Elhúzódó hányinger, hányás, hasmenés és hasfájás: súlyos betegség tünetei jelentkezhetnek az ünnepek alatt

Amikor a gyerek hasa megfájdul az ünnepek alatt, vagy utána, az súlyos betegségre utalhat, amit szakorvos részletezett.

Fáj a gyerek hasa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepi időszakban a gyerekek több édességet fogyasztanak, ami megterhelheti a gyomrukat. Ha azonban elhúzódó hányinger, hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezik, gondolni kell a hisztaminintoleranciára is. Ez a felnőttek körében gyakori kórkép ugyanis gyermekeknél is előfordulhat.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a tünetekről és kivizsgálásról beszélt.

Fáj a gyerek hasa az ünnepek után

Csokoládé és diós bejgli 

Az ünnepi menüsor sok olyan fogást tartalmaz, amely felerősíti a hisztaminintoleranciások tüneteit. Ha a gyermeknek a sok csokimikulás után fáj a hasa, nem biztos, hogy csak a túlevés miatt érzi rosszul magát. A csokoládé ugyanis hisztaminban gazdag, egyéni érzékenységtől függően a fogyasztása eltérő erősségű tüneteket okozhat.

GettyImages-625054386

- A hisztaminintolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert csökkent a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim szintje. Ennek hiányában a magas hisztamintartalmú ételek hatására, vagy azon élelmiszerek miatt, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelését, megjelennek az említett tünetek - magyarázza dr. Balogh Ádám.

Hisztaminintolerancia esetén panaszokat okozhatnak többek közt a sajtok, a csokoládé, ketchup, a mogyoró, dió, citrusfélék, de a különböző készételekben és üdítőkben megtalálható élelmiszer-adalékok is - hogy csak az ünnepi menüben, a gyerekek által kedvelt összetevőket említsük. A problémás élelmiszerek listája valójában ennél hosszabb.

Diétával kezelhető

A hisztaminintolerancia vérvizsgálattal kimutatható, a diamino-oxidáz enzim értékét ez alapján meg lehet határozni. A kivizsgálás során gondolni kell az egyéb, hasonló és gyermekeknél szintén előforduló kórképekre is, mint például az ételallergia, laktózintolerancia és autoimmun gluténérzékenység.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha bebizonyosodik, hogy a panaszok hátterében valóban hisztaminintolerancia áll, diétára van szükség, a magas hisztamintartalmú élelmiszereket kerülni kell. Alkalmanként, ha a diéta nem megoldható, van lehetőség a DAO enzimet tabletta formájában pótolni. Étkezés előtt bevéve így meg lehet előzni a tüneteket. Hosszú távon azonban a diéta jelenti a megoldást, ehhez érdemes dietetikus segítségét igénybe venni.

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre? Ezekben az ételekben van a legtöbb

A hisztamin számos módon hat a szervezetre, szerepe van az allergiás reakcióban is.

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre? Ezekben az ételekben van a legtöbb

A hisztamin számos módon hat a szervezetre, szerepe van az allergiás reakcióban is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük