A gyerek egészsége bánhatja: 3 dolog, amire vigyázzatok a kinti grillezésnél
A grillen sütött étel ínycsiklandó, de sajnos nem veszélytelen.
A legkedveltebb nyári programok egyike a kinti sütögetés, amit kicsik és felnőttek egyaránt élveznek. Sajnos azonban a grillezésnek rossz vége is lehet, de nem csak a forró grillsütő jelentette égési sérülés veszélye miatt.
Mire kell figyelni grillezésnél?
Grillezéskor általában hússütésre kerül sor, illetve sokan sajtot vagy zöldségeket is tesznek a rácsra. Fontos, hogy ezek az alapanyagok frissek legyenek, megbízható forrásból származzanak, és alaposan meg legyenek tisztítva, felkészítve a sütésre. Ezek alapvető dolgok, ám az egészséget sokkal komolyabb veszélyek is fenyegethetik grillezéskor - úgymint a parazitával való fertőződés, a szalmonella, illetve a szervezetbe jutó rákkeltő anyagok.
Fertőzhet a hús
Nagyon fontos, hogy a hús alaposan süljön át. Még ha úgy is látjátok, a külseje megpirult, belül még nyers maradhatott. Ismervén a különféle húsok sütési idejét, tartsátok be azt kint is.
Amennyiben erre nem figyeltek, komoly betegség lehetőségével kell számolnotok. A nyers vagy félig nyers hús a szervezetbe juttathat ugyanis parazitákat, amelyek idővel akár halált is okozhatnak. Ilyen fertőzés például a trichinellózis, amelyet a főtlen, illetve sületlen sertéshús okozhat. A rosszul elkészített húsban lárvák maradhatnak, amelyek az emésztőnedvek hatására életképessé válnak, és a vékonybélben kifejlett féreggé alakulnak.
A lárvák véráramba jutása lázat, szemhéjduzzanatot, nehézlégzést okoz, a betegség tünetei általában kettő-nyolc napon belül jelentkeznek.
Szalmonella
Ha nyersek maradtak kissé a húsok, ha nem, sajnos nem megfelelően tárolva szalmonellafertőzést okozhatnak. A kész húsokat azonnal el kell fogyasztani, vagy hűtőbe tenni, a bajt elkerülendő.
Rákkeltő anyagok
A grillezés során a húsra és más grillezett ételekre rákkeltő anyagok kerülhetnek. Az egyik ilyen, ha a hús megég, és szenes lesz. Az elfogyasztott szén nemcsak székrekedést okozhat, de rákkeltő is. A túlsült kéregben, ha kilogrammonként nézzük, hatszáz szál cigarettának megfelelő káros anyag, úgynevezett benziprén van. A húslére is vigyázni kell, ha a szénre csöpög, és felcsapnak a lángok, HCA és PAH vegyületek képződnek, amelyek belélegezve rákkeltőek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Grillezéskor a tűzgyújtáshoz direkt erre a célra árult anyagokat szabad csak használni, papírral, szeméttel nem szabad tüzet rakni a felcsapó mérgező gázok miatt. Erre a célra fa vagy faszén és gyújtófolyadék használandó. A folyadékkal be kell locsolni a fát vagy a szenet, majd meggyújtani, és addig égetni, amíg parázs nem lesz. Eddig a pillanatig nem szabad elkezdeni a sütést. A flakont tartsd távol a gyerektől, mert a folyadék súlyosan mérgező és irritatív.
OLVASD EL EZT IS!
- kisgyerek
- paradicsom
Antioxidáns, rákellenes, és segíti az emésztést: a paradicsom 5 áldásos tulajdonsága
- gyümölcs
- kisgyerek
A málna 5 jótékony egészségügyi hatása: sokan nem is sejtik
- gyümölcs
- kisgyerek