"Jól érzem magam a bőrömben!" Gombos Edina őszintén mesélt új terveiről
Gombos Edina nemrég könyvet jelentetett meg, tudj meg róla többet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gombos Edina immáron 20 éve dolgozik a média világában. Arcát és hangját a tévéből és a rádióból már bizonyára ismered, ám a műsorvezető nemrég egészen új vizekre evezett: egy interaktív, foglalkoztató könyvet jelentetett meg gyerekeknek, Első naplóm címmel. Ennek kapcsán sikerült beszélgetni vele. Edina rávilágított, miért annyira fontos számára a könyvszerkesztői munka, és közben némi bepillantást engedett a magánéletébe is.

Edina a műsorvezetés mellett már többször belekósolt a könyszerkesztésbe is

- Az új könyved címe: Első naplóm. Te vezetsz, vagy vezettél valaha naplót?

- A határidőnaplómba szinte mindent beleírogatok, így vissza tudom nézni, mikor mit csináltam.

Sajnos mostanság nincs időm annyira részletes naplót vezetni, mint gyermekkoromban, de akkoriban nagyon jellemző volt rám, hogy a gondolataimat leírtam. Amíg nem volt ez a számítógépes világ, szívesen írogattunk.

- Akkor nyilván ez ihletett meg egy olyan könyvre, amibe a gyerekek is le tudják jegyezni a legfőbb gondolataikat.

- A kisiskolások, akiket most megszólítok, talán még nem mindent számítógéppel csinálnak, és örülnek annak, hogy megtanultak írni, olvasni. A 7-12 évesek szeretik papírra vetni, leírni a gondolataikat, mindazt, ami foglalkoztatja őket. Elsősorban az motivált, hogy ezt lehetővé tegyük számukra egy érdekes könyv segítségével.

- Az Első naplóm az Ünnepi Könyvhétre jelent meg, tulajdonképpen ott debütált. Hogyan fogadták a gyerekek, tetszett nekik?

- A standunkon ki voltak rakva a könyvből kimásolt részletek, és azt vehették kézbe a gyerekek. Tulajdonképpen nem is nagyon kellett nekik szólni, maguktól jöttek oda, és nézték a Napló Banda tagjait, akik nagy papírmasé alakként őrködtek az asztalunknál. Az iskolások rögtön leültek, és elkezdtek rajzolgatni, látszott, hogy igényük van egy ilyen jellegű foglalkoztató könyvre. Volt egy kislány, aki nem sétált tovább a szüleivel, kérte, hogy maradhasson, és olvasgathassa a naplót. Ez nekem jólesett, és azt gondolom, hogy pozitív visszajelzés volt.

- Gondolod, hogy Miranda is fogja a könyvet használni, amikor már kisiskolás lesz?

- Mielőtt megszületett a könyv, rengeteget beszélgettem kisiskoláskorú gyerekekkel, hogy megismerjem a gondolatvilágukat. Ők adták az ötletet a tartalomhoz, amit aztán a lányom véleményezett. Amikor Miri meglátta a nyomdába kerülő változatot, rögtön beleszeretett a figurákba, a Napló Banda tagjaiba, és teleirkálta a lapokat az ő kis vonalkáival, amiket betűnek gondolt. Nagyon szeret rajzolni, írogatni, így biztos vagyok benne, hogy élvezni fogja ezt a naplót akkor is, amikor már nagyobbacska lesz.

- Anyai szemmel szerkeszted a Gombos Könyvek-sorozatot, Miranda inspirálja őket, vagy inkább a kreatív, gondolkodó ember?

- A sorozat a Babanaplóval indult négy évvel ezelőtt, amikor kismama voltam. Akkoriban nem tudtam mibe írni az élményeimet, befűzögetni a fényképeket, ultrahangos felvételeket, ezért készítettem el ezt a könyvet magamnak és a többi anyukának. A Babanapló hatalmas siker lett, és ez adta a lökést a folytatáshoz.

A gyerekeknek nagyon tetszik a könyv

Három újabb babás-mamás könyv után jutottunk el most az Első naplómhoz. A Partvonal Kiadó dolgozóival folyamatosan ötletelek, megnézzük, mire lenne még szükség, milyen kiadványra lenne még igény.

- Téged elsősorban a tévéből és a rádióból ismernek az emberek, miért fordultál a könyvszerkesztés felé? Ezek távlati tervek, szeretnél új irányba elmozdulni?

- Az írás szeretete mindig is megvolt nálam, ez az alap a munkáimnál, hiszen hírszerkesztő-hírolvasóként kezdtem a pályámat. Tehát nem egy újfajta ötletről van szó, az írás mindig is az életem része volt. Ráadásul érdekel a könyvkiadás is, már tinédzserként nyomdában dolgoztam, úgyhogy ezt a világot, illetve a könyvszerkesztést jól ismerem.

- A család és a munka mellett mikor tudsz időt szakítani az olvasásra?

- Az olvasás számomra feszültséglevezetés, és ragaszkodom a klasszikus könyvformához, elképzelhetetlennek tartom, hogy az interneten olvassak regényt. Szeretem a könyvet megfogni, lapozni, az illatát érezni, a könyvek szerelemese vagyok, bár mostanában elsősorban Miranda miatt inkább csak mesekönyvek kerülnek a kezembe. Nem telhet el úgy este, hogy ne olvasnék valamit neki. Ez nálunk egy közös rituálé.

- Milyen könyveket olvasol szívesen?

- Nagyon vegyes az érdeklődésem, történelmi regényeket, más kultúrákról szóló könyveket olvasok, de szeretek elmozdulni a krimi felé is. Nemrégiben például kaptam egy nagyon érdekes kéziratot ebben a műfajban, de korábban volt rá példa, hogy az egyik kollégám kért meg arra, hogy véleményezzem a romantikus regényét.

- Ha Mirandának olvasol, akkor inkább a klasszikusoknál maradsz, vagy kortárs művekben gondolkodsz?

- Mindig jó érzékkel választ, nem szereti a modern, nagy szemű, rémisztő figurákat, főként olyan könyvekből olvasok neki, amiket gyerekként én is szerettem. Nagy kedvenc a Vuk és a Misi mókus.

Gombos Edina: Első naplóm

Az Első naplóm egy interaktív gyereknapló, mely speciálisan a kisiskolás korosztálynak szól. A frissen írni és olvasni tudó gyerekben buzog az önkifejezés vágya, játékos kérdésein és feladatain keresztül az interaktív gyereknapló ennek enged teret. Színezd, vágd, ragaszd be, írj vagy épp folytasd a rajzot – ilyen és ehhez hasonló kalandok várják a gyereket a könyvben. Itthon eddig hiányzott, külföldön viszont rendkívül népszerű ez a műfaj, melyre Gombos Edina hívta fel a kiadó figyelmét, és vitte végig a koncepciótól a szerkesztésig a vele való munkát.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára: 1945 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

- Van már valami elképzelésed, hogy milyen témában szeretnél legközelebb írni?

- A férjemmel közösen régi vágyunkat próbáljuk megvalósítani egy kubai szakácskönyv formájában. Ez nemcsak egy egyszerű receptgyűjtemény lesz, hanem belesűrítünk mindent, amit Kubáról tudni kell. A könyv tele lesz élménybeszámolókkal, saját fotókkal is. A családunk legféltettebb receptjeit osztjuk majd meg az olvasókkal.

-  A naplóban szerepel egy olyan kérdés, hogy ha híres emberré varázsolnának, akkor ki szeretnél lenni. Van valaki, akinek szívesen belebújnál a bőrébe akár csak egy napra is?

- Soha nem voltam rajongó típus, és most sincsenek ilyen jellegű gondolataim, mert jól érzem magam a bőrömben. Ha mégis választani kéne valakit, akinek a bőrébe bújnék, az olyan ember lenne, aki már megteremtett magának egy nyugodt hátteret, és egy gyönyörű tengerparti villában él, de ebben az esetben is csak pár napra cserélnék vele. Odavarázsolnám magam, és élvezném a helyzetet.

Kislányának, Mirandának minden este olvas
Az Első naplóm a Gombos Könyvek legújabb kötete

- Esetleg van példaképed, aki inspirált a munkád során?

- Nagyon sok spanyol nyelvű csatornát nézünk a férjemmel, pontosan azért, hogy legyen rálátásunk más közegre és más gondolkodásmódra. Van két-három műsorvezető, akinek tetszik a stílusa, ahogy öltözködik, ahogy moderálja a műsorát. Őket szeretem nézni.

- Ezek szerint tanulsz tőlük a tévén keresztül. Szoktál tőlük szakmai tippeket, trükköket ellesni?

- Nem, mert ők teljesen más típusú hölgyek, mint én, egészen más temperamentummal. Nem szeretek másolni, inkább önmagam vagyok. Egyszerűen csak tetszik a stílusuk, és szeretem nézni, amit csinálnak. Semmiképpen nem szeretnék átvenni tőlük gesztusokat, mert az sántítana, nem illene hozzám, a saját stílusomhoz.

Ezt is szeretjük