Fogkrémhasználat kicsiknél: az első fogaktól vagy 2 éves kortól? A gyerekfogorvost kérdeztük

Dr. Schrick Szabinát kérdeztük a gyerekfogkrémek használatáról, a gyerekfogkefe kiválasztásáról.

kisgyerek-fogkefevel
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baba első fogacskáinak kibújása újabb feladat elé állítja az újdonsült szülőket. Kell már mosni? Mivel kell mosni? Fogkrémre szükség van?

Az interneten gyakran egymásnak ellentmondó információk keringenek ezzel kapcsolatban, ami nem mindig segít az eligazodásban. Cikkünkben megkérdeztük dr. Schrick Szabinát, a Real Evadent Kft. gyermekfogorvosát a témában.

- Fogkrémet már az első fogak kibújásától érdemes használni, vagy elég a kicsi kétéves kora körül elkezdeni, amikor már ki tudja köpni, nem nyeli le?

- Én azt szoktam javasolni, hogy az első fog megjelenésétől nyugodtan lehet használni fogkrémet, persze ilyenkor még csak igen csekély mennyiségben - rizsszemnyit. A legkisebbeknek nem megy még tökéletesen a köpés, az öblítés, de a nekik gyártott fogkrémekben eleve csökkentett a fluorid mennyisége, így - hacsak a gyermek nem eszegeti a fogkrémet a tubusból - az a kis rizsszemnyi mennyiség nem okoz problémát. Persze próbáljuk már az elejétől megtanítani nekik a megfelelő technikát, a fogkrémet pedig tartsuk egy magasabb polcon, hogy ne érjék el, mert a finom ízük miatt vonzóak lehetnek!

- Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémet használjon a gyerek, amíg nem tud köpni?

- Ha valaki úgy érzi, akkor használhat nyugodtan fluoridmenteset, amíg nem megy jól a köpés, öblítés. Viszont utána mindenképp javasolt a korcsoportnak megfelelő fluoridtartalmú fogkrém használata, hiszen a fluoridnak nagyon fontos szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében. Azt viszont szeretném kihangsúlyozni, hogy első az alapos mechanikai tisztítás, a fogkefe használata, a lepedék eltávolítása. Hiába a fogkrém, ha nincs minden fogfelszín alaposan megtisztítva.

- Miért kell vigyázni a fluoriddal?

- A fluorid régóta vita tárgyát képezi: bár nagyon hatékony a fogszuvasodás megelőzésében, viszont mint oly sok mindennél, úgy itt is mértékletesség a fontos. Túlzott bevitele hányingert, hasfájást, hasmenést okoz, hosszú távú túladagolása pedig a fogak fejlődésére is hatással van, ez az úgynevezett fluorózis, illetve a csontokra is károsan hathat. Fluoridot nemcsak a fogkrémek tartalmaznak, a vizekben, az élelmiszerekben is megtalálható. A fogaknak szükségük van a fluoridra, viszont nem szabad túlzásba vinni. A mai nemzetközi álláspont szerint, az EAPD iránymutatása szerint ugyan csökkentett mennyiségben, de már 2-3 éves kor alatt is javasolt a fluoridos fogkrém használata, persze az fontos, hogy mindig ellenőrizzük, hogy a korcsoportnak megfelelő fogkrémet használjuk, és a fent említett kis mennyiségben.

- Mire kell figyelni a gyermekfogkefe kiválasztásakor?

- Mindig az életkornak megfelelő, kis fejű fogkefét kell választani. Egy kisebb fejjel könnyebben elérhetjük a hátsó fogakat, ráadásul a gyermekfogkefék általában puhább sörtéjűek, így az ínyüket sem tudják olyan könnyen megsérteni. A gumibevonattal ellátott nyelek is nagyon hasznosak, így nem csúszik annyira a fogkefe, jobban meg tudják fogni a kicsik. Ma már nagyon szép színes, mesefigurás darabokat találunk a boltokban, ha a gyermek választhatja ki a neki tetszőt, akkor sokszor nagyobb kedvvel is használja utána. Babáknál érdemes az ujjra húzható, kis fejű, speciális fogkefét használni, illetve léteznek speciális fogtisztító kendők is. Már az első fogak megjelenése előtt is jó szolgálatot tehet egy benedvesített textilpelenka is a szájüreg megtisztításához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas kalciumtartalmú étrend az erős fogakért

A következő nyolc természetes kalciumforrás segít változatosan bevinni a létfontosságú ásványi anyagot.

Ezt is szeretjük