Egyetlen pofonegyszerű módszer a jó jegyekért - Ennél olcsóbb nincs
Folyadékhiány is állhat a háttérben, ha nem megy az iskola a gyereknek. Így védd ki!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő folyadékpótlás bizonyítottan szerepet játszik az egészségmegőrzésben, segíti a jó közérzet és teljesítőképesség fenntartását.

A folyadékhiány nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is problémákat okozhat, érzékelhetően rontja a koncentrációs képességet és a rövid távú memóriát.

Lehet, hogy ezért nem megy a suli?

Különösen igaz ez a gyermekekre, hiszen testük víztartalma valamivel magasabb, mint a felnőtteké. Esetükben még fontosabb a megfelelő hidratáltság a tanulási teljesítményük és az egészséges testi fejlődésük szempontjából is.

Ráadásul - ha más okból is, de - az idősebbekhez hasonlóan gyakran feledkeznek meg az ivásról, és többször kapnak el olyan lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségeket, amelyek növelik a kiszáradás veszélyét.

A szülőknek, tanároknak tehát a gyermekek megfelelő folyadékbevitelére otthon és az iskolában eltöltött órák alatt is külön oda kell figyelniük, betegség esetén még fokozottabban.

Mennyi vizet kell innia a gyereknek?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság - EFSA - ajánlása szerint az egy-két éveseknek 1,1-1,2 liter, a két-három éves kicsiknek már napi 1,3 liter folyadékra van szükségük, a négy-nyolc éves gyerekeknek pedig - közepes fizikai aktivitás mellett, mérsékelt hőmérsékleti viszonyok között - több mint másfél literre.

Iskoláskorban a megfelelő hidratáció a fizikai és tanulmányi teljesítményhez is elengedhetetlenül szükséges. Agyunk, bár testtömegünknek mindössze 2%-át teszi ki, a keringő vérmennyiség 20%-át használja fel működése során. Ha a vér mennyisége a kiszáradás miatt csökken, az agy oxigén- és tápanyag-ellátottsága is csorbát szenvedhet. Már az 1-2%-os folyadékhiány is gyengítheti az összpontosítást, a koncentrációképességet, és fáradékonyabbá tehet.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Intő jelek

A kellő folyadékpótlás hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet önszabályozó funkciói jól működjenek, és bizonyítottan csökkenti a súlyos migrén, a fáradékonyság és a koncentrációvesztés veszélyét. Ha tehát a gyermek fáradtságra, fejfájásra panaszkodik, vagy nehezére esik figyelni, jusson eszedbe elsőként, vajon eleget ivott-e.

Így biztosítsd a folyadékpótlást!

Fontos, hogy - időbeosztástól függetlenül - a gyerekek számára egész nap rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék. Az lenne az ideális, ha a tanteremben vagy az iskola könnyen megközelíthető pontjain is hozzájuthatnának ehhez. Ennek hiányában azzal segíthetsz, ha az uzsonna vagy tízórai mellé innivalót is csomagolsz a gyereknek. Ez alapesetben víz vagy ásványvíz, tejes ital, 100%-os gyümölcslé legyen, de edzésnapokra vagy egy kimerítőbb kirándulásra a víz mellett a több energiát adó sportitalok és üdítők is szóba jöhetnek.

Kisiskolás kortól a gyerekek folyadékigénye átlagosan napi két liter, ennek 70-80%-át a folyadékok biztosítják, és a maradék származik magas víztartalmú ételekből, például levesekből, gyümölcsökből, zöldségekből.

Étrendi hibák

Természetesen az sem mindegy, mit eszik a gyerek. Ismerd meg a leggyakoribb étrendi hibákat videónkból!

Ideális folyadékbevitel

Akkor állítod össze ideálisan a gyerek folyadékbevitelét, ha naponta hat-nyolc pohár víz elfogyasztásáról gondoskodsz, rendszeresen szerepeltetsz az étrendjében tejet, tejes italt, valamint minden étkezéshez - ami a tízóraival, uzsonnával együtt napi öt alkalmat jelent - zöldséget és gyümölcsöt is kap, lehetőleg frisset. Legfeljebb napi egy adag gyümölcs váltható ki egy pohár 100%-os gyümölcslével, a folyadékbevitelt alkalmanként üdítőitalok színesíthetik - de ezek mennyiségét azért igyekezz a minimumra redukálni.

Két apró trükk

Itasd meg a gyereket, mielőtt kiengeded játszani, és időközönként tartass vele egy kis szünetet, ültesd le, és adj neki inni. Így nem feledkezhet meg a játék hevében a folyadékpótlásról. A változatosság a gyerekeknél is megkönnyíti, hogy kedvet kapjanak egy pohár frissítőhöz, így minden napszakban eleget igyanak.

Ezt is szeretjük