Otthon is veszélyben a gyerek

15 mérgező dolog az otthonodban

Ismerd meg, milyen rejtett veszélyforrások leselkednek gyermekedre a lakásban!

Dia

BútorápolóA takarítás során alkalmazott bútorápoló belélegezve még felnőttek számára is mérgező lehet, egy gyerkőc szervezete azonban még kevésbé toleráns. Az illatos anyag ráadásul kóstolásra is csábít: lehetőség szerint mellőzd, ha kisgyerek van a családban!Kapcsolódó cikk:A hónapokig ragyogó, karcmentes bútorok titka »

Bútorápoló

A takarítás során alkalmazott bútorápoló belélegezve még felnőttek számára is mérgező lehet, egy gyerkőc szervezete azonban még kevésbé toleráns. Az illatos anyag ráadásul kóstolásra is csábít: lehetőség szerint mellőzd, ha kisgyerek van a családban!

Kapcsolódó cikk:
A hónapokig ragyogó, karcmentes bútorok titka »

Dia

Körömlakk és -lemosóA körömlakk és a lemosó is erőteljesen illékony anyag, a régebbi, acetont is tartalmazó termékek pedig különösen veszélyesek. Ezek ugyanis nem csak gyúlékonyak, de belélegezve mérgezőek is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy ha egy óvatlan gyerkőc belekortyol, halálos.Kapcsolódó galéria:A csábító nő kelléktára »

Körömlakk és -lemosó

A körömlakk és a lemosó is erőteljesen illékony anyag, a régebbi, acetont is tartalmazó termékek pedig különösen veszélyesek. Ezek ugyanis nem csak gyúlékonyak, de belélegezve mérgezőek is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy ha egy óvatlan gyerkőc belekortyol, halálos.

Kapcsolódó galéria:
A csábító nő kelléktára »

Dia

FogkrémNem véletlen, hogy az egészen fiatal apróságok számára speciális fluoridmentes készítmények ajánlottak. A mentol, és a paszta számos más összetevője is ártalmas lehet. Nem árt, ha a gyerekfogkrémet is elzárva tartod, és csak a mosdó mellett veszed elő. Túladagolás esetén ugyanis még a kicsiknek szánt termék is hányáshoz, haspuffadáshoz vezethet.

Fogkrém

Nem véletlen, hogy az egészen fiatal apróságok számára speciális fluoridmentes készítmények ajánlottak. A mentol, és a paszta számos más összetevője is ártalmas lehet. Nem árt, ha a gyerekfogkrémet is elzárva tartod, és csak a mosdó mellett veszed elő. Túladagolás esetén ugyanis még a kicsiknek szánt termék is hányáshoz, haspuffadáshoz vezethet.

Dia

Rovarriasztó szerekBár az elektromos szúnyogriasztók csomagolásán is szerepel, hogy kizárólag jól szellőző helyiségben használhatóak, gyerek mellett nem árt, ha inkább a szúnyoghálóra hagyatkozol. Ami a rovarok számára méreg, az gyermekednek sem tesz jót, ráadásul egyes riasztószerekben rákkeltő anyagokat is találtak.Kapcsolódó cikk:3 rejtett veszélyforrás, amitől óvd a gyereket »

Rovarriasztó szerek

Bár az elektromos szúnyogriasztók csomagolásán is szerepel, hogy kizárólag jól szellőző helyiségben használhatóak, gyerek mellett nem árt, ha inkább a szúnyoghálóra hagyatkozol. Ami a rovarok számára méreg, az gyermekednek sem tesz jót, ráadásul egyes riasztószerekben rákkeltő anyagokat is találtak.

Kapcsolódó cikk:
3 rejtett veszélyforrás, amitől óvd a gyereket »

Dia

CipőkrémAmint gyereked mászni kezd, nem árt, ha a tisztító szereket magasabb régióba költözteted. A cipőkrém ugyanis állagra és kinézetre is kifejezetten csábító lehet, összetevői azonban rosszullétet, hányást okozhatnak.Kapcsolódó cikk:A 3 legügyesebb cipész a városban »

Cipőkrém

Amint gyereked mászni kezd, nem árt, ha a tisztító szereket magasabb régióba költözteted. A cipőkrém ugyanis állagra és kinézetre is kifejezetten csábító lehet, összetevői azonban rosszullétet, hányást okozhatnak.

Kapcsolódó cikk:
A 3 legügyesebb cipész a városban »

Dia

TusfürdőkAmi a tisztálkodószereket illeti, nem az a legveszélyesebb eshetőség, hogy gyermeked belekortyol a flakonba. Számos tisztálkodószerben találhatók kőolajszármazékok, ezek a termékek pedig egytől-egyig lassú méregnek tekinthetőek.

Tusfürdők

Ami a tisztálkodószereket illeti, nem az a legveszélyesebb eshetőség, hogy gyermeked belekortyol a flakonba. Számos tisztálkodószerben találhatók kőolajszármazékok, ezek a termékek pedig egytől-egyig lassú méregnek tekinthetőek.

Dia

JátékokA nem megfelelően ellenőrzött termékekben számos mérgező anyag lehet. Az ólom, a rákkeltő CMR anyagok, és a ftalátok a leggyakoribb káros anyagok, melyeket a legkedvesebb gyerekholmik is tartalmazhatnak. Ha a lehető legbiztonságosabb játékot szeretnéd venni porontyodnak, keresd a biztonsági jegyet!Kapcsolódó cikk:4 veszélyes, mérgező anyag a gyerekjátékokban »

Játékok

A nem megfelelően ellenőrzött termékekben számos mérgező anyag lehet. Az ólom, a rákkeltő CMR anyagok, és a ftalátok a leggyakoribb káros anyagok, melyeket a legkedvesebb gyerekholmik is tartalmazhatnak. Ha a lehető legbiztonságosabb játékot szeretnéd venni porontyodnak, keresd a biztonsági jegyet!

Kapcsolódó cikk:
4 veszélyes, mérgező anyag a gyerekjátékokban »

Dia

SzobanövényekLakásod díszei nem feltétlenül ártalmatlanok gyermekedre nézve. Számos növény, köztük a mikulásvirág is okozhat gyomorpanaszokat, hányingert és hányást, márpedig a picik minden színes és hangsúlyos növényt előszeretettel megkóstolnak.Kapcsolódó cikk:4 mérgező szobanövény, amit ne tarts a gyerek mellett »

Szobanövények

Lakásod díszei nem feltétlenül ártalmatlanok gyermekedre nézve. Számos növény, köztük a mikulásvirág is okozhat gyomorpanaszokat, hányingert és hányást, márpedig a picik minden színes és hangsúlyos növényt előszeretettel megkóstolnak.

Kapcsolódó cikk:
4 mérgező szobanövény, amit ne tarts a gyerek mellett »

Dia

MosószerekNem árt, ha a csábító flakonban lévő mosószert is távol tartod a gyerektől, bár nem csak elfogyasztva lehet káros hatása. Előfordulhat, hogy a kicsi bőre nem bírja a mosóporos textileket, még alapos öblítés után sem, ebben az esetben próbálj mosódiót alkalmazni.Kapcsolódó cikk:Rákot okozó mérgek a lakásodban »

Mosószerek

Nem árt, ha a csábító flakonban lévő mosószert is távol tartod a gyerektől, bár nem csak elfogyasztva lehet káros hatása. Előfordulhat, hogy a kicsi bőre nem bírja a mosóporos textileket, még alapos öblítés után sem, ebben az esetben próbálj mosódiót alkalmazni.

Kapcsolódó cikk:
Rákot okozó mérgek a lakásodban »

Dia

MosogatószerA mosogatószer csábítóan habzik, ami könnyen megihleti a határtalan gyermeki fantáziát. Jobb esetben egy nyalintásból rájön a pici, hogy ez keserű és rossz, de rosszabbul is elsülhet a kaland. Amíg egészen kicsi a gyermeked, nem árt, ha a mosogató alatti, vegyszerekkel teli részleghez sem fér hozzá.

Mosogatószer

A mosogatószer csábítóan habzik, ami könnyen megihleti a határtalan gyermeki fantáziát. Jobb esetben egy nyalintásból rájön a pici, hogy ez keserű és rossz, de rosszabbul is elsülhet a kaland. Amíg egészen kicsi a gyermeked, nem árt, ha a mosogató alatti, vegyszerekkel teli részleghez sem fér hozzá.

Dia

CigarettafüstDohányzó anya mellett nem csak a méhen belül lehet nehéz a gyerkőc élete. A passzív dohányzás közismert ártalmai mellett a füst a fejlődő immunrendszernek sem tesz jót.Kapcsolódó cikk:3 forradalmian új leszoktató módszer »

Cigarettafüst

Dohányzó anya mellett nem csak a méhen belül lehet nehéz a gyerkőc élete. A passzív dohányzás közismert ártalmai mellett a füst a fejlődő immunrendszernek sem tesz jót.

Kapcsolódó cikk:
3 forradalmian új leszoktató módszer »

Dia

Smink eszközökSminkes táskád szintén a csábító, szivárvány színű holmik kelléktára lehet gyermekednek. Egy rudacska rúzs vagy egy kis szemhénypúder azonban nem csak a bőrre kenve ártalmas hosszabb távon, de még veszélyesebb, ha a gyerkőc belekóstol.Kapcsolódó cikk:Az 5 legmérgezőbb vegyszer, amit minden nap használsz »

Smink eszközök

Sminkes táskád szintén a csábító, szivárvány színű holmik kelléktára lehet gyermekednek. Egy rudacska rúzs vagy egy kis szemhénypúder azonban nem csak a bőrre kenve ártalmas hosszabb távon, de még veszélyesebb, ha a gyerkőc belekóstol.

Kapcsolódó cikk:
Az 5 legmérgezőbb vegyszer, amit minden nap használsz »

Dia

GyógyszerekA gyógyszeresfiók esetében feltétlenül ügyelned kell a szigorú biztonságra. Gyermeked soha ne juthasson felügyelet nélkül orvossághoz, és te se tituláld cukorkának a tablettákat, csak azért, hogy bevegye, amikor kell. Amennyire csak lehet, legyen tudatában annak, hogy a gyógyszerek veszélyesek.

Gyógyszerek

A gyógyszeresfiók esetében feltétlenül ügyelned kell a szigorú biztonságra. Gyermeked soha ne juthasson felügyelet nélkül orvossághoz, és te se tituláld cukorkának a tablettákat, csak azért, hogy bevegye, amikor kell. Amennyire csak lehet, legyen tudatában annak, hogy a gyógyszerek veszélyesek.

Dia

GyufaA gyufa nem csak azért veszélyes, mert könnyen gyullad, ha pedig óvatlan csemete kezébe kerül, akár az egész lakás is vele együtt. A fejében található foszfor erős méreg, amit semmiképpen sem szabad a gyereknek megnyalnia.Kapcsolódó cikk:4 életveszélyes otthoni gyerekbaleset »

Gyufa

A gyufa nem csak azért veszélyes, mert könnyen gyullad, ha pedig óvatlan csemete kezébe kerül, akár az egész lakás is vele együtt. A fejében található foszfor erős méreg, amit semmiképpen sem szabad a gyereknek megnyalnia.

Kapcsolódó cikk:
4 életveszélyes otthoni gyerekbaleset »

Dia

TisztítószerekPróbálj meg a takarítás során minél kevesebb vegyszert alkalmazni. A hipót lehetőség szerint kerüld, inkább alkalmazz klór tartalmú fertőtlenítőszereket, vízkőoldóként pedig ecetet.Kapcsolódó cikk:A 13 legveszélyesebb anyag a tisztítószerekben »

Tisztítószerek

Próbálj meg a takarítás során minél kevesebb vegyszert alkalmazni. A hipót lehetőség szerint kerüld, inkább alkalmazz klór tartalmú fertőtlenítőszereket, vízkőoldóként pedig ecetet.

Kapcsolódó cikk:
A 13 legveszélyesebb anyag a tisztítószerekben »
Ezt is szeretjük
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: