Mire jó egy gerezd fokhagyma? Áldásos hatások, amiket kevesen ismernek

Nemcsak a megfázást csillapítja, akár a babaprojektben is segíthet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyermekeknek először nyolc-kilenc hónapos korban adható nyersen a fokhagyma, melyet több mint 4000 esztendeje használ az orvostudomány.

Germán feljegyzések szerint azoknak is segíthet, akik babát szeretnének. Legalábbis ők erősen bíztak abban, hogy nagy nemzőerőt és bátorságot biztosít a fokhagyma gyakori fogyasztása.

Régi néplegenda az is, hogy áldott állapotban lévő asszonyok a fokhagyma rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez, napi egy gerezd fokhagymával még méhen belül optimalizálható a magzati súly.

Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma

A fokhagyma igen magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően képes enyhíteni a megfázás tüneteit. Érdemes rendszeresen fogyasztani, illetve a gyermeknek adni, de csak frissen és nyersen, mert állás és hő hatására ez az értékes vitamin könnyen lebomlik.

Ha a meghűlés kellemetlen tüneteit akarjátok enyhíteni egy gerezd fokhagymával, a legjobb mézbe mártani, és azzal összepépesíteni. Nemcsak kellemesebb ízű lesz, így a gyerek is lelkesebben fogyasztja, a méz pedig segít csökkenteni a torkot irritáló köhögést és magát a torokfájást is.

A megfázáson túl a fokhagyma számos betegség esetén hatékonyan alkalmazható kúraszerűen. Itt persze ne napi egy gerezdben gondolkozzatok, egészségmegőrzésre és betegségmegelőzésre napi két-három gerezd a javasolható dózis. A szűnni nem akaró hasmenést is csillapíthatja. Ha nagyon érzékeny a gyerek gyomra, azért vigyázzatok vele, értékes illóolajai ugyanis bélirritáló tulajdonsággal is rendelkeznek!

Természetes antibiotikum

A fokhagyma antibakteriális, gombaölő hatásának köszönhetően tisztítja, fertőtleníti az emberi szervezetet. Rendkívül magas allicintartalmának köszönhetően - az allicin egy, a penicillin erejével már-már vetekedő vegyület - valóságos gyógyszer, de baktériumölő tulajdonsága hő hatására elveszhet.

Egyéb, kevésbé ismert gyógyhatásai

Értágító tulajdonságú, rendszeres, kúraszerű alkalmazásával csökkenteni lehet a vérben a káros LDL koleszterin szintjét, a magas vérnyomást, véd a szívbetegségek kialakulásának kockázatától, megelőzhető vele - hála magas antioxidáns-tartalmának - a rák, kedvező hatással van a memóriára és az agyműködésre.

A fokhagyma fájdalomcsillapító, enyhe görcsoldó hatásával  a menstruáció időszakát is megkönnyítheted, ha lányos anya vagy, tini lányodnak, ahogy nőként neked is, természetes segítség lehet.

Ezt is szeretjük