Miért bántja a gyerek az állatokat? Ez az a pont, ami már lelki problémára utalhat
A gyerek magatartását rengeteg tényező befolyásolja, amiknek hatására bizonyos viselkedések felerősödhetnek.

gyerekbántalmazás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok gyönyörű történet szól a kicsik és az állatok kapcsolatáról, de mi van, ha a gyerek egyáltalán nem barátságos a négylábúakkal? A természetes kíváncsiság egy ideig magyarázhatja, ha meghúzkodja a cica farkát, de a szándékos durvaság bizony intő jel lehet, hogy valami nincs rendben a gyerek lelkével.

A gyerekek, mivel még nincsenek rá megfelelő szavaik, sokszor a tetteikkel fejezik ki, ha valami problémájuk van. Bár az ember nem szívesen ismeri be, ha gyermeke olyasmit tesz, ami aggasztó, nem szabad a szőnyeg alá söpörni. 

Az állatbántalmazás mögött meghúzódó okok

A gyerekeket legtöbbször puszta kíváncsiság vezérli, gyakran játékból fogják meg erősebben az állatokat, vagy húzzák meg a macska farkát. Bizonyos korban még nincsenek tisztában a saját erejükkel, illetve azzal, hogy az állatok is éreznek fájdalmat. Idővel megtanulják, mint azt, hogy ha a sütő meleg, nem szabad belenyúlni, vagy villával ne piszkálják a konnektorokat. 

Azonban nem csak ez motiválhatja a kicsit az ijesztő tettekre, egy kutatás szerint más mozgatórugója is lehet az állatok bántalmazásának.

  • Felfedezési vágy esetén a gyerek véletlenül bántalmazta vagy rosszabb esetben ölte meg az állatot, valójában csak szerette volna alaposan megvizsgálni, játszani vele.
  • Csoportnyomás hatására is megtörténhet a baj, kerülhet olyan közegbe, ahol erre biztatják, vagy felnőtt is parancsolhatta neki. Ha felmerül ennek gyanúja, érdemes figyelni a jelekre, esetleg elbeszélgetni a játszótársak szüleivel.
  • Alacsony önértékelés, barátok hiánya, és az ebből fakadó gyenge iskolai teljesítmény is oka lehet, ha egy magánál még gyengébbnek tartott élőlényen vezeti le a feszültséget.
  • A gyerek unatkozott, vagy depressziós hangulata vezérelte, nem maga a bántás vagy annak hatása volt a cél.
  • Elképzelhető, hogy valamiért ijesztő számára, vagy negatív élmény érte az állattal kapcsolatban, ezért bántja. 
  • Az is lehet, hogy egyszerűen követi a példát, amit a szüleitől vagy a környezetében látott. A gyerekek mindent megfigyelnek, körülöttük érdemes kétszer átgondolni, miket teszünk vagy mondunk - lehet, hogy picit meglegyintettük korábban a macskát, amit ő erős veréssel utánoz.
  • Drasztikus véglet, ha a kicsi olyan szorosan kötődik az állathoz, hogy inkább megöli, hogy mások ne tudják bántani. A fordítottja is igaz: bánthatja testvére állatát, hogy megijessze.
  • Esetenként gyermekabúzusra is utalhat, így dolgozza fel áldozatszerepét, egy gyengébb lényre vetíti fájdalmát, aki felett uralkodhat.
  • Mentális betegség meglétét jelezheti, ám ennek vannak megelőző jelei.

Számos ok van tehát, ami miatt bántja a gyerek az állatokat, de alapos vizsgálatot igényel, ha többször előfordul. Jelentősen megnehezíti az okok feltérképezést, hogy hétéves kortól a gyerekkori amnézia miatt a 3-4 éves kor előtti emlékek elvesznek.

Mikor kell aggódni?

Joni E. Johnston, pszichológus szerint a korcsoportok elkülönítése segíthet a probléma helyes kezelésében és megoldásában.

Az 1-6 év közötti korosztály tagjai a felfedezők. Még nem érett a gondolkodásuk, hogy megértsék, az állatok is éreznek, és nem lehet játékként bánni velük. Nekik még magyarázni kell, hogy az állatok bántása épp olyan rossz, mint az emberek bántása. 3-4 éves kortól azonban elvárható, ha már beszéltünk erről a gyerekkel, és találkozott velük, hogy ne legyen agresszív az állatokkal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

6-7 és 12 éves kor közötti csoport tagjai így jelezhetik, hogy segítségre van szükségük. Ezek a gyerekek már tisztában vannak azzal, hogy fájdalmat okoznak az állatoknak. A viselkedés nem a tudás hiányából fakad, sokkal inkább mélyebb pszichológiai problémára utal. Korábbi tanulmányok bizonyították, hogy az állatbántalmazó gyerekek harmada szexuálisan vagy fizikálisan bántalmazott volt. Ilyenkor már szakember segítségére van szükség. Ugyan minden szülő tudja, hogyan kell bánni saját gyerekével, van az a pont, amikor nem szégyen segítséget kérni. Nem normális, hogyha ilyen korban még mindig bántja az állatokat.

12 éves kor fölött már a magatartászavaros tinédzserek vannak, akiknél más antiszociális viselkedésformák is kiütköznek. Előfordulhat, hogy egy csoport hatására kínoznak vagy ölnek meg állatot, de az unalom vagy a kontroll megszerzésének a vágya is kiválthatja. Ilyenkor azonnal szakember segítségére van szükség.

gyerek baj
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

Nem minden állatokkal szembeni erőszakos viselkedés jelenti, hogy valaki felnőtt korában is ilyen lesz. Azonban bezárni egy állatot szűk helyre, családi veszekedés után ok nélküli megverni, élvezettel nézni, ahogy szenved, gondot jelent. Főleg olyankor, ha annak ellenére visszatérő a viselkedésforma, hogy a szülők korábban már letisztázták vele a problémát.

Kommunikáció

A kommunikáció kulcsfontosságú, és az egyetlen hatékony módszer. Nem szabad erőszakkal válaszolni a gyerek felfedezési korszakában, finoman próbáljuk vezetni a jó útra, értessük meg vele, hogy fájdalmat okoz ezzel, a legtöbbször már ennek ténye eltántorítja őket a jövőben a hasonló tettektől. Érdemes felfedezni a környezetét, beszélni tanáraival, óvónénivel vagy óvóbácsival, hogy teljes legyen a kép a gyerek mindennapi tevékenységeiről. Ha kiderül, hogy gyakran, szándékosan bánt állatokat, már szakember segítségére, gyerekpszichológus véleményére lehet szükség. Ezzel a szülőnek sem könnyű szembesülni, mégis fontos, hogy ne bagatellizálja el a dolgot.

Állatok, akik meghálálták az embereknek, amit értük tettek

Megmutatták, milyen csodálatos módon köszönték meg az állatok azt, hogy megmentették őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük