Nyaralás kamasszal: hogyan tehető számára vonzóvá a családi kiruccanás?

Van az az időszak, amikor ez sem egyszerű.

borond
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A családi kiruccanás egy idő után kisebb örömet jelent a gyereknek, aki egykor még ujjongva szaladgált egyik szobából a másikba a nyaralás szó hallatán.

A kamaszkorú gyerekek a legfelkészültebb szülők számára is feladják a leckét, így akkor is göröngyös lehet az út, ha nyaralni megy a család. Egy kis turpissággal sok kisebb összezördülésnek vagy grimasznak elébe lehet menni.

Legyen szabadsága

Sok nyaralni készülő család vét abban, hogy nem veszi figyelembe, hogy a kamaszok számára létszükséglet a magánélet és a külön töltött szabadidő. Ha mód van rá, akkor a kivett apartmanban kapjon külön szobát a kamasz. Paravánnal megoldható egy szobarész szeparálása is. Kemping esetén a többhelyiséges sátorban a kamasz kapjon külön kuckót vagy önálló iglusátrat - persze, közvetlenül a családé mellett. Ha a kamasz előre tudja, hogy akkor vonul el, amikor akar, szívesebben indulhat útnak.

Azt, hogy a szülő engedi-e önállóan járkálni ide-oda a gyereket a nyaraláson, maga dönti el. A kérdésben mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kamasz itthon mennyire talpraesett, milyen a vérmérséklete, és mennyire tartja magát az előre egyeztetett dolgokhoz.

Izgalmas programok

A strand és a szálloda vagy kemping között ingázni nap nap után nem elég izgalmas program a kamasznak. A szülőnek tudnia kell, hogy koránál fogva a gyereknek már izgalmasabb, ingergazdagabb kikapcsolódásra van szüksége, és eszerint érdemes tervezni.

Minél változatosabbak a napok, annál szívesebben utazik a kamasz. Csupán meg kell említeni előre pár lehetőséget, ami előrevetíti, mivel telik majd a hét. Erre a nyaralásra jobb nem a legcsendesebb úti célt választani. Külön előnyös, ha a városban, ahová a család utazik, éppen rendezvénysorozat van műsorokkal, koncertekkel. Semmibe sem kerül az utcai szórakozás, mégis ezernyi ingert jelent, amire a kamasz szomjazik.

Sok kamasz szívesen fotózik. Ha a szülő elhinti, milyen szép a hely, és milyen szuper képeket lehet majd ott csinálni, a kamasz azonnal fellelkesülhet, ahogyan attól is, ha a helyen van lehetőség kipróbálni valami újat, például a wakeboardozást. Ez ugyan nem olcsó, de, ha van rá keret, akkor ez is lehet egy kamaszcsalogató tényező.

A cikk az ajánló után folytatódik

A múzeumlátogatás és egyéb "szárazabb" programok legyenek opcionálisak a kamasz számára. Lényeges tudnivaló, hogy a program megtervezésében mindig ki kell kérni a kamasz véleményét is, hogy érezze, nem kisgyerekként kezelik, és van beleszólása annak alakulásába. Kompromisszumkészséget természetesen el lehet, és el is kell várni.

Apropó, felnőttként kezelés: ha a szülő elmondja a kamasznak, milyen megnyugtató számára, hogy ő már ilyen nagy, és megköszöni, ha számíthat a figyelmére a nyaraláson a kisebb testvérek körül, a kamasz számára ez nagyon pozitív és lelkesítő visszajelzés lehet.

Ne legyen mobilstop!

Végül a jó öreg mobiltelefon-probléma. Sajnos túl sokat foglalkoznak vele a kamaszok, de jobb, ha a szülő tízig számol, és gondolkodik, mielőtt meghirdetné a kényszerűen internetmentes nyaralást. A nettől való egyhetes tiltás ugyanis azonnali ellenállást, duzzogást fog kiváltani a kamaszból.

Inkább érdemes - előre jelezve a lazaságot - megkérdezni, külföldön is él-e a mobilnet-előfizetés, vagy mellékesen megjegyezni, hogy szerencsére lesz wifi a balatoni apartmanhoz. Sokszor, ha egy lehetőség adott, a kamasz - mint az ember általában - nem érez olyan késztetést élni vele, mint, amikor tudja, hogy el akarják tiltani tőle. Ha lesz sok jó program, remélhetőleg úgyis ritkábban nyúl majd a telefonjáért. Kár előre összeveszni, hogy majd dacból is mobilozzon.

Ezt is szeretjük