kedvéért a megvásárolt szemüveget érdemes használatba vétel előtt elvinni egy optikába, és megméretni az UV-védelmét.

Ha mindenképpen venni szeretnétek a gyereknek egy napszemüveget, mindenképpen optikában, megfelelő UV-védelemmel ellátott gyereknapszemüveget vásároljatok. Arra azonban mindenképp gondoljatok, hogy következő nyáron már jó eséllyel nem lesz jó rá a vásárolt drágább darab. Ki kell kérni az optikus tanácsát: felelősségteljes dolog, ha sokat fizetnétek a megfelelő védelemért, de nemcsak 20 ezer feletti, hanem már 5-6 ezer forint körüli, megbízható gyereknapszemüvegek is kaphatók.

Fotó: Getty Images.

Vakáció a 70-es, 80-as években: egész más volt a nyári szünet, mint ma

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük