Fejleszti a gyerek agyát, megelőzi az elhízást: a közös főzés nagyon jó hatással van a kicsire
A konyhában töltött közös idő eredménye nem csak egy finom ebéd vagy vacsora.
A gyerekek számára a szülő az elsőszámú példakép. Utánozzák a gesztusait, a szófordulatait, a viselkedését, és ha felnőnek, jó eséllyel az életmódját is követni fogják. Ezért nagyon fontos, hogy az egészséges táplálkozás alapelvei mentén terelgesd a gyerkőcöt.
A hegyi beszédek legtöbbször süket fülekre találnak: ha a gyerek nem tudja kézzel fogható élményhez kötni a tudást, nem fog rögzülni, tehát a közös gyakorlás elengedhetetlen része a folyamatnak.
Főzés a gyerekkel
A legtöbb gyereket érdekli a konyha világa, elsősorban azért, mert azt a felnőttléthez köti. Fontos, hogy ne rémítsd el, milyen veszélyes egyedül főzni, inkább vond be, és tanítsd meg rá, hogyan mozoghat biztonságosan a konyhában. Légy felkészülve, hogy a gyerekkel való főzés sokkal több koszos edénnyel és takarítanivalóval járhat. A tisztaságmánia könnyen a közös időtöltés rovására mehet: a pakolásba éppúgy bevonhatod a kicsit, az élményből viszont rengeteget elvesz, ha arra ügyelsz, nehogy lecseppentse a gyerek a pultot, vagy összekenjen még egy tálat.
Életkor alapján az öt-hét éves gyerekek elég érdeklődőek már, és a kézügyességük is fejlett ahhoz, hogy közösen tevékenykedjetek a konyhában, de a totyogóst is nyugodtan vedd magad mellé, hagyd műanyag edényeket pakolászni, vagy játékkéssel trancsírozni például főtt krumplit - ez is a normál tanulási folyamat része. A konyhához kapcsolódó pozitív élmények meghatározzák a jövőben az ételkészítéshez fűződő kapcsolatukat. Jó megoldás lehet egy könnyen elérhető helyen kialakított gyerekpolc veszélytelen konyhai kiegészítőkkel, amihez egyedül is hozzáférhetnek.
Előkészületek
A közös főzést optimális esetben közös vásárlás előzi meg. A boltban már el lehet kezdeni beszélgetni az egyes hozzávalókról. Milyen szempontok, az energiatartalom, a hozzáadott adalékanyagok vagy ár alapján érdemes-e választani két termék közül? A bevásárlást a közös elpakolás követheti, miközben szót ejthettek a romlandóságról, eltarthatóságról, szavatossági időről.
A főzéshez külsőleg is fel kell készülni: lányoknál az összefogott haj fontosságára hívd fel a figyelmet - hiszen mindenki undorodik tőle, ha hajszálat talál a tányérjában. A kényelmes, de nem túl laza öltözéknek biztonsági szerepe van, és természetesen a kézmosásról se feledkezzetek meg. Miután a közös főzéskor a felnőttek számára evidens dolgokat is el kell magyarázni, csak akkor fogj bele, ha nem időre, kapkodva kell elkészülni az étellel.
Az étel kiválasztása
A recept kiválasztásánál ne csak az egyszerűséget tartsd szem előtt. A hangsúly az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelő étel kiválasztásán legyen! Természetesen az egyéni igényeket is vegyétek figyelembe, de lehet kísérletezni: ha nem szereti a spenótfőzeléket, lehet, hogy a spenótos tésztával kiegyezik. Amikor ételt választotok, a hozzávalókat egyesével beszéljétek át, mit miért tesztek bele: ez még egy rutinos konyhatündérnek is utánajárásba kerülhet, de érdemes foglalkozni vele. A körültekintő nyersanyagválasztás a későbbi táplálkozást is befolyásolja, a magyarázattal pedig segíthetsz, hogy felnőttként ne küzdjön súlyproblémákkal a gyerek. Tudni fogja, miből miért és mennyit tartalmazzon egy étel, hall a teljes kiőrlésű liszt előnyeiről vagy éppen a hozzáadott só és cukor csökkentésének okáról. A közös főzés a finommotoros képességeken túl a logikát is fejleszti. Rögzül az ételkészítés sorrendisége, és a folyamatosan magyarázó, de nem kioktató szülőnek köszönhetően a miérteket is tudni fogja.
Milyen ételeket érdemes választani elsőre?
- Házi pizza: a bolti mirelit helyett egészségesebb, diétás verzióban is elkészíthető, nem bonyolult.
- Gyúrt tészták: a tészta nyújtása és gyurmázása, formázása fejleszti a motoros képességeket, ráadásul rögzül a kicsiben, hogy házilag is könnyedén készíthet péksüteményeket.
- Saláták: gyorsan elkészülnek, mégis többféle konyhatechnikai műveletet taníthatsz velük, például egy édesburgonya-saláta nem csak zöldségaprítást igényel. Vágás helyett a salátaleveleket tépkedni is lehet, az öntet kiválasztásával pedig a zsíros, tejfölös, kész szószok helyett tereld a könnyed, citrusos ízek felé a kicsiket. Azok a gyerekek, akik megszeretik a zöldségeket, felnőttként is többet fogyasztanak majd.
- Főzelékek: az óvodai-iskolai menza miatt sokan ódzkodnak a főzelékektől, azonban ha látják az elkészítés folyamatát az elejétől a végéig, és persze megkóstolhatják a nem agyonlisztezett végeredményt, talán másként állnak hozzá a jövőben. Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás: ennek pedig egyszerű módja egy jó ízű főzelék.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az előkészítéskor nyugodtan hagyj feladatot a gyerekre is: ne a pontosan kimért, előkészített hozzávalókat tedd elé, hanem a zöldségpucolástól - nagyobbaknak aprítástól - kezdve abból se hagyd ki, melyik hulladék hova kerüljön. Segédkezhetnek a mérésben, eközben játékosan gyakorolhatjátok a mértékegység-átváltást, és szóba lehet hozni, hogy mi minden készíthető még az alapanyagokból, mit kell máshogy csinálni egy adott hozzávalóval, ha nem főzni, hanem sütni szeretnétek. A kalóriatartalom befolyásolása is téma lehet, a húsok látható zsírrétegének eltávolításától kezdve a krumpli különféle módon készített változataiig.
A főzés
A szó szoros értelmében vett főzés csak ezután veszi kezdetét: a biztonságra fokozottan figyelj, ne engedd a kicsiket a forró tűzhely közelébe. Arról viszont essen szó, ha mégis baleset történne, mit lehet tenni. A kóstolgatást ne bízd egyedül a gyerekre, és mindig ügyelj rá, hogy ne egyen bele a forró ételbe. Amíg vártok, hogy elkészüljön a közös fogás, egy kis kémiát is belevihetsz a tanulási folyamatba: miért, hogyan változnak az összetevők, mi történik, ha túl rövid vagy túl hosszú ideig tesszük ki hőhatásnak őket.
Természetesen a legfontosabb, hogy az egész közös főzést szórakozásnak fogjátok fel, ne erőltess semmit, mert a rossz élmények elvehetik a kedvét a további közös munkától. A gyerek érdeklődését követve igyekezz válaszolni a kérdéseire, dicsérd meg, ha egy-egy részfeladatot ügyesen megoldott.
(Képek: Getty Images Hungary.)
Nézd meg ezt is - Ezt egye a sportoló gyerek!
Az egészséges életmód részét képezi a rendszeres testmozgás is. Az erőnléthez, az izmok fejlődéséhez fontos tápanyagok forrásai ezek az ételek.
Mit egyen a gyerek, ha sportol? Ezekben van az, amire szervezetének szüksége van
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
- evészavar
- táplálkozási zavar
Alig 5-féle ételt eszik meg a gyerek? Ez a táplálkozási zavar állhat a háttérben - Az ARFID-ról érthetően
- gyümölcs
- gyerek étrend