Állandó takarítással is megbetegíthető a gyermek, ezeket a tisztítószereket kell elkerülni

Jó szándékból is lehet ártani, ezért fontos tisztában lenni a vegyszerek hatásával.

ThinkstockPhotos-480601735

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gondoskodó anyák sokszor jó szándékuk ellenére ártanak gyermekeiknek, ha olyan vegyszereket használnak a lakás napi takarítása közben, melyek súlyosan mérgezik az emberi szervezetet.

Az illatos, tisztára suvickolt gyerekszoba minden szülő álma, de a fertőtlenítés, a nem megfelelő kemikáliák használata egész életre kiható hormonális rendellenességet, allergiát, légzőszervi megbetegedéseket is okozhat.

Ne engedj a manipulációnak!

Annak ellenére, hogy a reklámok mást sugallnak, az apróságoknak sokat árthat a teljesen steril környezet. Nem szabad megrémülni a reklámok ijesztgetéseitől, mert nem biztos, hogy a hirdetett csodaszer nem okoz sokkal nagyobb bajt. A kockázatok azonban csökkenthetők, ha tisztában van vele az ember, milyen egészségre és környezetre káros anyagokat érdemes elkerülni.

2

Lúgos és savas tisztítószerek

A legnagyobb ellenség a klóros háztartási fertőtlenítő, ugyanis felboríthatja a hormonháztartást, illetve az asztma és allergia kialakulásáért is felelős lehet. Bőrrel közvetlenül érintkezve erősen maró hatású, de szellőztetés nélkül használva, belélegezve is hosszú távú roncsolódást okozhat.

A szintetikus takarítószerek hosszútávon mérgezik a környezetet. Egy alapos klóros felmosás - megfigyelések szerint főleg lányoknál - akár hetekig hatással lehet a szervezet hormonháztartására. Antibakteriális tisztítószert csak indokolt esetben jó használni. Ha mégis sor kerül rá egyéb esetekben, akkor ügyelni kell a megfelelő szellőztetésre, és csak minimális mennyiséget szabad a vízbe tenni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos, hogy többféle vegyszert összekeverni az esetleges kémiai reakció miatt tilos. A vízkőoldók és a lefolyótisztítók savas, maró hatásúak, lúgos szerekkel keveredve pedig mérgező klórgázt termelnek. Lehetőleg kerülni kell a boltban kapható változatot, és inkább ecettel vagy citromlével helyettesíteni azt.

Mosószerek, öblítők

A mosószerek, öblítők illatanyaga gyakran okoz allergiás tüneteket, és az MCS, vagyis a többszörös kémiai túlérzékenység kialakulásáért is felelős lehet. Tünetei változatosak lehetnek, ilyen a szorongás, a depresszió, a koncentrációzavar, a hasmenés, a kimerültség, a légzési nehézség és az ingerlékenység. Akár rohamokat is okozhat.

Gyermekeknél jelentkező ismertetőjelei a sötét, karikás szemek, a hiperaktivitás, a viselkedési zavar, a koncentrációhiány, a vörös arc és fülek. A tünetek nem azonnal jelentkeznek, de, miután megjelennek, hosszú hetekig nem múlnak el. Ezek az elváltozások is hormonális eredetűek, és feltétlenül kezelésre szorulnak.

Festékek

Az úgynevezett tisztasági festés is sokat árthat, mert sok beltéri falfesték tartalmaz rákkeltő anyagokat. A legtöbb termékből formaldehid párolog ki, ami veszélyes, ezért az Egészségügyi Világszervezet rákkeltő hatású anyaggá nyilvánította. Érdemes olyan festéket választani, ha drágább is, ami nem ártalmas. Ebben segítenek a festéküzletek szakemberei.

Rovarirtó szerek

Ha a lakásban elszaporodtak a rovarok, semmiképp sem szabad erős vegyszerekkel védekezni, különösen, ha gyerek van a háznál. Mindenképpen olyan rovarirtót kell használni, ami nem ártalmas az emberi szervezetre, és első körben bevethetők házi trükkök is, mint például a kávézacc. Szaksegítséget érdemes kérni, amennyiben a lakásban tarthatatlanná válik a helyzet.

A környezetbarát otthon kialakítása

Vegyszermentesen takarítani nem lehetetlen, hosszútávon olcsóbb is, mint megvásárolni a szintetikus tisztítószereket. Bátran használható a mindennapi takarításhoz a szódabikarbóna, az ecet, a konyhasó, a mosáshoz mosódió és mosószóda. Ha valaki ragaszkodik a boltban megvásárolható anyagokhoz, lúg, foszfát és sav nélküli, környezetbarát termékeket kell keresni.

Fontos, hogy a gyerek életkörülményei igényesek legyenek, de ne felejtsd el azt a régi népi bölcsességet, ami úgy tartja, egy gyermeknek legalább másfél kiló koszt kell megennie, mire felnő, hogy erős immunrendszere legyen.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük